Π. Μαλιδρέτος: Απαράδεκτη η μετακύλιση αστικών αποζημιώσεων στους γιατρούς

1571124796541041340
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Βόλου και Κ.Υ. επανέρχεται στο θέμα του να καλούνται να πληρώσουν οι γιατροί επιδικαζόμενες αστικές αποζημιώσεις με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Επισημαίνουν ότι το θέμα τέθηκε και στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν υπήρξε απάντηση και έτσι επανέρχονται με νέα επιστολή.

Η επιστολή

Είναι τουλάχιστον θλιβερό να βλέπει κανείς το δημόσιο να μετακυλά τις αστικές αποζημιώσεις στους υπαλλήλους. Είναι αδιανόητο και τραγελαφικό να ζητά το νοσοκομείο από υπάλληλο ιατρό να καταβάλει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, πόσο μάλλον το επιδικασθέν ποσό των 850.000 ευρώ. Το υπουργείο πρέπει άμεσα να παρέμβει και να ανασταλεί η ανεκδιήγητη εγκύκλιος της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο λόγος, όπως ξαναείπαμε και προ ενάμισι έτους είναι απλός, οι ιατροί του ΕΣΥ είμαστε υπάλληλοι του ΕΣΥ. Όφελος από την εργασία μας (δηλαδή κέρδος) έχει μόνο ο εργοδότης μας. Αφού ο εργοδότης μας και μόνο αυτός, έχει κέρδος από την εργασία μας και είναι ο μόνος που καθορίζει το κέρδος που θα έχει (ή που θα έπρεπε να έχει) από την εργασία μας, δεν μπορεί να μην έχει ευθύνη στις περιπτώσεις υπαλληλικού – ιατρικού λάθους (εξαιρείται η περίπτωση δόλου, δηλαδή ηθελημένου λάθους).

Είναι λοιπόν άστοχο, παράλογο και παράνομο να προσπαθεί το Υπουργείο Υγείας σήμερα να μεταφέρει την ευθύνη της αποζημίωσης στους υπάλληλους του ! ! !Τι θα πει σε περίπτωση που υπάρχει «βαρεία αμέλεια»; Φυσικά, συνήθως σε ελαφρά δε γίνεται λόγος βλάβης. Η μόνη περίπτωση που λογικά εξαιρείται είναι η περίπτωση ύπαρξης δόλου. Το Υπουργείο φρόντισε για τη συνεχή εκπαίδευση των υπαλλήλων πριν τους «ζητήσει τα ρέστα»; Το Υπουργείο ρώτησε τους υπαλλήλους πόσο να χρεώνει τις ιατρικές/νοσηλευτικές πράξεις ώστε να καλύπτει τις περιπτώσεις αστικής ευθύνης; Το Υπουργείο φρόντισε την κάλυψη των υπαλλήλων για την περίπτωση της αστικής ευθύνης; Προξενεί απορία πως οποιαδήποτε κυβέρνηση, ενώ δεν φρόντισε για την επαρκή επάνδρωση και εκπαίδευση των νοσοκομείων, έσπευσε να βγάλει μία τέτοια εγκύκλιο. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει μία τέτοια αδικία να συνεχιστεί, γιατί θα είναι το ίδιο υπεύθυνη για την ερήμωση των νοσοκομείων.

error: Content is protected !!