Λιακούλη: Ανεπαρκές το πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των τουριστικών επιχειρήσεων μετά την πτώχευση της Thomas Cook

liakouli vouli 780x405
stergiou
fotou
728x110 3

«Είναι ανεπαρκής η αντιμετώπιση του Υπουργείου Οικονομικών στα προβλήματα που προέκυψαν στις τουριστικές επιχειρήσεις μετά την πτώχευση της Thomas Cook» τονίζει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη στην υπ’ αριθμόν 2573/12-12-2019 ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται πως τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, σε σχέση με την πτώχευση της Thomas Cook, δεν ήταν επαρκώς σχεδιασμένα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλήρως οι επιπτώσεις της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεπίλυτου προβλήματος είναι η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ προς το ελληνικό δημόσιο, για τα ανεξόφλητα τιμολόγια της Thomas Cook. Ενώ μεν οι επιχειρηματίες τιμολόγησαν την ταξιδιωτική εταιρεία προ πτώχευσης, ωστόσο ποτέ δεν εισέπραξαν τα χρήματά τους και παράλληλα παραμένει στο ακέραιο η υποχρέωσή τους για καταβολή ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλευτής προτείνει στον αρμόδιο Υπουργό να δοθεί λύση, παρόμοια με την υπόθεση της πτώχευσης της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ «Μαρινόπουλος».

Παράλληλα, ωστόσο, τίθεται και ζήτημα φορολόγησης του εισοδήματος των επιχειρήσεων που ενώ δε θα έχουν εισπράξει χρήματα από τιμολόγια της Thomas Cook, θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, καθώς ο τζίρος τους θα εμφανίζεται αυξημένος.

Για τους παραπάνω λόγους, η Λαρισαία βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να της γνωστοποιήσει αν προτίθεται να αποτρέψει την άδικη καταβολή ΦΠΑ από ανεξόφλητα τιμολόγια, όπως επίσης και αν σκοπεύει να φορολογήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις, επί του πραγματικού τους εισοδήματός τους, κι όχι αυτού που φαινόταν πριν την πτώχευση της Thomas Cook.

Πηγή: onlarissa.gr

728X100 3
error: Content is protected !!