Οι Δημοκρατικοί ζητάνε καταθέσεις από πρόσωπα του περιβάλλοντος Τραμπ

2787087
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, 04:26

728X100 3 1

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Αμερικανική Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, θέλει να κληθούν να καταθέσουν στη δίκη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της προεδρίας Μικ Μαλβέινι, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο Ρόμπερτ Μπλερ, συνεργάτης του Μαλβέινι, ένας αξιωματούχος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, ο Μάικλ Ντάφι και άλλοι, ανέφερε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του σώματος, τον Ρεπουμπλικάνο Μιτς Μακόνελ.

Στην επιστολή του, ο Σούμερ ζητεί να κλητευθούν τα πρόσωπα αυτά να καταθέσουν τον Ιανουάριο.

Ο Τραμπ αναμένεται να γίνει ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία όταν η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφανθεί για το κατηγορητήριο σε ψηφοφορία της, πιθανόν εντός της εβδομάδας. Ο Σούμερ εισηγήθηκε η διαδικασία να αρχίσει την 7η Ιανουαρίου με την ορκωμοσία του Τζον Ρόμπερτς, μέλους του ανωτάτου δικαστηρίου, που θα προεδρεύσει.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα, την εθνική ασφάλεια της χώρας και την ακεραιότητα των προεδρικών εκλογών του 2020 όταν ζήτησε από τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους τον Ιούλιο να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πιθανού αντιπάλου στις εκλογές και πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ διαψεύδει τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει εξαρχής απάτη την έρευνα.

Σύμφωνα με τον Σούμερ, οι μάρτυρες που πρότεινε να κληθούν έχουν «άμεση γνώση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης» όσον αφορά τις κατηγορίες. Διαβεβαίωσε στην επιστολή ότι θα δεχόταν την κλήση και άλλων μαρτύρων. Ζήτησε επίσης να κλητευθεί η κυβέρνηση να παραδώσει κάποια έγγραφα.

Εκπρόσωπος του Μακόνελ περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Γερουσίας «έχει καταστήσει σαφές πως σχεδιάζει να συναντηθεί» με τον Σούμερ «σύντομα», προκειμένου να «συζητηθεί το περίγραμμα» της δίκης και «αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει».

Ο Μακόνελ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί πολύ σύντομη δίκη, χωρίς να κληθούν μάρτυρες.

Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, να αθωώσει τον Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, 04:29

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!