Στήριξη Τραμπ στη μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας

2788279
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Τρίτη τη στήριξή του στην αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες καθώς εκείνη επιδιώκει μια «ειρηνική δημοκρατική μετάβαση», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τη συνεχιζόμενη βία στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

«Στηρίζουμε την Τζανίνε Άνιες στη Βολιβία γιατί εργάζεται για να διασφαλίσει μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση μέσα από ελεύθερες εκλογές», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτηση στο Twitter. «Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη βία και εκείνους που την προκαλούν εντός της Βολιβίας και μακρόθεν», συμπλήρωσε.

Η Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε το Σάββατο την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Μοράλες, με την κατηγορία της στάσης.

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας ενέκρινε στα τέλη του Νοεμβρίου νομοθέτημα που προβλέπει τη διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Σε αυτές, η μεταβατική κυβέρνηση υπό την Άνιες ανέφερε ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή στον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο. Η ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Νωρίτερα την Τρίτη ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Αργεντινή, υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να ασκεί πολιτική και δήλωσε πως θα διεξαγάγει εκστρατεία για να βοηθήσει το σοσιαλιστικό του κόμμα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στη χώρα του.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την άφιξή του στην Αργεντινή, ο αριστερός ηγέτης τόνισε πως σχεδιάζει να παραμείνει ενεργός στο κόμμα του, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), καθώς εξετάζει αρκετά ονόματα υποψηφίων για τις επόμενες εκλογές.

«Δεν είμαι υποψήφιος. Δεν θα είμαι υποψήφιος όπως έχουν τα πράγματα, αλλά έχω το δικαίωμα να ασκώ πολιτική», είπε ο Μοράλες. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε ξανά τις επικείμενες εκλογές».

Ο Μοράλες όρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Λουίς Άρκε Κατακόρα και τον Ανδρόνικο Ροδρίγκες, νεαρό συνδικαλιστή που εκπροσωπεί τους κοκαλέρος (τους καλλιεργητές κόκας), ως πιθανούς υποψήφιους του MAS για την προεδρία στις επόμενες εκλογές.

Αφού έχασε την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού, ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για τις εκλογές που αμαυρώθηκαν από νοθεία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Είχε εκλεγεί για τέταρτη θητεία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια στην προεδρία της Βολιβίας. Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, πριν αναχωρήσει για την Αργεντινή, όπου του χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα.

Πηγή: ΑΠΕ

KENT728X100

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!