ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Απ. Ριζόπουλος για την επιστροφή χρημάτων σε δημότες και τη μείωση των ανταποδοτικών τελών

ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ 3 1024x815 1

Ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου έκανε ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή συσπείρωση” Απόστολος Ριζόπουλος μαζί με τους συμούλους του και στην οποία αναφέρει τα εξής:

KEN 728X100

Κ. Πρόεδρε,

Όπως είναι γνωστό για σειρά ετών, και στο Δήμο Βόλου, οι λαϊκές οικογένειες δήλωναν λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για τα σπίτια τους για τον υπολογισμό των τελών. Αυτό οφειλόταν στο ασαφές και συγκεχυμένο νομικό πλαίσιο, που αφορούσε τον τρόπο και τον αριθμό των τ.μ. που έπρεπε να δηλωθούν. Πρόσφατα, με αφορμή και την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, τέθηκε το ζήτημα της αντιστοίχισης του πραγματικού εμβαδού των ακινήτων και στους δήμους, αναγκάζοντας τις λαϊκές οικογένειες, σύμφωνα με τον νομό να πληρώνουν αναδρομικά καταβάλλοντας και το σχετικό πρόστιμο. Μάλιστα καλούνταν να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι 29 Νοεμβρίου για να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Την ανησυχία για την έγκαιρη τακτοποίηση των ακινήτων πυροδότησε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας και οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών (8-11-2019).

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τη φορομπηχτική πολιτική στα λαϊκά στρώματα, για να εξασφαλίσει μεγάλη αύξηση (ενδεχομένως έως και 40%) και την άμεση εισπραξιμότητα των ανταποδοτικών τελών και του ΤΑΠ ψήφισε το άρθρο 51 του Ν. 4647 /16-12-2019 που ορίζει ότι:  «οι υπόχρεοι σε υποβολής δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας… περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων…» και «Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1η.1.2020», απαλλάσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους υπόχρεους από την αναδρομικά και τα πρόστιμα.

Συνεπώς είναι απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι έντονες διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων του Βόλου, που προσέτρεξαν, μέχρι 29-Νοεμβρίου, να δηλώσουν την πραγματικό εμβαδόν των σπιτιών τους στο Δήμο Βόλου, σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνουν στο Ε9, προκειμένου να επανυπολογιστούν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, καθώς επίσης και το τέλος ακίνητης περιουσίας, πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ αναδρομικές οφειλές για την προηγούμενη πενταετία, καθώς επίσης και το σχετικό πρόστιμο.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:

  • Τι θα κάνει για να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν καταβάλει στο Δήμο Βόλου αυτοί οι δημότες που έκαναν δηλώσεις πριν τη ψήφιση του σχετικού νόμου που καταργεί την αναδρομικότητα και τα πρόστιμα;
  • Πότε η δημοτική αρχή Βόλου θα προβεί σε σημαντική μείωση των ανταποδοτικών τελών, που αποτελούν στην ουσία διπλή φορολογία για τα λαϊκά στρώματα, που σηκώνουν ήδη στις πλάτες τους το 93% των φορολογικών εσόδων στον Κ.Π. και που θα έπρεπε με την αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος να απολαμβάνουν υπηρεσίες δωρεάν και όχι να τις διπλοπληρώνουν;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ντακούμης Βασίλης

Ριζόπουλος Απόστολος

Τσαλούχας Θεόδωρος

error: Content is protected !!