Κριτική Λιακούλη σε Ν.Δ. για το θέμα της αποζημίωσης θυμάτων ολοκαυτωμάτων

liakoulh1 780x405
milonas 728x90 1
728x110 2

Δια ζώσης απάντηση στη Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, αξιώνει με επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές δίκες, και των συνεπακόλουθων προβλημάτων που δημιουργούνται για τις αντίστοιχες υποθέσεις των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων από τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα  κατοχής, την περίοδο 1941 – 1944.

Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα, πως ακόμη και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων, συζητήθηκε εκτεταμένα το ζήτημα που δημιουργούνταν, σε σχέση με την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές των οικογενειών των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων, όπως π.χ. για την αγωγή και την αντίστοιχη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις οικογένειες των θυμάτων του Δομένικου Δήμου Ελασσόνας, αλλά και πολλών άλλων παρόμοιων υποθέσεων σε όλη την Επικράτεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και δεδομένων ζητημάτων αντισυνταγματικότητας που παρουσιάζει η ρύθμιση του άρθρ. 42 του ν. 4640/2019, για την επιβολή αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου προβλημάτων η Λαρισαία βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την κατάργησή του ή τουλάχιστον την τροποποίηση του, προκειμένου να μην αποστερηθούν οι οικογένειες των οικογενειών των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων από τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, τη δυνατότητα άσκηση αγωγών, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού βάρους, που αυτή συνεπάγεται.

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!