Ο Βόλος έσβησε το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους – Γεμάτες από κόσμο οι καφετέριες

nosmoking 819329987
stergiou
fotou
728x110 3

Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στον Βόλο είναι πλέον γεγονός. Τα αυστηρά πρόστιμα, οι εντατικοί έλεγχοι και o ντόρος στα ΜΜΕ, οι συζητήσεις και οι καταγγελίες που γίνονται μεταξύ σοβαρού και αστείου στο «1142» δείχνουν κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο. Το κάπνισμα «κόπηκε» σε δημόσια κτίρια, χώρους εργασίας αλλά το κυριότερο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κέντρα διασκέδασης.

728X100

Τις τελευταίες εβδομάδες ο καπνός έχει εξαφανιστεί από τα περισσότερα εστιατόρια, καφέ-μπαρ και κλαμπ, με τους επιχειρηματίες να συμμορφώνονται στον αντικαπνιστικό νόμο και να υποχρεώνουν όλους τους πελάτες τους να καπνίζουν έξω από τα μαγαζιά, καθώς οι ποινές είναι τεράστιες. Την ίδια ώρα, οι φόβοι τους για μείωση του τζίρου δεν επαληθεύτηκαν, αφού τα καταστήματα παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο καθημερινά και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.

H δράση πάντα φέρνει αντίδραση και όπως λέει η γνωστή ρήση «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Αν και υπάρχουν πολλά προβλήματα στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, για πρώτη φορά φαίνεται πως στην Ελλάδα «σπάει» η συνήθεια του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους και ακλουθούμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 Σόμπες, κουβέρτες και… Smirting!

Με κάθε τρόπο προσπαθούν να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα που έφερε ο αντικαπνιστικός νόμος. Ειδικοί χώροι, σόμπες και σταντ υπάρχουν έξω από τα μαγαζιά, ώστε οι θεριακλήδες να έχουν για λίγα λεπτά ζεστασιά.  Οι καπνιστές φαίνονται πως έρχονται πιο κοντά και η κατάσταση που επικρατεί αποτελεί αφορμή για… smirting! Ο όρος προήλθε από το «smoking» και το «flirting», καθώς μέσω ενός αναπτήρα ή μιας κουβέντας για το τσιγάρο πολλοί βρίσκουν την ευκαιρία για να φλερτάρουν.

 

 Το «κόλπο» με τα φέσια

Εκτός από το «Smirting», ο αντικαπνιστικός νόμος ενίσχυσε και το φαινόμενο με τα… φέσια. Οι «δράστες» συνήθως κινούνται βραδινές ώρες και πριν «χτυπήσουν» έχουν βγει ήδη δυο φορές έξω για τσιγάρο και αφού παραγγείλουν και το τρίτο ποτό, βγαίνουν ξανά και… δεν επιστρέφουν ποτέ! Στον Βόλο πάντως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των καταστηματαρχών τα περιστατικά είναι απειροελάχιστα, αφού οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους, λόγω του μικρού μεγέθους της κοινωνίας.

 

error: Content is protected !!