Πλήθος Λαρισαίων για τη “Γρουνοχαρά” στη Φιλιππούπολη – Δείτε φωτογραφίες

11 grounoxara kentrikh1 780x405
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το έθιμο της «Γρουνοχαράς» και της«Καμήλας» αναβίωσε και φέτος στη Λάρισα από την Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης στα πλαίσια των εορτών των Χριστουγέννων.

Πλήθος Λαρισαίων συγκεντρώθηκε στην πλατεία της Φιλιππούπολης το πρωί της Κυριακής όπου έγινε το «καψάλισμα» και το τεμάχισμα του γουρουνιού, ενώ παράλληλα, παρασκευάστηκαν παραδοσιακά ανατολικορωμυλιώτικα φαγητά όπως ο «καβρουμάς» και η «τηγανιά», τα οποία μοιράστηκαν στον κόσμο δωρεάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Την ίδια στιγμή και υπό των ήχων της γκάιντας, παιδικές χορευτικές ομάδες της Ε.Μ.Λ.Φ. παρουσίασαν χορούς της Θράκης.

Έπειτα αναβίωσε το παλιό πρωτοχρονιάτικο εθιμικό δρώμενο της «καμήλας και του ντιβιτζή», που διαδραματίζονταν στα χωριά της περιοχής του Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Η «καμήλα» είναι μια ιδιότυπη ξύλινη κατασκευή, σκεπασμένη με λινάτσα όπου στις άκρες της είναι κρεμασμένα κουδούνια και στο εσωτερικό της μπαίνει ένας άνθρωπος, ο οποίος την μετακινεί σε διάφορα σημεία του χώρου. Ο «ντιβιτζής» είναι μεταμφιεσμένος με δέρματα, φορά μεγάλες μάσκες και μικρά κουδούνια και κρατά στο χέρι του το «τουπούζ», ένα ξύλινο φαλλόμορφο ρόπαλο, το οποίο χτυπά στη γη. Πολλές φορές κυλιέται χάμω με απώτερο σκοπό να την ξυπνήσει έτσι ώστε η νέα χρονιά να είναι πλούσια.

Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με ζωναράδικα και μπαϊντούσκες, σε ένα κύκλο όπως έκαναν πάντα οι Καβακλιώτες στις διασκεδάσεις τους.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: onlarissa.gr

KENT728X100 1
error: Content is protected !!