ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κινδυνεύει Βολιώτικη επιχείρηση με εκατοντάδες εργαζόμενους – Στον αέρα οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης

farmakeftiki kanavis

Χρονίζουν τα προβλήματα των παραγωγών βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας, που, παρά τη θέσπιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από το 2018, δεν μπορούν ουσιαστικά να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην ελληνικά αγορά καθώς εκκρεμεί η σχετική ΚΥΑ από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

KEN 728X100 2

Μέχρι στιγμής η υπό σύσταση Πανελλαδική Ενωση Παραγωγών Κάνναβης (ΠΕΠΚΑΝΝ) έχει στείλει 3 επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη, χωρίς να έχει γίνει κάποια συνάντηση ή να έχει λάβει συγκεκριμένη απάντηση. Τα νομικά κενά τα αναγνωρίζει και ο κ. Βορίδης, που πρόσφατα μίλησε για ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης και εξειδίκευσης του νομοθετικού πλαισίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική, καθώς με τις αλλαγές στο πλαίσιο κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Μεσόγειο, στον κλάδο της βιομηχανικής κάνναβης, που βρίσκεται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας και απασχολεί περισσότερους από εκατό εργαζομένους.

Στρεβλώσεις

Οπως αναφέρουν στην πιο πρόσφατη επιστολή (5 Δεκεμβρίου) που υπογράφουν συνεταιρισμοί και παραγωγοί, εκκρεμεί από τον περασμένο Φεβρουάριο η έκδοση της ΚΥΑ για τα επίπεδα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, σε εφαρμογή του σχετικού πορίσματος της Επιτροπής του ΥΠΑΑΤ. Την ίδια ώρα τα εισαγόμενα προϊόντα κάνναβης κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίς αντίστοιχα εμπόδια, κάτι που έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά και προβλήματα στους Ελληνες παραγωγούς.

«Χωρίς την ΚΥΑ τα εγχώρια διατροφικά προϊόντα κάνναβης βρίσκονται σε μια μετέωρη γκρίζα ζώνη, αφού δεν θεωρούνται επίσημα τρόφιμα από το κράτος και ως τελικά προϊόντα δεν μπορούν να λάβουν όλες τις επιδιωκόμενες πιστοποιήσεις (π.χ. σαν βιολογικά τρόφιμα) ή εγκρίσεις αδειών κυκλοφορίας και εξαγωγών (π.χ. από το Γενικό Χημείο του Κράτους).

Αυτό συμβαίνει μόνο με τα προϊόντα των εγχώριων παραγωγών, καθώς αντίστοιχα προϊόντα ή συστατικά τροφίμων από κάνναβη έρχονται πιστοποιημένα από χώρες της Ε.Ε. και κυκλοφορούν χωρίς αντίστοιχα εμπόδια στην ελληνική αγορά, πολλές φορές μάλιστα ως ελληνοποιημένα προϊόντα (με εισαγόμενη πρώτη ύλη και συσκευασία στην Ελλάδα) που φέρουν όλες τις πιστοποιήσεις.

Από αυτό τον παραλογισμό δεν ξεφεύγουν ούτε τα προϊόντα κάνναβης που δεν περιέχουν THC, όπως είναι τα προϊόντα σπόρου και τα παράγωγά τους (π.χ. σπορέλαιο και αλεύρι)», επισημαίνεται στην επιστολή.

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα για τους Ελληνες παραγωγούς είναι το όριο του 0,2% THC στα ακατέργαστα προϊόντα της βιομηχανικής κάνναβης, καθώς χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα περιοριστικό, την ώρα που στην Ευρώπη τείνει να επικρατήσει το όριο του 0,3%.

Μάλιστα, στη χώρα μας, λόγω κλιματικών συνθηκών, το «όριο ανοχής» βρισκόταν στο 0,6% THC, αλλά στην ουσία καταργήθηκε το καλοκαίρι με εγκύκλιο η οποία επιβάλλει να σταλούν στον εισαγγελέα όλα τα δείγματα που ξεπερνούν το όριο του 0,2%.

«Προχωρήσαμε στη σύσταση ένωσης παραγωγών από όλα τα μέρη της Ελλάδας γιατί χρειάζεται κοινή εκπροσώπηση προς τα αρμόδια υπουργεία. Η όλη καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ για τη βιομηχανική κάνναβη πάει πολύ πίσω έναν αναπτυσσόμενο κλάδο στην Ελλάδα και υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων για τους παραγωγούς.

»Ζητάμε να διευθετηθούν άμεσα οι απαιτούμενες ΚΥΑ, το όριο THC στα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα να ανέβει στο 0,3% και να επανεξεταστεί προς τα πάνω και το όριο ανοχής λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος από τον Συνεταιρισμό ΚΑΝΝΑΒΙΟ και μέλος τής υπό σύσταση Πανελλαδικής Ενωσης.

Το ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα σχετικά με τη βιομηχανική κάνναβη παραδέχθηκε και ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στις 9 Δεκεμβρίου στο 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης:

«Tο βασικό ζήτημα είναι ένα κομμάτι που έχει να κάνει με το τρόφιμο. Εκεί δεν έχουμε νομοθετικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι στον αέρα και υπάρχει και ζήτημα ερμηνείας, κυρίως ως προς την περιεκτικότητα που πρέπει να έχει σε τετραϋδροκανναβινόλη. Αυτό το κενό γεννά θέματα που έχουν εξόχως τεχνικό χαρακτήρα και δεν εμπλέκουν μόνο το δικό μας υπουργείο», είπε μεταξύ άλλων, ενώ σχετικά με τις υπερβάσεις στα όρια THC τόνισε ότι είναι δύσκολο να αιτιολογηθούν και να τεκμηριωθούν από τεχνική άποψη.

Τέλος, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την κάνναβη, όπως και να το αναπτύξει ώστε να γνωρίζουν οι αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές ότι υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον.

 

 

με πληροφορίες από efsyn.gr

error: Content is protected !!