ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στις 22 Ιανουαρίου η νέα συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Βόλου

collage 1024x480 1
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Για τέταρτη φορά συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι «παραμυθάδες» της Λέσχης Αφήγησης Βόλου, και αυτοί τη φορά ήταν ακόμη περισσότεροι.  Συμμετείχαν φίλοι των ιστοριών από τον Βόλο, το Βελεστίνο κι από τα χωριά της περιφέρειας. Η μεγάλη αίθουσα του Wonderschool φάνταζε πολύ μικρή. Η επόμενη συνάντηση, Πέμπτη, της Λέσχης Αφήγησης Βόλου,  ορίσθηκε εκτάκτως την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, στις 7 το απόγευμα, πάντα στον ίδιο φιλόξενο αυτό χώρο του Wonderschool,  Σπυρίδη 93, στον Βόλο.

KEN 2

Παρούσα, όπως πάντα η Μάρω  Αισώπου που είχε γενέθλια και έφερε μια ωραία καρυδόπιτα και αφηγήθηκε μια ακόμη πιο ωραία ιστορία γεμάτη με καλικάντζαρους, με το δικό της μοναδικό τρόπο.  Ήρθε η Ελένη Μπασδάρα, αφηγήτρια από τη Θεσσαλονίκη, κουβαλώντας ωραίες ιστορίες. Η Ελένη είπε δυο ιστορίες με χιούμορ, με συγκίνηση και με σοφία. Ο Νίκος Βαραλής, «ψυχή» της Λέσχης Αφήγησης Βόλου, είπε δυο ιστορίες από τη Θεσσαλία, και η Αγγελική Θάνου αφηγήθηκε ένα ωραίο παραμύθι του Άντερσεν με έναν έξυπνο καλικάντζαρο.      Αλλά και ο Κώστας Σταμούλης, αφηγήθηκε μια ιστορία που είχε να κάνει με κάποιους σύγχρονους μάγους, που έσωσαν ένα παιδί από την Αλεξανδρούπολη.

Και μαζί με τους αφηγητές ήταν και αυτοί που υποδέχτηκαν τις ιστορίες, οι φίλοι των ιστοριών. Να αναφερθούμε στον Παναγιώτη και την Ελευθερία, στον φίλο Χρυσόστομο από το Βελεστίνο, στην Μαρία Σπαντιδάκη, στην Ελευθερία και τις φίλες της, στον Γιάννη που γράφει υπέροχα διηγήματα, στην Μαίρη, τη δασκάλα του Εμψυχωτή, που όσο πάει γίνεται πιο νέα. Αλλά και στην Λουκία και την Άννα, που παρ’ ότι περνάνε τα χρόνια, μέσα της παραμένει πάντα παιδί, τον φίλο Γιώργο, που αποθανάτισε τις όμορφες στιγμές σε βίντεο, την Κατερίνα, τη Σοφία και τον Αλέξανδρο, αλλά και όλους, μα όλους τους φίλους της Λέσχης.

Βέβαια, θα ήταν παράληψη των διοργανωτών της Λέσχης Αφήγησης Βόλου, να μην αναφερθούν στη μεγάλη υποδοχή από τις δύο οικοδέσποινες του Σχολείου των θαυμάτων, Wonderschool  όπως το λένε,  από τη Σοφία Φατσή και τη Μαρία Μωραΐτου. Όχι μόνο άνοιξαν το σχολείο για την Λέσχη Αφήγησης, αλλά βρέθηκαν στον χώρο πιο νωρίς για να βρουν οι «παραμυθάδες» τον χώρο ζεστό. Είχαν ετοιμάσει μελομακάρονα και κουραμπιέδες μαζί με ζεστό τσάι και καφέ.

Οι εκπληκτικές προσφορές τους, όμως δεν τελείωσαν στην υποδοχή. Στο τέλος των αφηγήσεων, περίμενε όλους τους συμμετέχοντες μια έκπληξη!! Είχαν στρώσει τραπέζι με γιορτινά εδέσματα και κρασιά, για να συνεχιστούν οι ιστορίες και η επικοινωνία, μέχρι αργά. Θα έφταναν μέχρις εδώ, όλες αυτές οι υπέροχες προσφορές που ετοίμασαν, που πραγματικά ήταν κάτι το μοναδικό. Αλλά για την Σοφία και την Μαρία τίποτα δεν είναι αρκετό. Στο καθένα που έφευγε έδωσαν δώρο ένα μπουκάλι κρασί και στις κυρίες ένα μικρό δωράκι.

Όλοι οι συμμετέχοντες σκέφτηκαν, ότι ίσως να μην χρειάζονταν και το δώρο, αλλά μετά το δικαιολόγησαν από το γεγονός ότι παρευρίσκονταν  στο Wonderschool ένα πραγματικό σχολείο θαυμάτων, στο οποίο, μικροί και μεγάλοι μαθητές δεν έρχονται να μάθουν τις έντεκα ξένες γλώσσες (τόσες είναι που διδάσκονται), αλλά έρχονται για να ζήσουν τα αληθινά θαύματα της αγάπης και την δύναμη της παρέας.Τα παιδιά και οι γονείς δεν εγκαταλείπουν το σχολείο ακόμα και μετά την αποφοίτησή τους. Οι διοργανωτές, αλλά και οι συμμετέχοντες στη Λέσχη Αφήγησης Βόλου, αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν τις πλέον θερμές ευχαριστίες, για όλα όσα ανιδιοτελώς και διαχρονικά προσφέρουν.

Η πρωτοβουλία της δημιουργίας και λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης Βόλου ανήκει  στην Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και υλοποιείται με την συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».

Υπεύθυνος για την Λέσχη Αφήγησης Βόλου, είναι ο Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία», Νίκος Βαραλής, ο οποίος ασχολείται και ο ίδιος με την τέχνη της αφήγησης εδώ και πολλά χρόνια.

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου αποτελεί μια προσπάθεια για την υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων.

Πρόθεση των διοργανωτών της Λέσχης είναι να δημιουργηθεί ένας σταθερός χώρος αναφοράς με αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν, σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.
Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου προωθεί και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.
Ως χώρος συνάντησης, είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

Η επόμενη συνάντηση, Πέμπτη, της Λέσχης Αφήγησης Βόλου,  ορίσθηκε εκτάκτως την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, στις 7 το απόγευμα, πάντα στον ίδιο φιλόξενο αυτό χώρο του Wonderschool,  Σπυρίδη 93, στον Βόλο.

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου, η «Μαγνήτων Κιβωτός», με τον πρόεδρό της Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας και η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη Ράχη», εύχονται σε όλους αυτή η χρονιά να είναι μοναδική,  γεμάτη χαρά, γεμάτη υγεία, γεμάτη με ελπίδα.

error: Content is protected !!