Κάλεσμα σε σύσκεψη από το ΕΚΛ για το ασφαλιστικό

ekl
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Σύσκεψη Σωματείων και Συνδικαλιστών την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 7:00μμ συγκαλεί στις εγκαταστάσεις του για το ασφαλιστικό το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το χτύπημα στην επικουρική ασφάλιση που ετοιμάζει  έρχεται να ολοκληρώσει ένα έγκλημα διαρκείας , που ξεκίνησαν και εξέλιξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και κάθε λογής συγκυβερνήσεις. Στόχος ήταν και είναι  η πλήρης διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου. Επιδιώκουν την  απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την υποχρέωση καταβολής εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση και την αξιοποίηση της ως ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες.

Η επίθεση αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με το χτύπημα στους μισθούς, τα μεροκάματα, τα εργασιακά δικαιώματα. Θέλουν να σαρώσουν ότι απέμεινε για αυξήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Είναι επίθεση κοινή και στις άλλες χώρες της ΕΕ , όπως φανερώνει η αντιασφαλιστική επέλαση που επιχειρεί η κυβέρνηση του Μακρόν στην Γαλλία. Δείχνει πως έχουμε κοινό εχθρό τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν.

Η κοινωνική ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση , αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων και δεν θα την παραδώσουμε  σε όλους αυτούς. Έδωσε την δυνατότητα να διασφαλίζεται η ζωή μας σε μια σειρά βασικές ανάγκες όπως είναι η υγεία, η πρόνοια, η προστασία από την φθορά της υγείας μας στην εργασία αλλά και η οικονομική του εξασφάλιση όταν τελειώνει ο εργάσιμος βίος(σύνταξη).

Γι’ αυτό, το μεγάλο μέτωπο ενάντια στην διάλυση του κοινωνικού της χαρακτήρα δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, γιατί δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, όλο τον εργαζόμενο λαό.

Γι΄αυτό η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα κι όχι κόστος. Για εμάς δεν είναι ελευθερία να έχει ασφάλιση και υγεία όποιος έχει λεφτά στην τσέπη και διαθέτει ένα σημαντικό εισόδημα. Δεν είναι ελευθερία να «επενδύουμε»  τη ζωή και το μέλλον μας στην αβεβαιότητα.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει για ψήφιση στην βουλή το άθλιο νομοσχέδιο μέσα στον Γενάρη. Το ΕΚΝΛ μαζί με Ομοσπονδίες , Εργατικά Κέντρα αλλά και Σωματεία σε όλη την Ελλάδα έχουν ανακοινώσει αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει άμεσα να πολλαπλασιαστούν.

Είναι χρέος μας να υψωθεί τώρα τείχος απέναντι στην νέα επίθεση, από όλους εμάς. Να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης – μεγαλοεργοδοσίας, να τους κόψουμε τη φόρα.

Είναι αγώνα κοινός ! Δεν περισσεύει κανένας σε αυτόν τον αγώνα, που πρέπει να είναι ενιαίος, μαζικός, ταξικός! Κάθε εργαζόμενος, κάθε σωματείο, κάθε τίμιος συνδικαλιστής πρέπει να πάρει τη θέση του σε αυτό το μετερίζι!

Το ΕΚΝΛ απευθύνει πλατύ κάλεσμα για την Σύσκεψη σε κάθε Σωματείο, κάθε συνδικαλιστή που στέκεται με ανησυχία μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις αλλά και για το πώς θα οργανωθεί η δική μας απάντηση, δυναμώνοντας το απεργιακό μέτωπο.

Να διεκδικήσουμε :

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Ασφάλιση. Κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
  • Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Να μη γίνει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις, να μην καταργηθεί η «προσωπική διαφορά», να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ.
  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν το 2011.
  • Ανασύσταση των ΟΕΚ – ΟΕΕ, με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους. Να ξεκινήσει και να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν, να διευρυνθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Δημόσιες και δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
  • Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, για όλες τις γυναίκες χωρίς προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε Υγεία. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.
  • Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, σε κοινωνικές δομές και ιδρύματα Πρόνοιας.
  • Να δυναμώσει η διεκδίκηση για Δημόσια Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Για Αυξήσεις  τώρα  στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.»

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 2
error: Content is protected !!