ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συζητήσει, κεκλεισμένων των θυρών, την κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας

2795945


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020, 03:45

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή, κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιντλίμπ της Συρίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση αυτή ζητήθηκε από τη Γαλλία και τη Βρετανία, με τη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Συμβούλιο θα συγκληθεί στις 17.00 (ώρα Ελλάδας).

Ορισμένοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι με την ευκαιρία αυτή οι χώρες μέλη του ΣΑ θα ξανασυζητήσουν το θέμα της άδειας στις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περνούν τα σύνορα της Συρίας και τις γραμμές του μετώπου για να φτάνουν τα είδη πρώτης ανάγκης στους αμάχους. Η άδεια που έχει δοθεί λήγει στις 10 Ιανουαρίου. Στις 20 Δεκεμβρίου, η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα με το οποίο θα παρατεινόταν η εντολή του ΟΗΕ για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω τεσσάρων μεθοριακών διαβάσεων (δύο στην Τουρκία, μία στην Ιορδανία και μία στο Ιράκ) που ισχύει από το 2014.

Περίπου 3 εκατομμύρια Σύροι πολίτες ωφελούνται από αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια στην επαρχία του Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ρωσία δέχεται να ανανεωθεί η εντολή αλλά μόνο για έξι μήνες και για δύο μεθοριακές διαβάσεις, μέσω Τουρκίας. Όμως το ψήφισμα που υπέβαλε η Μόσχα, επίσης στις 20 Δεκεμβρίου, με αυτές τις προβλέψεις, δεν εγκρίθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου «θα πρέπει αν επιλέξουμε μεταξύ του τίποτα και της ρωσικής πρότασης» σχολίασε ένας διπλωμάτης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020, 03:45

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!