Απόψε τραγουδούν τα «Νυχτοκάλαντα» – Γνωρίστε το παραδοσιακό έθιμο του Πηλίου

kalanta 2

Μεγάλη σπουδαιότητα για την Εκκλησία μας έχει η γιορτή των Θεοφανείων, λόγω του αγιασμού των υδάτων. Σε όλη τη Μαγνησία και την υπόλοιπη Ελλάδα, ποτάμια, θάλασσες, λίμνες και δεξαμενές θα αγιαστούν και σήμερα, με τον πρώτο αγιασμό, ο μύθος λέει οτι… φεύγουν οι καλικάτζαροι, φοβούμενοι τον αγιασμό!

KEN 728X100 2

Τα Νυχτοκάλαντα ή αλλιώς τα Καλαντίσματα των Φώτων είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε εδώ και πολλές δεκαετίες σε τρία χωριά του Πηλίου. Το συναντάμε στη Γατζέα, την Αγριά, τα Λεχώνια και τη Δράκεια.

Παρέες κυρίως ανδρών, μαζεύονται με τις “ευλογίες” της τοπικής Εκκλησίας, παίρνουν τον κουμπαρά αυτής και γυρίζουν σε κάθε σπίτι, το βράδυ της παραμονής των Φώτων για να τραγουδήσουν τα κάλαντα, τα οποία μάλιστα είναι προσαρμοσμένα να εξυμνούν τον κάθε νοικοκύρη ξεχωριστά και να… καταχεριάζουν εκείνους που δεν ανταποκρίνονται.

Τα παλιότερα χρόνια τα “Νυχτοκάλαντα” ήταν διαδεδομένα σε περισσότερα χωριά του Πηλίου, όμως με τον καιρό το έθιμο ατόνισε και σήμερα το συνανάμε μόνο στα τρία προαναφερόμενα χωριά, ενώ στις παρέες έχουν προστεθεί και κορίτσια.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ο κουμπαράς με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν επιστρέφει στην τοπική ενορία.

 

error: Content is protected !!