ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας η Τσάι Ινγκ- γουέν

2800700
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020, 08:55

KEN 1

Η απερχόμενη πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- γουέν κέρδισε μία δεύτερη θητεία μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Σάββατο στο νησί, συγκεντρώνοντας το 57,1% των ψήφων, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Η Τσάι συγκέντρωσε 8,1 εκατομμύρια ψήφους, 1,3 εκατομμύριο περισσότερους από ό,τι κατά την προηγούμενη νίκη της το 2016, ενώ ο αντίπαλός της Χαν Κούο- γιου 5,5 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 38,6%, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της και έχει δεσμευθεί να την επαναφέρει υπό τον έλεγχό της, με τη βία, αν χρειαστεί.

Η Ταϊβάν, που διαθέτει δικό της νόμισμα, στρατό, διπλωματία και κυβέρνηση, χωρίστηκε ντε φάκτο πριν επτά δεκαετίες από την Κίνα. Όμως το νησί θεωρείται ανεξάρτητη χώρα μόνο από μερικές χώρες, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η πρόεδρος Τσάι εμφανίζεται ως εγγυήτρια των δημοκρατικών αξιών απέναντι στον αυταρχισμό του Πεκίνου και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Εξάλλου επιδιώκει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και απορρίπτει την αρχή της επανένωσης του νησιού με την Κίνα.

Αντίθετα ο αντίπαλός της Χαν τασσόταν υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων της Ταϊβάν με την Κίνα, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα που θα έχει το νησί, κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Στην ομιλία της μετά τη νίκη της η Τσάι κάλεσε την Κίνα να εγκαταλείψει την απειλή της να επαναφέρει υπό τον έλεγχό της το νησί ακόμη και με τη χρήση βίας.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020, 08:55

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!