Περισσότεροι από 400 Βολιώτες έπεσαν θύματα απάτης με δάνεια από το ίντερνετ!

54105
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε το TheNewspaper.gr για τις απάτες που σημειώθηκαν εναντίον Βολιωτών μέσω διαδικτύου και αφορούσαν δανεισμό χρημάτων, από εταιρείες που αποδείχθηκαν “φαντάσματα”.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει το ρεπορτάζ από αστυνομικές και τραπεζικές πηγές, περισσότερες από τετρακόσιες είναι οι υποθέσεις απάτης που απασχόλησαν τις Αρχές τον περασμένο χρόνο.

Μόνο το μήνα Δεκέμβριο περίπου πενήντα άτομα έπεσαν στα “δίχτυα” απατεώνων που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αφέλεια και την έλλειψη γνώσεων συμπολιτών μας.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίο αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, φαίνεται οτι πέφτουν πρώτοι στις παγίδες που στήνουν επιτήδειοι από την Ελλάδα και κυρίως το εξωτερικό.

Τα περισσότερα θύματα στον Βόλο, είναι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τζόγο και χάνουν αρκετά χρήματα, οπότε στην προσπάθειά τους να διασωθούν, και αφού οι τράπεζες είναι “κλειστές” για εκείνους, αναγκάζονται να καταφύγουν στις εύκολες λύσεις του διαδικτύου.

Με μία μόνο πρόχειρη αναζήτηση στο Google θα ανακαλύψει κανείς πολλούς διαθέσιμους πιστωτές, οι οποίοι προσφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ -όπως διαφημίζουν- με ένα κόστος για έξοδα φακέλου 449,00 ευρώ.

Πολλοί λοιπόν, δίνουν αυτά τα χρήματα, περιμένοντας να εγκριθεί εντός 24 ωρών η αίτησή τους! Οι απατεώνες αποστέλουν και ειδική φόρμα με τα προσωπικά στοιχεία εκείνου που έχει καταθέσει αίτηση, για να φαίνεται πιο πειστική η διαδικασία.

Οι δράστες μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλουν μαζικά και υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου «δήθεν», άμεσα και εύκολα, τη χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και άμεσες διαδικασίες χρηματοδότησης-εκταμίευσης.

Σημειώνεται, ότι στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας αναγράφεται μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ποτέ δεν δίνεται φυσική έδρα της υποτιθέμενης εταιρείας, ούτε κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή αυτά τα περιστατικά ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αναρτήσεις σε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που μπορεί να δέχονται, σχετικά με δήθεν εύκολη χορήγηση δανείων από μη εξουσιοδοτημένους φορείς.

Επισημαίνεται, ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ειδικά αδειοδοτημένες για αυτό το σκοπό και ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους κι ανυποψίαστους που αναζητούν τη χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν:

  • είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,
  • είτε τα προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, τριψήφιους κωδικούς επαλήθευσης καρτών (CVV) κ.τ.λ.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου:

  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους και
  • ότι δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :

Τηλεφωνικά: 111 88

Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]

error: Content is protected !!