Λέσχη Καπνιστών και στον Βόλο – Πως σκέφτονται να αντιμετωπίσουν τον αντικαπνιστικό νόμο

1 110
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Σαν τα “μανιτάρια” έχουν ξεκινήσει και φυτρώνουν σε όλη τη χώρα, λίγους μήνες μετά την ισχύ του αντικαπνιστικού νόμου που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή πτώση των τζίρων σε καφέ και μπαρ – επιχειρήσεις, οι πρώτες λέσχες καπνιστών, οι οποίες λειτουργούν αυστηρά και μόνο στα πρότυπα των smoker’s club των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα ό, τι ισχύει για τις λέσχες καπνιστών σε Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία το ίδιο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα με την πρώτη επίσημη σε λειτουργία λέσχη να καταγράφεται στην Κομοτηνή, αλλά και στην Αθήνα στην περιοχή της Πλάκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του

Ενδιαφέρον να ιδρύσει “Λέσχη Καπνιστών” έχει εκδηλώσει Βολιώτης επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται χρόνια στον χώρο της εστίασης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στο TheNewspaper.gr επισημαίνει:

“Εξετάζονται αλλαγές στον αντικαπνιστικό νόμο, κυρίως για τους εξωτερικούς χώρους  των καταστημάτων και πως αυτοί μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα. Η δημιουργία Λέσχης Καπνιστών δεν ισχύει για τα μαγαζιά τα δικά μας. Δηλαδή, για να ιδρύσει κανείς μία Λέσχη Καπνιστών πρέπει να αλλάξει επωνυμία, να έχει μέλη. Είναι μία περίπλοκη διαδικασία. Μπορεί να δούμε κάποια και στον Βόλο, αλλά λίγοι θα μπούνε στη διαδικασία αυτή”.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν λέσχες καπνιστών

Σε χώρους στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους, όπως είναι τα εστιατόρια, δεν υπάρχει περίπτωση να τους δοθεί ποτέ έγκριση, ώστε να αποκτήσουν μελλοντικά την δική τους λέσχη καπνιστών.

“Οι λέσχες καπνιστών απευθύνονται σε επιχειρήσεις όπως είναι τα μπαρ και τα καφέ-μπαρ όπου απαγορεύεται η είσοδος κάτω των 18ετών αρκεί βέβαια να πληρούν και τις υπόλοιπες προδιαγραφές. Αυτές έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και τις εγκαταστάσεις που αφορούν τα τετραγωνικά της επιχείρησης, ώστε να διαπιστωθεί το αν πραγματικά μπορεί να δημιουργηθεί ένας απομονωμένος χώρος καπνιστών με δική του είσοδο. Από την άλλη στο χώρο αυτό απαγορεύεται και η είσοδος στους εργαζόμενους αφού τα μέλη θα εξυπηρετούνται με την διαδικασία του self service” εξηγεί.

Λέσχες καπνιστών στην Ελλάδα με… πρώτη στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, σε ένα εντυπωσιακό και ιστορικό κτίριο λειτουργεί από το 2015 η “Λέσχη Καπνιστών – The Smokers Club” δημιουργός της οποία είναι ο Χρήστος Δράκος, με σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των καπνιστών πολιτών. Τα μέλη της λέσχης ξεπερνούν τα 2.500, ενώ μέχρι 31/12/2019 δεν πληρώνουν κάποια συνδρομή.

Για να δημιουργήσει τη λέσχη, όταν ψηφίστηκε για πρώτη φορά ο αντικαπνιστικός νόμος το 2010, ο κ. Δράκος συνεργάστηκε με δικηγόρους από την Ευρώπη και την Αμερική όπου λειτουργούν νόμιμα αντίστοιχες λέσχες. Σήμερα, όπως τονίζει ο ίδιος, στη λέσχη επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ σε αυτήν εισέρχονται μόνο τα μέλη, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ισχύει έτσι ακριβώς και στις υπόλοιπες λέσχες καπνιστών που θα δημιουργηθούν.

error: Content is protected !!