ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Μακρόν στηλίτευσε τη συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους διαδηλωτές

2802385


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, 08:55

KEN 728X100 2

Θέση απέναντι στην πολεμική που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για την ασύμμετρη βία με την οποία αντιμετωπίζει η αστυνομία της χώρας τις διαδηλώσεις -αρχικά αυτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» και εν συνεχεία τις κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού- αναγκάστηκε να λάβει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να προωθήσει μέτρα για να βελτιωθεί η «δεοντολογία» στη δράση των αστυνομικών οργάνων.

Κατηγορηθείς για απάθεια απέναντι στην αστυνομική βία που από την έναρξη της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 1.742 διαδηλωτών -περισσότερων από 300 σοβαρά-, ο Μακρόν επεσήμανε χθες από το Πο στα Γαλλικά Πυρηναία πως «αναμένει από τους αστυνομικούς και τους χωροφύλακές μας τη μέγιστη δεοντολογία. Μας έχουν επισημανθεί κι έχουμε δει συμπεριφορές απαράδεκτες».

Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν στηλίτευσε τη «βία και τον πολιτικό μηδενισμό» που επιδεικνύουν πολλές ομάδες διαδηλωτών και υπογράμμισε πως θα παραμείνει απηνής απέναντι στους ταραξίες, αλλά διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να δείξει και «καμία επιείκεια» και σε όσους αστυνομικούς εκτραχηλίζονται. «Δεν επιθυμώ να διακυβευθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια των επαγγελματιών μας των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας» είπε.

Πολύ σπάνια ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναφερθεί στις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις, ένα θέμα που συχνά διαστέλλουν έως την υπερβολή οι πολιτικοί αντίπαλοί του, κατηγορώντας τον για απολυταρχισμό και για αστυνομοκρατία. Μάλιστα, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», υποσχέθηκε πως θα συστήσει μία «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης για την υπέρβαση εξουσίας και τα εγκλήματα του μακρονικού καθεστώτος».

Τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει viral ένα βίντεο που παρουσιάζει αστυνομικό να πυροβολεί με σφαίρα από καουτσούκ σχεδόν εξ επαφής έναν διαδηλωτή, ενώ σε ένα άλλο καταγράφεται αστυνομικός να βάζει τρικλοποδιά σε μία διαδηλώτρια. Μεγαλύτερο σάλο έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος ενός διανομέα, ο οποίος υπό το κράτος του χρόνου παράδοσης της παραγγελίας, διαπληκτίσθηκε με τους αστυνομικούς που θέλησαν να τον ελέγξουν γιατί μιλούσε στο τηλέφωνο πάνω στη μηχανή του, με αποτέλεσμα να πάθει καρδιακή εμβολή από την ασφυξία που του προκάλεσε η λαβή ακινητοποίησης αστυνομικού.

Το περασμένο έτος, τόσο η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Ντούνια Μιγιάτοβιτς όσο και η αντίστοιχη Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την ασυδοσία των αστυνομικών οργάνων και ζήτησαν να διερευνηθούν οι σχετικές υποθέσεις.

Η ασύμμετρη δράση των αστυνομικών φέρει τον Μακρόν και τον Καστανέρ σε μία λεπτή θέση, καθώς αναγκάζονται να θέσουν όρια στη δράση της αστυνομίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη βία που ασκείται από ομάδες διαδηλωτών κατά των αστυνομικών, ενδέχεται να πυροδοτήσει την αγανάκτηση των οργάνων της τάξης, θεωρώντας πως η δράση τους αμφισβητείται και από την ίδια την κυβέρνηση. Με πολλούς τομείς της κοινωνίας και της εργασίας (σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσηλευτές, δικηγόροι) να βρίσκονται επί ποδός πολέμου, με τους ίδιους τους αστυνομικούς να έχουν διαδηλώσει και στο παρελθόν, ο Μακρόν δεν επιθυμεί να δημιουργήσει άλλη μία πηγή δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κράτους και μάλιστα σε ένα από τα ερείσματα της ασφάλειάς του.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, 09:05

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!