Η Ελλάδα θα στηρίξει στρατιωτικά την εκεχειρία

2803781
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020, 12:43

Την απόφαση της Αθήνας να συνδράμει στην επιβολή της εκεχειρίας στη Λιβύη και σε περίπτωση που αυτή αποφασιστεί και συνυπογραφεί στη Σύνοδο του Βερολίνου την Κυριακή κοινοποίησε στον Χαλίφα Χαφτάρ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση αυτή προφανώς είχε ληφθεί προηγουμένως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συμβούλους του, κατά τη διαδικασία προετοιμασίας της επίσκεψης του Λίβυου πολεμάρχου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα φαίνεται αποφασισμένη είτε να συμμετέχει σε διεθνή στρατιωτική δύναμη επιτήρησης της εκεχειρίας είτε να συνδράμει στρατιωτικά την ευρωπαϊκή δύναμη που θα αποσταλεί για την επιβολή εμπάργκο όπλων και μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Είναι αυτονόητο πως σε μία τέτοια περίπτωση αυτή η ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη θα επιβάλει την αποχώρηση των μισθοφόρων της Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας από το έδαφος τη Λιβύης.   

Δείτε στο βίντεο τη δήλωση του Νίκου Δένδια

 

 

Δένδιας: Ο Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις της Ελλάδος καθώς και με την ανάγκη αναγνώρισης ακυρότητας των μνημονίων Σάρατζ-Τουρκίας

Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αναγνώρισης της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. 

«Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα αναμένει από τη Γερμανία να εκφράσει την κοινή ευρωπαϊκή θέση και να αναγνωρίσει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης.

«Η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε ο κ. Δένδιας. «Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε λοιπόν ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση της Λιβύης, εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη, όμως, σε αυτήν τη διαδικασία προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτήν τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο μνημονίων. Άρα, κάθε χώρα της Ε.Ε., όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. Άρα, δεν θέλω να δω τα πράγματα υπό μορφή αρνησικυρίας, τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, αν αυτή δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίσει αυτήν τη θέση. Και η Ελλάδα, τοποθετήθηκε επ’ αυτού ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

«Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας. Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέλησή τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Το χρονικό της συνάντησης

Λίγο μετά τις 10.15 ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος αφίχθη το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα.

Οι δύο άνδρες είχαν το βράδυ της Πέμπτης ιδιωτική συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Στις 13.00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση μεταξύ του Χαλίφα Χαφτάρ και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!