ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σχολής Αστρονομίας: Απολογισμός 10ετίας στον Βόλο

astronomia 1 1024x480 1
milonas 728x120

Εξαιρετικά πλούσιος είναι ο απολογισμός της 10χρονης συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας της Σχολής Αστρονομίας, που άνοιξε τις πύλες της το 2011 στον Βόλο, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, αλλά και οι μεγαλύτεροι στην ηλικία που την παρακολούθησαν μέχρι τώρα και έλαβαν το απολυτήριό τους, ξεπερνούν τους 1500. Ήδη άρχισαν και συνεχίζονται ολόκληρο τον Ιανουάριο οι εγγραφές στη «Χειμερινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» μέσα από την ειδική ιστοσελίδα της Σχολής: school.astronomos.gr.

Η Σχολή Αστρονομίας ιδρύθηκε στο Βόλο το 2011, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις εγκαταστάσεις του Οικονομικού Τμήματος όπου διεξάγονται τα μαθήματα. Ήταν μια αναγκαία «απαίτηση των καιρών», αφού το μάθημα της Αστρονομίας εξοβελίστηκε εντελώς από το πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και η επιτυχία της σφραγίστηκε από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, αφού γύρω στους 80 μαθητές γράφονταν και παρακολουθούσαν τη Σχολή κάθε χρόνο.

Το 2015, υπήρξε αίτημα των μαθητών που ζούσαν εκτός Μαγνησίας να αρχίσει τη λειτουργία της και μια «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» και γι’ αυτό ιδρύθηκε η Σχολή αυτή, που λειτουργούσε και λειτουργεί συνεχώς, παράλληλα με τη Σχολή του Βόλου, αλλά με “on line” βιντεομαθήματα. Η ανταπόκριση και πάλι ήταν ραγδαία, αφού ξεπερνούσαν κατά πολύ τους 100 οι μαθητές που την παρακολουθούσαν. Για να μην υπάρχει, λοιπόν, ηλεκτρονικός συγχρωτισμός και για να ελέγχονται καλύτερα οι μαθητές που τα παρακολουθούν, αποφασίστηκε να ιδρυθεί και δεύτερη Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως.

Έτσι σήμερα έχουμε τρεις Σχολές Αστρονομίας, τριετούς φοιτήσεως. Τη «Σχολή Αστρονομίας του Βόλου», που λειτουργεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, τη «Χειμερινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως», που λειτουργεί επίσης κατά το πρώτο τετράμηνο κάθε έτους και τη «Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» που λειτουργεί από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο κάθε έτους. Έτσι οι μαθητές (και οι μεγαλύτεροι στην ηλικία) που εγγράφονται στη Σχολή εξ αποστάσεως, μπορούν να τελειώσουν τη Σχολή σε ενάμισι χρόνο.

Η ΥΛΗ των διδακτικών βιβλίων είναι, προοδευτικά, από τις αρχικές βασικές έννοιες της Αστρονομίας προς τις δυσκολότερες και συνθετότερες. Έτσι στην Α΄ τάξη διδάσκεται το Ηλιακό μας Σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, κομήτες, αστεροειδείς κ.λπ.). Στη Β΄ τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια. Τέλος δε, στην Γ΄ τάξη διδάσκεται η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ των μαθητών είναι τρία, με το γενικό τίτλο «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», τα οποία περιλαμβάνουν προοδευτική ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων κατά σειρά σπουδαιότητας και αναγκαιότητας, πάντα δε σύμφωνα με τις σχολικές γνώσεις και εμπειρίες των μαθητών. Είναι γραμμένα ειδικά για τους μαθητές της Σχολής, σύμφωνα με το μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο αυτών.

ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟΜΑΘΗΜΑΤΑ έχουν πρόσβαση οι μαθητές αμέσως με την εγγραφή τους. Έχουν βιντεοσκοπηθεί από καθηγητές με πλούσια διδακτική και αστρονομική πείρα, μια και η Εταιρεία κλείνει φέτος 30 χρόνια δημιουργικής ζωής και δραστηριοτήτων, με πολλές περγαμηνές, ακόμη και της Ακαδημίας Αθηνών το 2015, πολλές εκδόσεις αστρονομικών και διαστημικών συγγραμμάτων, πανελληνίων διαγωνισμών, συνεδρίων κ.λπ.

Τελικά είναι μια Σχολή που αναπτύχθηκε και μεσουρανεί με ιδιωτική πρωτοβουλία, χάρη στην αγάπη και την ενεργό συμμετοχή των πολυάριθμων μελών της, που εντελώς αυθόρμητα και χωρίς καμιά απολύτως αμοιβή, εντελώς εθελοντικά, προσπαθούν να εμφυσήσουν στη νεολαία των θρανίων και όχι μόνο τα νέα επιτεύγματα της αστρονομίας και της διαστημικής.

error: Content is protected !!