Σε έξαρση και στον Βόλο η γρίπη – Τέλος τα εμβόλια

da7395937a1b1d3af52ecfc659eb12c1 XL
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

Τους οκτώ νεκρούς μετράει η Ελλάδα από την εποχική γρίπη που εισήλθε στον πυρήνα της περιόδου έξαρσης, όπως και τα μέτρα προστασίας – πρόληψης, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Συνολικά μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν νοσηλευτεί 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από αυτούς κατέληξαν οκτώ άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με όσα λέει στο TheNewspaper.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης “βρισκόμαστε στην περίοδο, που όντως η γρίπη είναι σε έξαρση και τα κρούσματα αυξάνονται και θα συνεχίσουν με αυξανόμενη πορεία από εδώ και πέρα. Το καλό όμως είναι οτι στον Βόλο μέχρι στιγμής δεν έχουμε σοβαρά περιστατικά που να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Πιθανά νοσούν, αλλά αντιμετωπίζουν την ασθένεια στο σπίτι τους”.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης, μιλώντας στο TheNewspaper.gr, επισημαίνει την απουσία από την αγορά των αντιγριπικών εμβολίων.

“Εμβολιάστηκαν περίπου στους 60.000 πολίτες φέτος. Ξεπεράσαμε κάθε όριο που περιμέναμε, και οι φαρμακαποθήκες πλέον δε διαθέτουν αποθέματα. Κάποια φαρμακεία, έχουν κρατήσει μερικά εμβόλια, αλλά και αυτά είναι λίγα και πρόκειται να εξαντληθούν σύντομα” τονίζει.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα μας για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή κλπ), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος) και η οικειοθελής απομόνωση και αποφυγή συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Σημειώνεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
  • Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

 Ματσιόλης: Έρχεται νέου τύπου εμβόλιο

Όπως αποκάλυψε στο TheNewspaper.gr o κ. Ματσιόλης, η Ε.Ε. ενέκρινε ένα νέου τύπου εμβόλιο για τη γρίπη, το οποίο είναι το πρώτο τετραπλό εμβόλιο, που κυκλοφορεί στην Ευρώπη και έχει αναπτυχθεί σε κυτταροκαλλιέργεια θηλαστικών και όχι σε αυγά κότας.

Το νέο εμβόλιο φέρει την ονομασία Flucelvax Tetra και έχει αναπτυχθεί από την Seqirus και θα έχει άδεια χρήσης για ανθρώπους 9 ετών και άνω. Παρέχει ενεργό ανοσοποίηση έναντι 4 στελεχών του ιού της γρίπης (δύο υπότυπους A και δύο υπότυπους B) που περιέχονται στο εμβόλιο.

“Το νέο εμβόλιο δεν φαίνεται ακόμα στο σύστημα και δεν καλύπτεται από το Κράτος, παρότι έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε έναν λογικό διασταγμό, διότι είναι σε μεταβατικό στάδιο, όμως και οι φαρμακαποθήκες θα πιέσουν ώστε να φέρουν το νέο εμβόλιο. Θα πρέπει να υπάρξει μία απάντηση στη ζήτηση” επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κ. Ματσιόλης.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) διατυπώνει συστάσεις για τα στελέχη της γρίπης που πρέπει να περιέχονται στα εμβόλια της επόμενης περιόδου γρίπης για το βόρειο ημισφαίριο. Η σύνθεση του Flucelvax Tetra θα επικαιροποιείται ετησίως σύμφωνα με τις συστάσεις της ΠΟΥ και της ΕΕ.

Κατά κανόνα, τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης περιέχουν τρία στελέχη του ιού της γρίπης: ένα στέλεχος A-H1N1, ένα στέλεχος A-H3N2 και ένα στέλεχος του ιού της γρίπης Β. Το Flucelvax Tetra περιέχει ένα επιπλέον στέλεχος του ιού B.

Το Flucelvax Tetra παρασκευάζεται με χρήση κυττάρων Madin Darby Canine Kidney(MDCK). Πρόκειται για τη νέα τεχνολογία της κυτταροκαλλιέργειας, που αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στον τρόπο παρασκευής των εμβολίων κατά της γρίπης από τη δεκαετία του 1940.

Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης από κυτταροκαλλιέργεια μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά. Τα εμβόλια, που παράγονται από αυγά κότας έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα: οι ιοί υφίστανται αλλαγές όταν αναπτύσσονται σε αυγά, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που προκύπτουν.

Δεν έχουν διεξαχθεί τυχαιοποιημένες μελέτες που να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα του Flucelvax Tetra και των τυποποιημένων τετραπλών εμβολίων (Vaxigrip – Fluarix) που βασίζονται σε αυγά (QIVe). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε να εγκρίνει το Fluxelvax Tetra με βάση την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια του νέου εμβολίου, σε σύγκριση με ένα τριπλό εμβόλιο από κυτταροκαλλιέργεια.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Flucelvax Tetra (ενδέχεται να εμφανιστούν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, ερυθρότητα του δέρματος και σκλήρυνση στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, κόπωση και μυϊκός πόνος. Δηλαδή, είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται με τα εμβόλια που περιέχουν τρία στελέχη του ιού της γρίπης και είναι ως επί το πλείστον ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας.

error: Content is protected !!