Ζέττα Μακρή στο TheNewspaper.gr: «Από τις συσκέψεις, με παρόντες τους τρεις, απουσιάζω γιατί…»

IMG 0181
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

 Η μοναδική γυναίκα κυβερνητική βουλευτής της Μαγνησίας δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει την επιλογή του πρωθυπουργού για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που θα κληθούν οι 300 της Βουλής να ψηφίσουν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.

KENT728X100 1

 Πάντα ξεκάθαρη η Ζέττα Μακρή σημειώνει ότι οι 60 βασικές δεσμεύσεις της ΝΔ ως αντιπολίτευση, υλοποιήθηκαν στις πρώτες 180 ημέρες της διακυβέρνησής της, γι’ αυτό και κρίνεται κατά την ίδια αποτελεσματική. 

 Ακόμη, ξεκαθαρίζει γιατί… λείπει από τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, παρουσία των υπόλοιπων τριών κυβερνητικών βουλευτών της Μαγνησίας, ενώ δεν δεσμεύεται για κανένα έργο στην περιοχή, καθώς εύστοχα υπογραμμίζει ότι η ανταπόκριση των υπουργών είναι τόσο γρήγορη στα όποια ζητήματα που οι προτεραιότητες, συνεχώς, αλλάζουν….

Συνέντευξη: Ειρήνη Θεοδωροπούλου

 Σε λιγότερο από μία εβδομάδα καλείστε να ψηφίσετε την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ως πρώτη γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πώς είδατε την πρόταση Μητσοτάκη;

Την πρόταση του πρωθυπουργού την είδα όπως η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και των Ελλήνων: θετικότατα! Δεν θα ξεκινήσω ούτε θα περιοριστώ στο φύλο της επόμενης προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας γιατί θα αδικούσα την πορεία της, την νομική της κατάρτιση και επάρκεια, τη σοβαρότητά της, το κύρος της στον επιστημονικό κόσμο, την αξιοκρατική επαγγελματική της ανέλιξη. Όλα αυτά προοιωνίζονται μια στιβαρή θητεία, αντάξια των προκατόχων της, του θεσμού, της εμπιστοσύνης και της ευρύτατης αποδοχής που κέρδισε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της. Με περγαμηνές και βιογραφικό, ισάξιο ή και καλύτερο όσων είχαν ακουστεί ως πιθανοί υποψήφιοι, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τιμήσει τη χώρα και το φύλο μας! Θα θυμίσω, όμως, ότι η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η πρώτη γυναίκα υπουργός, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Βουλής και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Δημοκρατίας, στην Ελλάδα, προέρχονται από τον δικό μας χώρο!

Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι μετά το «φιάσκο» της σύσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο και το μεταναστευτικό, η κίνηση του πρωθυπουργού για την πρόταση Σακελλαροπούλου ήταν μία καθαρά επικοινωνιακή κίνηση για αλλαγή της ατζέντας. Εσείς τι λέτε για αυτό;

Μετά την επίσκεψη Χαφτάρ στην χώρα μας – που ενόχλησε την Τουρκία – τις ξεκάθαρες δηλώσεις του για το ανυπόστατο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, την έντονη διπλωματική δραστηριότητα του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και της Ελληνικής διπλωματίας, που είχαν ως αποτέλεσμα την ομόθυμη αναγνώριση του ανυπόστατου του μνημονίου και την καταδίκη της προκλητικής και παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την ξεκάθαρη δήλωση Μητσοτάκη για την άσκηση βέτο, αναρωτιέμαι πόση βαρύτητα μπορεί να έχουν όσα, αμήχανα, ψελλίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, που από το 2015, δεν επεδίωξε, ποτέ, να πάρει μέρος στις προηγηθείσες, ανάλογες συσκέψεις! Άλλωστε, πόσο μπορεί να στρέψει την προσοχή και να αλλάξει την ατζέντα η ανακοίνωση μιας υποψηφιότητας που προκάλεσε μόνο θετικά σχόλια και, σχεδόν καθολική, αποδοχή;

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κλείσει ήδη έξι μήνες ζωή και το προεκλογικό τρίπτυχο Μητσοτάκη «δουλειές, δουλειές, δουλειές» δεν το έχουμε δει, ούτε την πολυθρύλητη πλέον ανάπτυξη. Μεγάλες προσδοκίες – πενιχρά αποτελέσματα τελικά;

Νομίζω ότι η μέχρι τώρα κυβερνητική πορεία μόνο απογοητευτική δεν είναι! Οι 60 βασικές δεσμεύσεις μας, ως αντιπολίτευση, υλοποιήθηκαν στις πρώτες 180 ημέρες από την κυβέρνησή μας! Μειώθηκε ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, ο φόρος μερισμάτων, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Με τον αναπτυξιακό νόμο αίρονται δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα. Έγινε πλήρης άρση των capital controls, πληρώθηκε μέρος των ακριβών δανείων του Δ.Ν.Τ., η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, αναβαθμίστηκε το ελληνικό αξιόχρεο από τους ξένους οίκους, μειώθηκαν κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια, χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων. Ξεκόλλησε η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, εγκρίθηκε το master plan του λιμανιού του Πειραιά και οι αιτήσεις της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», συγκροτήθηκε διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων, εγκρίθηκαν άδειες για μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό, την ενέργεια, τις κατασκευές που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, δύο από τις μεγαλύτερες κινέζικές τράπεζες θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, εισάγουμε ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους ξένους επενδυτές. Αν αυτές οι σύμφωνες με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, κινήσεις δε δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αναρωτιέμαι τί περισσότερο μένει ή πρέπει να γίνει!

Σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά θα έχουμε οσονούπω πρόωρες εκλογές τι απαντάτε;

Δεν χρειάζεται να απαντήσω εγώ! Απάντησε, ξεκάθαρα, ο πρωθυπουργός! Η τετραετία θα εξαντληθεί! Δεν συντρέχει κανένας συνταγματικός λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες! Η δε επικείμενη ψήφιση του εκλογικού νόμου, σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, χωρίς γνώση των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων, κατά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αποδεικνύει την διάθεσή μας να βελτιώσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας, αποφεύγοντας μικροπολιτικούς αιφνιδιασμούς και πρωτοβουλίες με σκοπιμότητα. Με γνώμονα, πάντοτε και σταθερά, την αναλογικότητα την εκπροσώπηση και την κυβερνησιμότητα.

Σε τοπικό επίπεδο, θα περίμενε κανείς με τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές και δύο Γενικούς Γραμματείς η Μαγνησία να ήταν ήδη σε άλλη τροχιά…Κι όμως, δεν συνέβη κάτι τέτοιο….

Φαντάζομαι πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι η άλλη τροχιά, που όλοι θέλουμε και η Μαγνησία δικαιούται χρειάζεται και αυτή τον χρόνο της. Σε έξι μήνες οι καταστροφικές συνέπειες 4,5 χρόνων δεν διορθώνονται. Ενώ αρκεί μια υπογραφή ή έχει άμεση συνέπεια η αδράνεια, οι διορθωτικές και επιβεβλημένες κινήσεις δεν παράγουν αποτελέσματα αμέσως! Όσα σας ανέφερα στην ερώτησή σας για την οικονομική μας πολιτική και τις θέσεις εργασίας ισχύουν και για τον νομό μας. Στην  δε παρουσία και την χρησιμότητα των κυβερνητικών στελεχών, με διαφορετικές ιδιότητες, θα ήθελα να προσθέσετε και τον «γαλάζιο»περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον δήμαρχο  Βόλου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πόσο συμπαγής νιώθετε να είναι η γαλάζια ομάδα στη Μαγνησία, με δεδομένο ότι σε τελευταίες συναντήσεις τοπικών βουλευτών με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εσείς παραμένετε απούσα;

Η ομάδα της Ν.Δ. δεν θα ήταν συμπαγής εάν οι κινήσεις μιας, ενός ή περισσοτέρων εκ των βουλευτών της, στον νομό, ήταν υπονομευτικές. Στην περίπτωσή μας είναι συμπληρωματικές! Στις συναντήσεις, που αναφέρεστε, των ανδρών συναδέλφων μου, δεν συμμετείχα γιατί, απλούστατα, δεν κλήθηκα! Όμως, δύσκολα, μπορεί κανείς να με χαρακτηρίσει απούσα! Και, σε κάθε περίπτωση, άδικα!  Συναντήθηκα, συνοδεύοντας τον θεσμικά υπεύθυνο πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Βόλου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ακολούθησε η συνάντηση των άλλων τριών βουλευτών για το ίδιο θέμα. Συναντήθηκα με τον υφυπουργό Οικονομικών για θέματα του νομού, της αρμοδιότητάς του και, μετά δύο ημέρες, ακολούθησαν οι συνάδελφοί μου για τον ίδιο λόγο. Δεν βλέπω τον ανταγωνισμό αλλά, εννοείται, δεν διακρίνω και απουσία ή έλλειψη δικού μου ενδιαφέροντος! Με την ανακοίνωση της ανέγερσης τριθέσιου νηπιαγωγείου στον Αλμυρό, την κατασκευή, επιτέλους, του σταδίου του Βελεστίνου, την στήριξη στην ποδηλατική ομοσπονδία των χρυσών πρωταθλητών,- για την οποία και τιμήθηκα -,την συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό για τους οικισμούς του Πηλίου, την παρουσία μου,- μόνη κληθείσα εκ των τοπικών εκπροσώπων – στο δείπνο εργασίας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρουσία του πρωθυπουργού, την ενεργό συμμετοχή μου στην σύσκεψη για την μερική εκτροπή του Αχελώου, την προώθηση, με κατάθεση πλήρους φακέλου, στο υπουργείο Πολιτισμού, του χρόνιου αιτήματος μετακίνησης του αρχαίου πεσσού, την συνεργασία με τον γ. γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία και του προεδρείου των πυροσβεστών – συνεργασία που οδήγησε στην επίλυση πολλών αιτημάτων τους -, την άμεση απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών στα αιτήματα των δήμων Ζαγοράς και Σκοπέλου, την συνεργασία με τον επικεφαλής του Εθνικού Τυπογραφείου για την έκδοση ιστορικού επετειακού τόμου για την Μαγνησία, την καθημερινή παρουσία μου στα τοπικά και κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις τοποθετήσεις μου στην Βουλή, τις καταθέσεις ερωτήσεων και αναφορών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τις σχεδόν εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και τις μηνιαίες συνεδριάσεις της ειδικής υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών, που προεδρεύω,- συνεδριάσεις στις οποίες ο έπαινος για την επιλογή των θεμάτων είναι διακομματικός-θα με χαρακτηρίζατε απούσα; Και αναφέρομαι στις κινήσεις μου των πρώτων 18 ημερών της νέας χρονιάς! Εν κατακλείδι, στην ΝΔ επιλέγουμε τον τρόπο της προώθησης των τοπικών θεμάτων, είτε κατά μόνας είτε ομαδικά, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του νομού μας και της  παράταξης. Νοιώθω αρκετά επαρκής να αναλαμβάνω σχετικές πρωτοβουλίες, με τιμούν οι φορείς με την εμπιστοσύνη τους, οι υπουργοί με την συνεργασία τους και χαιρετίζω και επικροτώ και τις κοινές προσπάθειες των συναδέλφων μου!

Ποιο έργο δεσμεύεστε ότι θα τρέξετε το επόμενο εξάμηνο για τη Μαγνησία;

Γιατί πρέπει να δεσμευτώ για ένα έργο; Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που είναι ασυγχώρητη πολυτέλεια να επικεντρώνεται κανείς σε ένα ζήτημα μόνο! Έχω την δύναμη και την αντοχή να αναλαμβάνω πολλές και διαφορετικές πρωτοβουλίες και τα ενημερωτικά σημειώματα, τα newsletters, που στέλνω στους φίλους μου αλλά και στα μέσα, το αποδεικνύουν. Άλλωστε, η ανταπόκριση των υπουργών είναι τόσο γρήγορη που οι προτεραιότητες, συνεχώς, αλλάζουν. Και την εξαιρετική αυτή συνεργασία την ανέφερα και στην, κατ´ ιδίαν, συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη χρονιά.

 

error: Content is protected !!