Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου: Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι “ατυχή”

ergatiko atyhima 1
stergiou
fotou
728x110 3

Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας σε ανακοίνωσή του σχετικά με το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε σε μεταφορική εταιρεία της Νεάπολης, αναφέρει:

728X100

“Άλλο ένα εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στο κατάλογο όλων των προηγούμενων ήδη από την αρχή του έτους.

Με τα εργατικά ατυχήματα πλέον να γίνονται καθημερινό φαινόμενο στους χώρους δουλειάς, με τους εργάτες να σακατεύονται ή να σκοτώνονται, καταδεικνύεται ότι οι τόποι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες και παγίδες θανάτου.

Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι «ατυχή» γεγονότα, ούτε φταίει η «κακιά η ώρα». Η έλλειψη των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε χώρους όπου ο εργαζόμενος παίζει την υγεία του και την ζωή του κορώνα – γράμματα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν η υγεία και η ζωή των εργαζομένων θυσιάζονται προκειμένου να μεγαλώσουν τα κέρδη των εργοδοτών. 

Τα αρκετά ατυχήματα σε χώρους φορτοεκφόρτωσης πρώτων υλών ή εμπορευμάτων, είτε σε εργοστάσια, είτε σε αποθήκες, είτε σε μάρκετ αποδεικνύουν τα ελλείπει  μέτρα προστασίας αλλά και τη απουσία των απαραίτητων προδιαγραφών των χώρων αυτών για τέτοιες εργασίες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των έργων της κυβέρνησης, που όπως και οι προηγούμενες, έχουν τους ελεγκτικούς υποστελεχωμένους, δίνοντας αέρα στα πανιά των εργοδοτών να οργιάζουν με αδήλωτους εργαζόμενους, με ωράρια που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, με εργαζόμενους που τους έχουν λάστιχο.  

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής μας, σε κάθε χώρο δουλειάς να μην κάνουν πίσω, μπροστά στην ανάγκη για το μεροκάματο από τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους, ώστε να γυρίζουν στα σπίτια τους αρτιμελείς και ζωντανοί. Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν:

  • Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Να ενισχυθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την υγιεινή κι ασφάλεια στους τόπους εργασίας.

Ευχόμαστε στον συνάδελφό μας και την οικογένειά του, όσο το δυνατόν ταχεία ανάρρωση.”

error: Content is protected !!