ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θοδωρής Τζούμας στο TheNewspaper.gr: «Τι συζήτησα με τον Σεΐχη του Κατάρ»

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ 1

 Η συγκεκριμένη συνέντευξή με τον Δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα έγινε… μετ’ εμποδίων, καθώς ήταν ήδη προγραμματισμένο το ταξίδι του στην Ντόχα, όπου και συζήτησε με τον Σεϊχη του Κατάρ την προοπτική της αεροπορικής σύνδεσης της Ντόχα με τη Σκιάθο. 

KEN 728X100

 Ο κ. Τζούμας έχει πάρει πολύ… ζεστά τον ρόλο του Δημάρχου, γι’ αυτό και όπως μαρτυρεί εργάζεται 7 ημέρες την εβδομάδα, από το πρωί ως το βράδυ για την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.

 Φανατικός Σκιαθίτης δεν θέλει να συγκρίνει την Αργώ με τον Παπαδιαμάντη, έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα με αφορμή την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο περιοχών, απαντά με χιούμορ για την ένταση που καταγράφηκε στο τελευταίο Δ.Σ. με τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Γιαμαρέλο, και αν και δεν θέλει να κάνει μακρόπνοα σχέδια, έχει ήδη δρομολογήσει λύσεις για θέματα που για χρόνια ταλαιπωρούσαν το νησί. 

Συνέντευξη: Ειρήνη Θεοδωροπούλου

 Σε λίγες ημέρες, συμπληρώνετε εξάμηνο στο δημαρχιακό θώκο. Πώς σας φαίνεται καταρχήν ως εμπειρία;

Το 2019 με σημάδεψε για πάντα, μα πιο πολύ σήμανε την αλλαγή στον τόπο μας!

Μια αλλαγή που αποφάσισαν οι συμπολίτες μου, γεμίζοντας με, με ευθύνη, μια μεγάλη ευθύνη!

Είμαι βέβαιος πως η αφετηρία της νέας δεκαετίας θα σημάνει την αρχή μιας δημιουργικής εποχής για τη Σκιάθο μας!
Είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά με σκληρή δουλειά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα, αδιάκοπα, θα τα καταφέρουμε!
Αυτό κάνουμε και το κάνουμε με χαρά, ενθουσιασμό, αφοσίωση και εντιμότητα!

Πρόσφατα καταγράφηκε ένταση στο Δ.Σ. μεταξύ σας και του κ. Γιαμαρέλου που σας αποκάλεσε μεταξύ άλλων «Καίσαρα». Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Πάνω στο γραφείο μου έχω το βιβλίο του Barlag Phillip “Ιούλιος Καίσαρας: Η τέχνη της ηγεσίας”, όταν κάνω διάλειμμα το διαβάζω ξανά και ξανά. Σύμφωνα με τον Barlag, “Ο Ιούλιος Καίσαρας είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς ηγέτες του παρελθόντος που μπορούμε να μελετήσουμε. Η προσέγγισή του παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη και αποτελεσματική ακόμη και στις μέρες μας.” Εξαιρετικό βιβλίο το συνιστώ ανεπιφύλακτα !

Το γεγονός ότι από πολύ νωρίς έχουν ξεκινήσει τα… όργανα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αυτό σας βοηθά στο έργο σας, να πάτε παρακάτω;

Δεν συμφωνώ με το ύφος της ερώτησης σας, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι σημαντικός και χρήσιμος.

Υδροδοτικό, θαλάσσιες συγκοινωνίες, εμπορική κίνηση κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν έπρεπε να ιεραρχήσετε τα προβλήματα ανάλογα με την σημαντικότητά τους ποια θα ήταν η σειρά; 

Όλα είναι ζητήματα σοβαρά με την ίδια αξία, σε αυτή τη λογική έχουμε ήδη ενεργήσει και έχουμε φέρει αποτελέσματα. Έχουμε υποβάλει έργα ύψους 18.000.000 στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας, να τονίσω πως έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη για τα μικρά (για παράδειγμα η διαγράμμιση) και τα μεγάλα (δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο αποχέτευσης, βελτίωση οδικού δικτύου, αναστηλώσεις μνημείων κα). Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις πετύχαμε να προστεθεί μια ακόμα πτήση της Aegean για την χειμερινή περίοδο, μέσα από τη στενή συνεργασία με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννη Πλακιωτάκη, αλλά και τη συμβολή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζερβά με τον οποίο έχουμε συνεργασία, όπως και του Περιφερειάρχη, ο Υπουργός ανακοίνωσε στις 30.12.2019 τις ενέργειες για την δρομολόγηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης -Β Σποραδων.

Η Σκιάθος αποτελεί την τουριστική ναυαρχίδα των Β. Σποράδων και της Μαγνησίας. Ποια τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, για περαιτέρω στήριξη του τουρισμού στο νησί;

Αυτή την ώρα με βρίσκετε στην Ντόχα, προσκεκλημένος του Σεϊχη του Κατάρ, όπου συζητήσαμε εκτός των άλλων την αεροπορική σύνδεση της Ντόχα με τη Σκιάθο. Η στρατηγική που έχουμε χαράξει αναπτύσσεται σε δυο πυλώνες με παράλληλη δράση, αφενός το άνοιγμα σε νέες αγορές όπως η Γαλλία, όπου μετά από τη συνεργασία με τον ΕΟΤ περιμένουμε νεωτέρα για την αεροπορική σύνδεση με το Παρίσι, με την Τουρκία, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο, είχαμε προκαλέσει συνάντηση με τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, το Προξενείο της χώρας και τον ΕΟΤ, διοργανώσαμε μια πολύ επιτυχημένη παρουσίαση του προορισμού σε ΜΜΕ και μεγάλα τουριστικά γραφεία της Κων/πολης, από την παρουσίαση αυτή ακολούθησαν πολλά δημοσιεύματα και τουριστικά γραφεία ετοιμάζουν πακέτα, σε αυτό θα βοηθήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Θεσσαλονίκη. Ο άλλος πυλώνας αφορά στην ενίσχυση των παραδοσιακών αγορών με διάφορες δράσεις, και πιο πρόσφατη αυτή της καμπάνιας σε 30 στάσεις του μέτρο στο Λονδίνο, ακόμη σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκιάθος συμπεριλήφθηκε σε μια δυναμική επικοινωνιακή εκστρατεία.  

Επαφές ακόμα έχουμε κάνει με τους επικεφαλής των low cost αεροπορικών εταιρειών easyJet και Ryanair και αναμένουμε τη σύνδεση με νέους προορισμούς για το 2021. Έμφαση έχουμε δώσει στην ανάπτυξη και ενίσχυση των μορφών εναλλακτικών μορφών τουρισμού, έχουμε ήδη εντάξει τη Σκιάθο στους προορισμούς bike friendly όπως και στις γαστρονομικές κοινότητες.

Βασική σας προτεραιότητα αυτή την ώρα ποια είναι; 

Δεν είναι μια και ποτέ δεν θα είναι μια, είναι πολλά και το ίδιο σημαντικά τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν και όλα όσα πρέπει να γίνουν. Ανάμεσα σε αυτά το πόσιμο νερό στο υδροδοτικό δίκτυο, η επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης, η βελτίωση των σχολικών κτηρίων, η αναστήλωση μνημείων όπως το Κάστρο, οι Μονές Εικονίστρια και Κεχριά, το Μπούρτζι, η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, η σωστή λειτουργία του λιμένα και της μαρίνας, η χρηστή οικονομική διαχείριση ενδεικτικό είναι πως σε διάστημα 14 ημερών 2-16 Σεπτεμβρίου με συντονισμένες ενέργειες επιτύχαμε να μπει σε ρύθμιση το ποσό των 1,16 εκ ευρώ χρέη προς το Δήμο, το σύνολο των χρεών έχει ύψος περίπου 5 εκ ευρώ.

Ο Βόλος έχει την Αργώ και η Σκιάθος τον Παπαδιαμάντη. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αναδειχθεί περαιτέρω αυτή η πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού;

Θα μου επιτρέψετε να βρω ατυχή  τη σύγκριση, ο Παπαδιαμάντης είναι από τους σπουδαιότερους του νεοελληνικού πνεύματος. Στόχος μας είναι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η πολιτιστική δράση με την θεσμοθέτηση δράσεων για το πολιτιστικό και πνευματικό απόθεμα της Σκιάθου, ήδη μέσα από τη δράση “Η Σκιάθος  των ποιητών” διοργανώσαμε εκδηλώσεις-αφιερώματα για το έργο των πνευματικών μορφών του νησιού όπως Αλ. Παπαδιαμάντης, Αλ. Μωραϊτίδης, π Γιώργης Ρήγας. Μας ενδιαφέρει βέβαια και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα, πρόσφατα υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, είμαστε ο πρώτος Δήμος της χώρας που συνάπτει μια τέτοια συνεργασία με τον εμβληματικό αυτό φορέα, και ήδη μέσα στο Μάρτιο έχουμε προγραμματίσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Πώς φαντάζεστε τον Θοδωρή Τζούμα σε 10 χρόνια;

Δεν ταξιδεύω τόσο μακριά

error: Content is protected !!