ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βόλος: Κραυγή απόγνωσης για 60 νεφροπαθείς – Περιμένουν 12 χρόνια για μεταμόσχευση

28276350 TRANSFUSION blood min 1008x530 1
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Μέχρι και δώδεκα χρόνια πρέπει να περιμένουν στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού εξήντα νεφροπαθείς τελικού σταδίου στη Μαγνησία!

KEN 2

Τα παραπάνω ανέφερε στο TheNewspaper.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας Βασίλης Γιαννάκος, τονίζοντας παράλληλα ότι το κράτος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με το θέμα της οργάνωσης της δωρεάς οργάνων και με την ενίσχυση των κέντρων μεταμοσχεύσεων.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 12.000 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε μονάδες τεχνητού νεφρού και το 50% από αυτούς μπορεί να επιβιώσει μία πενταετία. Από αυτούς περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού οι 1.200, ενώ η αναμονή, που ήταν 5-6 χρόνια, τώρα έχει φτάσει τα επτά χρόνια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και τα δώδεκα!

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, αν μπορούσε να γίνει μεταμόσχευση νεφρού στο 30% των 12.000 νεφροπαθών τελικού σταδίου, οι ασθενείς αυτοί θα μπορούσαν να ζήσουν πολλά χρόνια με καλή ποιότητα ζωής και παράλληλα το σύστημα υγείας θα εξοικονομούσε 600 εκατομμύρια ευρώ (το κόστος του κάθε νεφροπαθή τελικού σταδίου για το σύστημα υγείας ανέρχεται σε 50.000 ευρώ ετησίως).

 

error: Content is protected !!