Δύο ψηφίσματα, καμία συμφωνία στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Η.Π.Α.

dimotiko symvoulio larissas 1
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

Για περισσότερο από μία ώρα απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας το μεσημέρι της Τρίτης, η επικείμενη αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το θέμα έφερε στη συνεδρίαση η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητώντας ουσιαστικά την «καταδίκη» της συμφωνίας, για να φθάσουμε τελικά και σε δεύτερη πρόταση ψηφίσματος από τον αναπληρωτή δήμαρχο κ. Γιώργο Σούλτη, με την αντιπολίτευση ωστόσο να καταψηφίζει και τα δύο ψηφίσματα!

Στην εισήγησή του ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πέτρος Κρίκκης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση έρχεται την Πέμπτη να κυρώσει στη βουλή τη συμφωνία που μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο θανάτου. Η συμφωνία αυτή εκθέτει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δεν προσφέρει καμία ασφάλεια, αντιθέτως».

Τη διαφωνία του με το ψήφισμα εξέφρασε ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης συμπληρώνοντας πως «το κίνημα δεν ενδυναμώνει με ψηφίσματα σε μία αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου». Μάλιστα, αντιπρότεινε ένα δικό του ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων  επεσήμανε την «ανάγκη δημιουργίας εθνικού μετώπου».

Με το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαφώνησε και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, υπενθυμίζοντας πως η συμφωνία αυτή αποτελεί αφενός «επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1990», αλλά και ότι αυτό που ψηφίζεται στη βουλή αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Αυτό που κάνει η αμυντική συμφωνία είναι να αναβαθμίζει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε τέτοιες διεθνείς συνεργασίες διότι βρισκόμαστε σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου.

Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αξιών» Παναγιώτης Γούλας τάχθηκε επίσης κατά του ψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και πρέπει να κάνει συνεργασίες με μεγάλες δυνάμεις για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της».

Τόσο η κ. Καραλαριώτου όσο και ο κ. Γούλας ζήτησαν από τον κ. Σούλτη να αφαιρέσει από το δικό του ψήφισμα την τελευταία πρόταση που άφηνε αιχμές για την επικείμενη αμυντική συμφωνία, με την πρώτη μάλιστα να κάνει λόγο για “υποκρισία”. Ωστόσο, ο κ. Σούλτης επέμεινε στην αρχική του θέση.

Δύο ψηφίσματα, καμία συμφωνία στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Η.Π.Α.

«Αν η Ελλάδα βρίσκονταν κάπου μεταξύ Βελγίου, Γερμανίας, Ελβετίας και Γαλλίας θα δεχόμουν να μην ακούσω ξανά για το ΝΑΤΟ» σχολίασε σκωπτικά ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Γεωργάκης.

Σφοδρή επίθεση στη «Λαϊκή συσπείρωση» εξαπέλυσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Αργυρόπουλος, τονίζοντας πως «το ψήφισμα της παράταξης του κ. Κρίκκη γίνεται κατ’ εντολή του κομματικού μηχανισμού τους». Ο κ. Αργυρόπουλος κάλεσε επίσης το δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα εναντίον του ολοκληρωτισμού για τον ναζισμό και τον κομμουνισμό, αντίστοιχο με εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2011.

Εν τέλει εγκρίθηκε η πρόταση του ψηφίσματος του κ. Σούλτη με 18 ψήφους αφού τη στήριξαν μέλη της «Συμπαράταξης». Το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπερψήφισαν μόνον οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, ενώ η υπόλοιπη αντιπολίτευση ψήφισε λευκό.

Σημειώνεται τέλος πως από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε πρόσφατα στη μέση του.

newsroom onlarissa.gr

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!