ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναντήσεις δημάρχου Σκοπέλου για θέματα του νησιού

Ekloges 1 of 31 1024x480 1
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης επιδιώκοντας την προώθηση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την ανάπτυξη του νησιού, ταξίδεψε στην Αθήνα για προγραμματισμένες συναντήσεις:

KENT728X100 1
 1. Στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου ζήτησε να προωθηθούν τα αιτήματα των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, που είναι:
 • Η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του κλειστού Γυμναστηρίου.
 • Η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του Δημοτικού Σταδίου.
 • Η χρηματοδότηση των οριστικών μελετών για τα λιμάνια Σκοπέλου και Λουτρακίου.
 • Η χρηματοδότηση για την  πρόσβαση ΑΜΕΑ στα σχολεία του νησιού.
 • Η χρηματοδότηση για την πυροπροστασία στα σχολεία.
 • Επίσης ζήτησε την χρηματοδότηση του αντιπλημμυρικού έργου στον Αγνώντα, που έχει κατατεθεί με μελέτη.
 1. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε μια Τεχνική Έκθεση προς χρηματοδότηση για την ανάδειξη του νησιού σε έξυπνο νησί. Συγκεκριμένα, τα έργα ανάπλασης και αναβάθμισης του νησιού και η μετατροπή του σε έξυπνο νησί αφορούν τα παρακάτω:
 • Την εγκατάσταση συστημάτων έξυπνου αστικού εξοπλισμού.
 • Την εγκατάσταση συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού.
 • Την εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης δικτύου ύδρευσης.
 • Την εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων.

 

 1. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλο, με τον οποίον συζήτησαν:
 • Την έγκριση χρηματοδότησης για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων.
 • Την δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων για την αγορά του χώρου που θα διευκολύνει την πρόσβαση στον Ορφέα δηλαδή να χρηματοδοτηθεί η αγορά ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος με τα έξοδα αυτά.
 • Επίσης συζήτησαν και για άλλα προγράμματα – προκηρύξεις που έχει αναρτήσει το Πράσινο Ταμείο, την δυνατότητα συμμετοχή μας σε αυτά καθώς και την χρηματοδότησης τους.

 

 1. Στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης)  πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ. Σπύρο Σπυρίδων, κατά την οποία συζητήθηκαν τα διάφορα προγράμματα που υπάρχουν, την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η ΕΕΤΑΑ στον Δήμο και εξασφαλίστηκε από τον Δήμαρχο Σκοπέλου χρηματοδότηση ύψους 50.000 € για τον δεύτερο Παιδικό Σταθμό στο Λουτράκι, καθώς και 85.000 € για μελέτες.
 2. Στο Υπουργείο Τουρισμού έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:
 • Κατατέθηκε πρόταση για συγχρηματοδότηση των συμμετοχών μας στις Τουριστικές Εκθέσεις στην Αυστρία και Γαλλία από τον ΕΟΤ και επίσης
 • Με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου συζητήθηκε η κατασκευή των Τουριστικών Καταφυγίων στο λιμάνι Σκοπέλου και Λουτρακίου. (Κατατέθηκε η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου με την παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης για την δημιουργία Τουριστικών Καταφυγίων).

 

 1. Στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συναντήθηκε με τον Υπουργό, ο οποίος:

α. Υποσχέθηκε ότι θα εγκριθούν τα 106.000 €, κατόπιν αιτήσεως του Λιμενικού Ταμείου για τα ηλεκτρομηχανολογικά του Λιμανιού του Αγνώντα.

β. Ενημέρωσε τον Δήμαρχο Σκοπέλου ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπουν τα Master Plan των λιμανιών της Σκοπέλου και του Λουτρακίου για έγκριση στην ΕΣΑΛ, μετά από προσπάθειες αρκετών χρόνων.

γ. Υποσχέθηκε την αναβάθμιση του Α’ Λιμενικού Τμήματος Σκοπέλου σε Υπολιμεναρχείο.

 

 1. Συμμετείχε σε Συνέδριο για τα ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) το οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με αντικείμενο της ημερίδας την παροχή υποστήριξης για την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων, στην οποία βασικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

 

 1. Συμμετείχε σε ημερίδα που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», με θέμα: «Στρατηγικός Σχεδιασμός και Επιχειρησιακός Προγραμματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με Όραμα για το 2023», κατά την οποία συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας των Δήμων και τα προβλήματα που υπάρχουν, με κεντρικές παρουσιάσεις και σημαντικούς ομιλητές.

 

 1. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Δάφνη (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων) του Δημάρχου Σκοπέλου και της εκπροσώπου του Δικτύου στην Σκόπελο κ. Εύας Καραμεσίνη, με τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Κομνηνό, κατά την οποία συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής τεχνικής υποστήριξης προς τον Δήμο Σκοπέλου:
 • Στην πρόταση του έργου «Έξυπνα Ενεργειακά Συστήματα για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» (SENSEI), που συντονίζεται από την Ένωση Ευρωπαϊκών Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για Έξυπνα Δίκτυα (EDSO),
 • Στο πλαίσιο της συμμετοχής του νησιού μας, στην πρόσκληση του προγράμματος ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 της Ευρωπαϊκής επιτροπής με θέμα: «Απεξάρτηση των ενεργειακών συστημάτων των νησιών από τα ορυκτά καύσιμα».

Η συμμετοχή μας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην υλοποίηση των στόχων του Δήμου, για την μετατροπή της Σκοπέλου σε έξυπνο νησί, ενσωματώνοντας διάφορες τεχνολογικές λύσεις στα δίκτυα φωτισμού και ύδρευσης, με την παραχώρηση της πλατφόρμας λειτουργίας του GIS, με την αναβάθμιση των κτιρίων, με την παραγωγή και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Δήμου μας.

 

 1. Τέλος, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου κ. Άγγελο Ξηντάρη, συμμετείχαν στο 2ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα στις 25 – 26 Ιανουαρίου 2020.

Οι ενότητες και ομιλίες του Συνεδρίου διαμορφώθηκαν ως εξής:

 • Βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία
 • Βιομηχανία, καινοτομία, επενδύσεις, ανάπτυξη, δικαιοσύνη
 • Εκπαίδευση – Απασχόληση
 • Περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη – Η περιφέρεια Θεσσαλίας το 2030
 • Υγεία – Προκλήσεις, στόχοι
 • Υποδομές – Ενεργειακές εξελίξεις – Περιβάλλον – Αχελώος
 • Τουρισμός, θεματικός τουρισμός, αγροτουρισμός, πολιτισμός στους 4 θεσσαλικούς νομούς.

Ζητούμενο του Συνεδρίου ήταν ο εντοπισμός των νέων επενδυτικών και παραγωγικών τάσεων και η μετατροπή τους σε εφαρμόσιμα στρατηγικά σχέδια με στόχο την ενδυνάμωση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας και των επιχειρήσεων της, προς όφελος των ανθρώπων και της ελληνικής οικονομίας.

 

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Σκοπέλου συνομίλησε με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, και συμφωνήθηκαν δυο μελλοντικές συναντήσεις:

α. Να επισκεφτεί το Υπουργείο Πολιτισμού για να συζητήσουν τα ζητήματα Πολιτισμού που αφορούν την Σκόπελο.

β. Συνάντηση με τον Επίτροπο κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος σημειωτέον είναι λάτρης της Σκοπέλου, για να συζητήσουν τα προβλήματα του νησιού.

 

error: Content is protected !!