Βόλος: Στρατιωτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – ΗΠΑ στον Παγασητικό

2550017

 Με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ, από σήμερα έως 08 Φεβρουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη, πολυεθνική, διακλαδική άσκηση, με την επωνυμία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2020», η οποία θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

KEN 728X100

Η Γαλλία μετέχει με το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφιβίου επιθέσεως «Dixmude» , που ωστόσο, το ίδιο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας έκανε, πριν μερικές ημέρες, ασκήσεις με τουρκικά πλοία. Σημαντική είναι και αμερικανική συμμετοχή, αφού στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» συμμετέχει ισχυρή στρατιωτική δύναμη με προσωπικό και μέσα, όπως επιθετικά ελικόπτερα, τα οποία σταθμεύουν στην βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου, που έχει εκχωρηθεί, για να καλύψει ανάγκες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας, μετέχουν σε κοινή ασκήση στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE» με την ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ».
Εθιμοτυπικά αλλά και για λόγους ενημέρωσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος  Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, επισκέφθηκε το Ελικοπτεροφόρο Πλοίο Αμφιβίου Επιθέσεως «DIXMUDE» του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, στον Λιμένα του Πειραιά. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε στο ελικοπτεροφόρο «Dixmude» ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ.

Σε δηλώσεις του , ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων επεσήμανε και τα εξής: «όπου η παραδοσιακή φιλία και συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας παραμένει όχι μόνο επίκαιρη αλλά και απολύτως αναγκαία ως ισχυρός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η σημερινή παρουσία του «DIXMUDE» εδώ στον Πειραιά, υπογραμμίζει την κοινή ισχυρή μας θέληση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Αλλά και ως μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δύο χώρες μας μοιράζονται το ίδιο όραμα, τις ίδιες αξίες και πολιτικές προσδοκίες για την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, σε αντιστάθμισμα της πολιτικής και των παράνομων ενεργειών εκείνων που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίησή της.

Σε κάθε περίπτωση: Η κατάσταση στην περιοχή απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και ενισχυμένες δυνατότητες αποτροπής και στρατιωτικής παρουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η αμυντική μας συνεργασία ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα πέραν από την παραδοσιακά στενή συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών, οι ελληνικές και οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα προχωρούν δυναμικά στην επαύξηση της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης με κοινές ασκήσεις όπως η άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» στην οποία συμμετέχει το πλοίο αυτό, και η ανάπτυξη του TASK GROUP του αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» στην οποία συμμετέχει η ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», καθώς και πολλές άλλες πρωτοβουλίες και συνεργασίες στις οποίες συμμετέχουμε από κοινού».

error: Content is protected !!