ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Υπάρχει ακόμη ρατσισμός στη Γερμανία»

2810941


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020, 14:28

«Υπάρχει ακόμη ρατσισμός στη Γερμανία», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγοντας πριν από λίγο την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού στη Bundestag.

Ενώπιον επιζώντων του Ολοκαυτώματος, του Προέδρου του Ισραήλ Ρεουβεν Ρίβλιν, του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της ολομέλειας της Bundestag, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναλάβει η Γερμανία την ευθύνη της, αλλά τόνισε ότι η αναγνώριση αυτής της ευθύνης περιλαμβάνεται πλέον στο γερμανικό Σύνταγμα και ζήτησε «να μιλάμε περισσότερο» για το Άουσβιτς και το ναζιστικό παρελθόν της χώρας.

«Δεν υπάρχει υγιής σιωπή για το Άουσβιτς. Πρέπει να μιλάμε για αυτό, για το οποίο δεν υπάρχουν λόγια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι το Άουσβιτς μας υπενθυμίζει «πόσο εύθραυστος είναι ο πολιτισμός μας». Είναι σημαντικό να μιλάμε για την ευθύνη μας, συνέχισε ο Πρόεδρος της Bundestag, «χωρίς να αφήνουμε περιθώρια για στιγματισμό άλλων ανθρώπων και για περιθωριοποίηση».

«Η παραδοχή της ιστορικής μας ευθύνης ανήκει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητα της χώρας μας – και αυτό δεν αμφισβητείται από τους δημοκράτες αυτού του Σώματος», κατέληξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το βλέμμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η ηγεσία της οποίας καταδικάζει ανοιχτά την κουλτούρα μνήμης του γερμανικού παρελθόντος και της «συνεχιζόμενης προσπάθειας» εξιλέωσης για τα εγκλήματα των Ναζί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020, 14:28

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!