Αλ.Μεϊκόπουλος στο TheNewspaper.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα μετασχηματιστεί ή θα τον ξεπεράσουν οι εξελίξεις

ameik banner4
milonas 728x120

Μία εβδομάδα πριν την έλευση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλία, όπου και θα ανακοινώσει το «Δεξιό Μέτωπο» από τη Λάρισα ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σε συνέντευξή του στο TheNewspaper.gr εξηγεί γιατί όλοι γίνονται δεκτοί στην παράταξη, καθώς όπως λέει η πολιτική αφετηρία αρκετών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την παραδοσιακή Αριστερά. 

Οι πρόωρες εκλογές για τον ίδιο, δεν είναι ένα σενάριο άνευ κειμένου, ενώ σημειώνει ότι η ΝΔ ήδη κυβερνά αντιπολιτευόμενη…

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Δήμαρχος για τον ίδιο και την δημοφιλία του πατέρα του υπενθύμισε ότι είναι τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής, γεγονός που κάτι δείχνει για την ενεργοποίησή του στα κοινά, αν και ο Μιχάλης –όπως προσθέτει ο ίδιος- αποτελεί έμπνευση και πρότυπο για τρόπο που σκέφτεται και ζει….

Συνέντευξη: Ειρήνη Θεοδωροπούλου

Αρχές Φλεβάρη ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται στη Λάρισα για να ανακοινώσει το «Δεξιό Μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ. Η δική σας συμπόρευση που ξεκινήσατε ως μπροστάρης στο κίνημα των αγανακτισμένων πόσο ομαλή μπορεί να είναι με την Μαρίνα Χρυσοβελώνη που ποτέ δεν έχει κρύψει τις πολιτικές της πεποιθήσεις;

Την πολιτική οφείλεις να την προσεγγίζεις με ρεαλισμό, ειλικρίνεια και να αντιλαμβάνεσαι την πραγματική διάσταση των πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων. Αν θέλουμε, επομένως, να είμαστε ρεαλιστές, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος που το 2012 μας ανέδειξε αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, το 2015 μας έκανε κυβέρνηση με ποσοστό 36% και τον Ιούλιο του 2019 μας κατέταξε ξανά 2ο κόμμα της χώρας διατηρώντας μας σε κυβερνητική τροχιά, δεν είναι όλοι ριζοσπάστες αριστεροί, ούτε ξαφνικά ασπάστηκαν τον σοσιαλισμό και ζητούν τον μετασχηματισμό της κοινωνίας. Μας προτίμησε γιατί είδε έναν πολιτικό χώρο με έντιμους πολιτικούς, που θέλει να αντιμετωπίσει με δραστικό τρόπο διαχρονικές παθογένειες της Ελλάδας. Η πολιτική αφετηρία αρκετών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την παραδοσιακή Αριστερά.

Το κίνημα των πλατειών, οι αγανακτισμένοι, προέκυψαν από την αυθόρμητη αντίδραση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω, απέναντι σε μια πολιτική που φτωχοποίησε με εξαιρετικά βίαιο τρόπο ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αρκετοί, αν όχι η πλειοψηφία, από εκείνους που διαδήλωναν τότε στις πλατείες, τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα τότε του 5%, δεν είχε ούτε την οργανωτική δύναμη να κινητοποιήσει τόσες χιλιάδες κόσμου, ούτε προφανώς την εκλογική επιρροή. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με αυτό τον κόσμο και τόλμησε να τον εκφράσει, διατυπώνοντας μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Έτσι και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιτύχει τη ζεύξη του κόμματος με όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που τον έκαναν κυβέρνηση το 2015 και τον κράτησαν στην αξιωματική αντιπολίτευση το περασμένο καλοκαίρι.

Το θέμα είναι να συμφωνείς στον στρατηγικό στόχο. Με πρόταγμα μια Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή, με δίκαιη ανάπτυξη, με σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με Υγεία και Παιδεία για όλους τους πολίτες, με ορθά σχεδιασμένη Δημόσια Διοίκηση, με ενισχυμένη την μεσαία τάξη και πραγματική στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στο δρόμο για τη διαμόρφωση μια νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας δεν περισσεύει κανείς.

 

Αν και εκφράστηκε η θετική σας πρόθεση για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν μπορέσατε να την υπερψηφίσετε στο κοινοβούλιο. Σίγουρα για σας ένα «διαβολεμένο» πρωινό….

Η απουσία μου από τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας οφείλεται σε ένα ατυχές, απρόοπτο και εντελώς ανθρώπινο γεγονός και σχετικά είχε ενημερωθεί το Προεδρείο της Βουλής. 

Καταγράφηκε παρόλα αυτά η θετική μου πρόθεση από τον Πρόεδρο της Βουλής και με τη Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσμετρηθεί η ψήφος μου και επομένως δεν υπήρξε καμία υπόνοια για ενδεχόμενη διαφοροποίησή μου.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης του ονόματος της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου συντάχθηκα απόλυτα με την απόφαση σύσσωμης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα και χαιρέτισα την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας ως ένα μεγάλο προοδευτικό και δημοκρατικό γεγονός που προέκυψε από την ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

 

Οι πολιτικές της κυβέρνησης την οδηγούν ακόμη πιο κοντά στις πρόωρες κάλπες. Αυτή την άποψη ενστερνίζονται πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς τι πιστεύετε;

Η Ν.Δ. κυβερνά μέχρι και σήμερα αντιπολιτευόμενη τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που της παρέδωσε τη χώρα εκτός μνημονίων με μαξιλάρι ασφαλείας 37 δις ευρώ, με προοπτική και ορίζοντα για το μέλλον και την ανέδειξε σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία οι γείτονες χώρες επιδίωκαν να συνομιλήσουν και να συνεργαστούν. Το επιχείρημα της νεόκοπης κύβερνησης όμως εξαντλήθηκε, οι πολιτικές της έχουν δώσει σαφές στίγμα και οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι. 

Η ανεργία καλπάζει, ενδεικτικά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» το Δεκέμβριο του 2019 χάθηκαν 3.666 θέσεις εργασίας καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ επταετίας, ενώ η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε πλήθος αντεργατικές ρυθμίσεις, αφήνοντας τους εργαζομένους απροστάτευτους και απογυμνωμένους από εργασιακά δικαιώματα.

Η μεσαία τάξη που η Ν.Δ. πήρε υπό την κηδεμονία της προεκλογικά, συνειδητοποιεί πλέον ότι εξαπατήθηκε βλέποντας τους φόρους να μη μειώνονται και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ο κ. Σταϊκούρας μάλιστα επαναταυτοποίησε τη μεσαία τάξη εντάσσοντας σε αυτή άτομα με εισόδημα 525 ευρώ/μήνα.

Η ανάπτυξη που αποτέλεσε σημαία της σημερινής κυβέρνησης, οι επενδύσεις, οι «μπουλντόζες» και οι νέες θέσεις εργασίας που ο κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι «είχε στο τσεπάκι» μέχρι τώρα μεταφράζεται σε σωρεία φωτογραφικών διατάξεων που ευνοούν την επιχειρηματική ανάπτυξη λίγων, εκλεκτών και φίλων. Αν μη τι άλλο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συνέπεια της κυβέρνησης να ξεπληρώσει γραμμάτια σε όλους εκείνους που τη βοήθησαν να αναλάβει σήμερα.

Η κυβέρνηση που δήλωνε ότι «ακούει την αγορά» ακύρωσε όλες τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους επαγγελματίες διατηρώντας την προκαταβολή φόρου και ακυρώνοντας την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η υποτονική κίνηση στην αγορά και η κραυγή αγωνίας των καταστηματαρχών τα φετινά Χριστούγεννα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει μάλλον κλείσει τα αυτιά της. 

Στα κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού και της εξωτερικής πολιτικής μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι η κυβέρνηση απέτυχε με συντριπτικές συνέπειες για την χώρα. 

Η απόφασή της να χειριστεί το προσφυγικό ως θέμα εθνικό, διευκόλυνε τις χώρες της Ε.Ε. να «νίψουν τας χείρας τους» για τη διαχείρισή του. Πανικόβλητη καταργεί και επανιδρύει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές από ξηρά και θάλασσα καταγράφουν ρεκόρ προκαλώντας ασφυξία στις δομές φιλοξενίας και αναβρασμό στις τοπικές κοινωνίες. Το αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τους μετανάστες καταρρέει οριστικά. 

Στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση «λάμπει διά της απουσίας της» από κρίσιμες διαδικασίες, παίζει αδέξια τα διπλωματικά της χαρτιά καθιστώντας τη χώρα δεδομένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο διπλωματικό στίβο. Ο κ. Μητσοτάκης απομονώνεται τη στιγμή που ο Ερντογάν προελαύνει και στο εξωτερικό συζητούν θέματα για την Ελλάδα χωρίς αυτήν. Η εγχώρια μιντιακή εικόνα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι πιο σημαντική από τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Κατά τη γνώμη μου, η φθορά της κυβέρνησης έχει ήδη αρχίσει και αν λάβουμε υπόψη και τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ., η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με στόχο να προλάβει πλήρη ανατροπή των συσχετισμών, δεν είναι ένα σενάριο άνευ κειμένου. 

Βέβαια, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, γεγονός που έχει τη σημασία του για τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μπορεί αυτή την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει –χωρίς συνιστώσες κι άλλες «υπεκφυγές»- την μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα;

Οφείλουμε να προσεγγίσουμε την επομένη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές. Η γνώμη μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα μετασχηματιστεί και θα εδραιωθεί ως μια μεγάλη, σύγχρονη, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, που θα προσπαθήσει να εκφράσει όλο τον μη προνομιούχο κόσμο ή θα τον ξεπεράσουν οι εξελίξεις.

Αυτό σημαίνει ότι η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια νέα κοινωνική συμμαχία θα πρέπει να έχει ως στόχο την κατάκτηση μιας νέας πολιτικής πλειοψηφίας. Σε αυτή τη διαδρομή πρέπει να πάρει ρόλο και αρμοδιότητες όλος ο προοδευτικός κόσμος που μας πλησιάζει. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε ως ιερό, να έρχεται το εκκλησίασμα να ανάβει το κερί, αλλά εμείς να παίρνουμε τις αποφάσεις μόνοι μας. Το ΠΑΣΟΚ το 1981 πέτυχε, όχι γιατί απλά έγινε ο αποκλειστικός φορέας και εκφραστής της πολυπόθητης αλλαγής, αλλά γιατί ενσωμάτωσε στις τάξεις του όλο τον προοδευτικό κόσμο, του έδωσε ταυτότητα και τον έκανε συμμέτοχο και πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Με αναγωγή στο σήμερα πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας “χώρος σε κίνηση”, που έχει όλο εκείνο το πολιτικό κεφάλαιο για να μετατραπεί σε κορμό, πυρηνικό στοιχείο της μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης.

Σε αυτή την πορεία εμείς επιδιώκουμε την προγραμματική συνομιλία και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Δε στοχεύουμε να γίνουμε οι αποκλειστικοί εκφραστές του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου, εκτοπίζοντας από τον πολιτικό χάρτη άλλες πολιτικές δυνάμεις και κόμματα. Η πρόθεσή μας είναι να συνδιαμορφώσουμε τη νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη της χώρας με όλους εκείνους που συμμερίζονται τον ίδιο στόχο.

Πρόσφατα ο Αχιλλέας Μπέος δήλωσε ότι το ότι είστε γνωστός και βουλευτής το οφείλετε στο καλό όνομα του πατέρα σας. Τι απαντάτε;

Καταρχήν είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και υπερήφανος για τον πατέρα μου, του οποίου η προσωπική ιστορία και τα έργα τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης και αποδοχής. Αποτελεί έμπνευση και πρότυπο για μένα ο τρόπος που σκέφτεται και ζει.

Από εκεί κι έπειτα πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ατομική διαδρομή η οποία καθορίζεται από τα έργα, τις πράξεις, τις επιλογές και τη συμπεριφορά του. Από το 2012 που πρωτοεκλέχθηκα μέχρι και σήμερα, κρίνομαι και αξιολογούμαι καθημερινά από τους πολίτες της Μαγνησίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Έχω εμπιστοσύνη στο κριτήριο του κόσμου και πιστεύω ότι όπως δίνει ευκαιρίες σε πρόσωπα έτσι τους δείχνει και την πόρτα της εξόδου όταν κρίνει ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.

Λειτουργώ με βάση τις αρχές με τις οποίες μεγάλωσα και εργάζομαι καθημερινά για να προσφέρω στη Μαγνησία και να βελτιώνω τη ζωή των συμπολιτών μου. Ο κόσμος με τίμησε για τέταρτη φορά με την ψήφο του.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι διαφωνίες σε πολιτικά ζητήματα μπορεί να γίνουν πεδίο ευρύτερης κριτικής και είμαι πάντα ανοικτός στην κριτική. Προτιμώ, ωστόσο, να κρίνομαι για τις θέσεις, τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες μου, με όρους πολιτικούς και επιχειρήματα και όχι προσωπικές μομφές που δε δημιουργούν προϋποθέσεις για γόνιμο διάλογο.

Θα θέλατε μετά την κεντρική πολιτική σκηνή να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο;

Ποτέ δεν είχα την λογική του «επαγγελματία – πολιτικού»

Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνομαι τις θεσμικές ιδιότητες ως «καρέκλες» για να σηκώνομαι από τη μία και να κάθομαι σε μια άλλη. 

Με το έργο και τις παρεμβάσεις μου προσπαθώ και εργάζομαι ώστε να τιμήσω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της Μαγνησίας που με εκλέγουν από το 2012 Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να δικαιώσω την επιλογή του και αυτό θα συνεχίσω να κάνω για όσο διαρκέσει η παρουσία μου στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Μόλις ξεκινήσαμε να διανύουμε μία νέα δεκαετία. Πώς φαντάζεστε τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, δέκα χρόνια μετά;

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είμαι δέκα χρόνια μετά. Σίγουρα ελπίζω και θέλω 10 χρόνια μετά να έχω διατηρήσει τις αξίες και τις αρχές μου και γυρίζοντας πίσω να είμαι ικανοποιημένος με αυτά που έχω κάνει για το συνάνθρωπο και τον τόπο μου. Κοντά στους δικούς μου ανθρώπους και έχοντας δημιουργήσει τη δική μου οικογένεια.

error: Content is protected !!