Απαλλαγή καρδιναλίου για τη σιωπή του σε σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

2811791
stergiou
fotou
Ontopoulos780x90


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 18:40

KENT728X100

Γαλλικό δικαστήριο απήλλαξε σήμερα Πέμπτη σε δεύτερο βαθμό τον καρδινάλιο Φιλίπ Μπαρμπαρέν, αρχιεπίσκοπο της Λιόν, ο οποίος είχε καταδικασθεί για αποσιώπηση των σεξουαλικών επιθέσεων σε ανηλίκους από έναν ιερέα της ενορίας του.

Τον περασμένο Μάρτιο, το δικαστήριο καταδίκασε τον 69χρονο αρχιερέα, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Γαλλικής Εκκλησίας που προσάγεται, σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή, διότι δεν είχε καταγγείλει στη δικαιοσύνη τις σεξουαλικές κακοποιήσεις προσκόπων από μέρους του ιερέα Μπερνάρ Πρενά στο διάστημα 1971-1991.

«Η αδικία τούτη σήμερα αποκαταστάθηκε», δήλωσε ικανοποιημένος έξω από το δικαστήριο ο Ζαν-Φελίξ Λυσιανί, ένας από τους συνηγόρους του Μπαρμπαρέν.

Ο αρχιεπίσκοπος είχε εφεσιβάλλει αμέσως την καταδίκη του, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ένοχος ενώπιον της δικαιοσύνης των ανθρώπων. Ο πάπας αρνήθηκε την παραίτηση του Μπαρμπαρέν, που όμως ζήτησε «συγγνώμη για τις δικές του παραλείψεις» από τις οικογένειες των θυμάτων.

«Ουδέποτε πάσχισα να κρύψω, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψω τα μυσαρά τούτα εγκλήματα», δήλωσε ο ίδιος, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων δεν σταμάτησαν στιγμή να καταγγέλλουν την «ομερτά» που εξύφανε γύρω από την υπόθεση το Βατικανό.

Η δίκη του Πρενά, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατά συρροή σεξουαλικής κακοποίησης πολλών αγοριών, ξεκίνησε εντός του μηνός.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 18:40

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!