ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνεχείς δειγματοληψίες του RDF ζητά η παράταξη «Μαζί για τον Βόλο»

unnamed 6
stergiou
fotou
728x110 3

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» τοποθετείται με αφορμή τη δημοσίευση μελέτης σχετικά με το ΧΥΤΑ Φυλής, από την εφημερίδα «Έθνος» και τις αντιδράσεις που προκάλεσε λόγω της καύσης παραγόμενου RDF από τα «τοξικά και ραδιενεργά» απορρίμματα της Φυλής από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Η δημοτική κίνηση ασκεί σφοδρή κριτική στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου αναφορικά με τις μελέτες που είχαν διενεργήσει και καταγγέλλει την εγκυρότητά τους, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη μόνιμων και συνεχών ελέγχων για την αέρια ρύπανση.

728X100

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων από την εφημερίδα «Έθνος», μελέτης σχετικά με τα απορρίμματα του ΧΥΤΑ Φυλής, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από πολυετείς αγώνες πολιτών, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις σοβαρές ευθύνες αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τη δημόσια υγεία. Η εν λόγω έρευνα δίνει αρνητικά στοιχεία, επιβαρυντικά για την υγεία των κατοίκων, όχι μόνο της εγγύς περιοχής. Είναι γνωστό ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ προμηθεύεται RDF παραγόμενο από εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης-κομποστοποίησης(δηλαδή χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία σύμμικτα απορρίμματα) της Φυλής, που σημαίνει ότι τοξικά και ραδιενεργά απορρίμματα καίγονται για την παραγωγή ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αέρα που αναπνέουμε. 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έρχεται ως απάντηση στις αντιδράσεις που προκαλεί το δημοσίευμα της εφημερίδας, προδίδει αμηχανία και επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά ένα κρίσιμο θέμα, που επηρεάζει τη δημόσια υγεία. Η πολιτική αρχή της Περιφέρειας, αλλά και του Δήμου Βόλου, διατείνονταν μέχρι πρότινος σχεδόν απολογητικά, ότι οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες σχετικά με την καύση RDF έδιναν καθησυχαστικά αποτελέσματα και τώρα προτίθενται να τους επαναλάβουν. Η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας και της κοινής λογικής. Έλεγχοι και δειγματοληψίες, διενεργούμενοι σε χρόνο που μπορεί να γνωρίζει η εταιρεία μέσω των μεγαλόστομων δηλώσεων των αυτοδιοικητικών αρχών δεν μπορούν παρά να δείξουν καθησυχαστικά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, η εμμονή της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου αποτελεί πρόκληση, καθώς απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν μελέτες για ραδιενεργά υλικά, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε για τη Φυλή. Οι ευθύνες της περιφερειακής και δημοτικής αρχής είναι σημαντικές. 

Ως δημοτική κίνηση διεκδικούμε συνεχείς δειγματοληψίες των δεμάτων RDF και εγκατάσταση μόνιμου μηχανισμού ελέγχου της αέριας ρύπανσης, που θα συγκεντρώνει στοιχεία σε ετήσια βάση από διαφορετικά σημεία και σε ανύποπτο χρόνο. Από τη στιγμή που η διενέργεια ελέγχων που θα διασφαλίζουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι καίγεται δεν είναι εφικτή και αξιόπιστη, ζητούμε την αναστολή της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, η οποία είχε χαρακτηριστεί από πρώην υπουργό πιλοτική, αλλά έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό τα χρονικά όρια ώστε να χαρακτηρίζεται ως τέτοια και κυρίως έχει εξαντλήσει τα όρια ανοχής και υπομονής της τοπικής κοινωνίας, η οποία ζητά εναγωνίως απαντήσεις. Κανένα παιχνίδι με την υγεία μας.»

error: Content is protected !!