ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνει η Κομισιόν για να ξεπεραστεί το βέτο της Γαλλίας

2814395


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020, 13:50

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί περισσότερος λόγος στα κράτη μέλη, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το βέτο που έχει προβάλει η Γαλλία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις έξι χώρες των Βαλκανίων.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέκοψε τη διαδικασία εισδοχής της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βοσνίας και της Βόρειας Μακεδονίας, υποστηρίζοντας κυρίως ότι πριν από οποιαδήποτε διεύρυνση πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως στον μηχανισμό λήψης των αποφάσεων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε επίσης ισχυρές επιφυλάξεις για διεύρυνση της Ένωσης προς χώρες που μαστίζονται από τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Τώρα η Κομισιόν ελπίζει ότι η Γαλλία θα πεισθεί να άρει τις αντιρρήσεις της ενόψει της συνόδου κορυφής του Ζάγκρεμπ με τις βαλκανικές χώρες τον Μάιο.

Τον Νοέμβριο, το Παρίσι κατέθεσε πρόταση για αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης, που αυξάνουν τον ρόλο των ηγετών των χωρών μελών στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η Γαλλία δηλώνει ότι υποστηρίζει την εισδοχή των χωρών των Βαλκανίων, αλλά μακροπρόθεσμα.

Οι αλλαγές που αναμένεται να προτείνει αύριο η Κομισιόν δίνουν στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να διακόπτουν τη διαδικασία της διεύρυνσης ή να υποχρεώνουν μια χώρα να ξεκινήσει από την αρχή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως προς ορισμένους φακέλους. Περισσότερες σύνοδοι κορυφής θα οργανωθούν στην περιοχή των Βαλκανίων για να δοθεί στους ηγέτες των χωρών μελών μεγαλύτερος ρόλος στην εξέλιξη της διαδικασίας.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020, 13:52

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!