ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μηχανισμό καταγραφής ελλείψεων συγκροτούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλίας

φαρμακειο 1 horz 1024x570 1

Σύσκεψη των Προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  στα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Στο τέλος οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συλλόγων κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση, η οποία αναφέρει:

Οι τέσσερις Πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας οραματιζόμαστε μια νέα εποχή ειλικρινούς συνεργασίας για μια σειρά από ζητήματα. Είμαστε πεπεισμένοι πως η κοινή δράση μπορεί να δημιουργήσει πιο αισιόδοξες προοπτικές για τα φαρμακεία της περιοχής μας και να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική προσέγγιση του κλάδου με τον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό.

Στην πρώτη αυτή σύσκεψη των τεσσάρων Προέδρων, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα, συζητήθηκαν και μια σειρά από άλλα επιμέρους ζητήματα και πάρθηκαν αποφάσεις που θα τεθούν προς υλοποίηση το προσεχές διάστημα.

Αναλυτικά :

Ίδρυση Συντονιστικού Θεσσαλίας, στο οποίο μέλη θα είναι οι τέσσερις Πρόεδροι και το οποίο θα συνέρχεται σε τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις για συντονισμό κοινών δράσεων που αφορούν κλαδικά ή τοπικά θέματα.

Δημιουργία μηχανισμού καταγραφής των ελλείψεων σε Πανθεσσαλικό επίπεδο και συνεργασία για την βελτίωση της επάρκειας φαρμάκων. Αναμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους του Π.Φ.Σ., αλλά θα παραμένουμε σε εγρήγορση μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την εξασφάλιση της επάρκειας, με αύξηση των ελέγχων από την πλευρά του Ε.Ο.Φ., κυρίως όσον αφορά την ύπαρξη ελάχιστου στοκ στις φαρμακευτικές εταιρείες, η παρακολούθηση της πορείας των φαρμάκων στην αγορά ανά ξεχωριστή συσκευασία, η απόλυτη εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης μόνο με δραστική ουσία, καθώς και η άμεση και έγκυρη ενημέρωση του Ε.Ο.Φ., είτε από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, είτε από την ΗΔΙΚΑ, είναι μέτρα που μπορεί, αν εφαρμοστούν, να φέρουν αισθητά αποτελέσματα. Πρώτη αιτία των ελλείψεων παραμένει η ανεξέλεγκτη εξαγωγή σκευασμάτων, τα οποία δεν παράγονται στη χώρα μας, λόγω της τεράστιας διαφοράς τιμής με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επάρκεια φαρμάκων στην αγορά αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας, η οποία οφείλει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή.

Δημιουργία επιστημονικής ομάδας από συναδέλφους των τεσσάρων Συλλόγων, η οποία σε στενή συνεργασία με το Συντονιστικό των Συλλόγων, θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με θέματα υγείας, συμβουλευτικά στα κοινά προγράμματα επιμόρφωσης, στην εκπόνηση κατευθυντήριων οδηγιών προς τους συναδέλφους φαρμακοποιούς και στην εκ νέου ενεργοποίηση της συμμετοχής συναδέλφων, με παρουσιάσεις, στα προσεχή Πανθεσσαλικά Συνέδρια. Το 6ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο διοργανώνεται αυτό το Νοέμβριο στη Λάρισα.

Έναρξη κοινής εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την υγεία και ανάλογα με την εποχικότητα. Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για προώθηση μηνυμάτων μέσω των τοπικών ΜΜΕ, εκτύπωση αφισών και φυλλαδίων.

Η ανάπτυξη επίκαιρων προγραμμάτων επιμόρφωσης, καθώς και η πιο αποτελεσματική λειτουργία των Συλλόγων μας είναι σοβαρά θέματα, τα οποία μας απασχολούν. Δεν πρέπει, βέβαια, να αφήνουμε σαν κλάδος στην άκρη τα πολύ σημαντικά θεσμικά ζητήματα, που αφορούν αυτή καθαυτή την εξέλιξη του επαγγέλματός μας και την επιβίωσή του φαρμακείου στο δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Οι τέσσερις Σύλλογοι μαζί, θα βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για την ανάδειξη όλων αυτών των ζητημάτων και για την αναζήτηση ξεκαθαρων λύσεων.

Θεωρούμε ότι σαν κλάδος μπορούμε και πρέπει να γίνουμε περισσότερο διεκδικητικοί απέναντι σε μια Πολιτεία, η οποία τα χρόνια της κρίσης έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της με αποφάσεις, οι οποίες έπληξαν σοβαρά ολόκληρη την κατώτερη και μεσαία τάξη και το επάγγελμά μας ειδικότερα.

Ζητούμε από τα μέλη των Συλλόγων μας να βρίσκονται πάντα δίπλα στα θεσμικά όργανα με ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και με ενεργητικότητα, που θα είναι απαραίτητη, στο δύσκολο αγώνα που οφείλουμε όλοι να δώσουμε για το μέλλον του κλάδου, πιστοί σε αξίες συνυφασμένες με το Δημόσιο αγαθό της Υγείας.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Καρδίτσας Γαγάτσης Δημήτριος
Ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας Κουτσούκης Αθανάσιος
Ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας Ματσιόλης Κωνσταντίνος
Ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Τρικάλων Αναστασίου Δημήτριος”

VOLOS REMOS

Αναβάλλεται η τελετή φωταγώγησης του Βόλου – Αύριο Παρασκευή οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με τον Αντ.Ρέμο

axilleas mpeos 780x410 1

Μπέος για Κιβωτό: «Οι γονείς έχουν τα παιδιά τους στο σπίτι, όχι στα ιδρύματα, αυτοί είναι κοπρίτες» [βίντεο]

79153389 2425624104344593 4168103097471598592 n

Απόψε η μεγάλη βραδιά του Βόλου – Μπέος και Ρέμος ανάβουν τα φώτα και υποδέχονται τα Χριστούγεννα

307256580 774074590371134 3910861045446806044 n

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή γνωστός κατασκευαστής οικοδομών

1

Βόλος: Τροχαίο ατύχημα στην οδό Αναλήψεως – Συγκρούστηκαν δύο ΙΧ, σοβαρές υλικές ζημιές [εικόνες]

5744017

Πήλιο: Άνδρας κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο πριν φθάσει στο Νοσοκομείο – Είχε καταναλώσει ποσότητα χαπιών

STAR HD 20221201 13 40 50 24

Αντώνης Ρέμος από τον Βόλο για την Κιβωτό: «Να περιμένουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης, και μετά να σταυρώσουμε» [βίντεο]

STAR HD 20221201 13 45 09 10

Το STAR στον Χριστουγεννιάτικο Βόλο – Απευθείας σύνδεση με την πλ. Πανεπιστημίου [βίντεο]

283872433 727991165009777 7654384534058618168 n

Νέος παίκτης για το κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος στον Βόλο – Ποιοι το διεκδικούν

error: Content is protected !!