Τεταμένη η κατάσταση στη Μόρια

1580894264 27 image
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020, 11:04

KENT728X100 1

Αποστολή στη Μόρια: Νίκος Χριστοφάκης

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο λόγω του μεταναστευτικού – προσφυγικού με τους κατοίκους της Μόριας να δηλώνουν αγανακτισμένοι και να ζητούν εκ νέου λύση από την ελληνική κυβέρνηση. 

Ήδη από χθες, με μία διμοιρία των ΜΑΤ να βρίσκεται στην μία από τις εισόδους του χωριού, κάτοικοι της Μόριας απαγόρευαν την είσοδο μεταναστών στο χωριό. Σε πολλές περιπτώσεις έκαναν ελέγχους στα διερχόμενα αυτοκίνητα προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των μεταναστών και μελών των ΜΚΟ στο χωριό.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι δραματική στον Δήμο Μυτιλήνης με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή», υποστηρίζουν οι κάτοικοι του νησιού και κάνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.

Τα προηγούμενα 24ωρα διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, με την αστυνομία να προχωρά σε 40 προσαγωγές, ενώ μία φωτιά που εκδηλώθηκε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία, προκάλεσε την οργή των κατοίκων της περιοχής.

Χθες το πρωί προκλήθηκε κε νέου ένταση στην πορεία που πραγματοποίησαν Αφγανοί που ζητούν άσυλο, καθώς άναψαν φωτιές στους δρόμους και φώναζαν «ελευθερία», λόγω της πολύμηνης παραμονής τους στην Μόρια.

Εν τω μεταξύ, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης, έστειλε εκ νέου αίτημα προς την κυβέρνηση προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Μετά και τα χθεσινά μεταμεσονύχτια επεισόδια στο κέντρο της Μυτιλήνης, ο περιφερειάρχης, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

Η Κυβέρνηση έσφαλε απορρίπτοντας χθες το αίτημα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να κηρύξει τις νήσους Λέσβο, Χίο και Σάμο σε έκτακτη ανάγκη. Αν η παρούσα κατάσταση δεν είναι έκτακτη ανάγκη, τότε ποια είναι; Μόνο η πτώση ενός τοιχίου σε παραλιακή οδό λόγω θαλασσοταραχής;;; 

Επείγει σήμερα να αναθεωρήσει την απόφαση της. Το οφείλει στην Ελλάδα. 

 

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις ΜΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ

-θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων

-επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστατευτικού προβλήματος

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!