ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Dance Art Studio – Οι θεραπευτικές ιδιότητές του Τάνγκο

tango.medium

Έχετε άγχη, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση; Ίσως το τάνγκο μπορεί να σας βοηθήσει να τα ξεπεράσετε όλα αυτά, καθώς δεν είναι μόνο μουσική και χορός αλλά κι ένα «εργαλείο» της εναλλακτικής ιατρικής. Το τάνγκο σε συνδιασμό με μία σχεδιασμένη θεραπευτική μέθοδο που χρησιμοποιεί τη μουσική και το χορό σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις, έχει στόχο την ανακουφιστική φροντίδα ή την πρόληψη ασθενειών.

KEN 728X100

Η θεραπεία μέσω τάνγκο είναι μια θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί το χορό και τη μουσική του αργεντίνικου τάνγκο σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν μια πιο χαρούμενη ζωή σε επαφή με τον εαυτό τους, με την κοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις με το ζευγάρι. Βοηθάει να ανακαλύψουν και να λύσουν συγκρούσεις, να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους, να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους, να ξεπεράσουν άγχη και φόβους, να δημιουργήσουν σχέσεις, να βελτιώσουν τη στάση του σώματός τους και την ισορροπία, την αεροβική ικανότητα και το συγχρονισμό, να βοηθήσουν τη θεραπεία για καρδιακή νόσο, υπέρταση, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, κατάθλιψη, άγχος και κοινωνική φοβία.

Ουσιαστικά, το τάνγκο εξασφαλίζει τα σωματικά οφέλη της κινησιοθεραπείας, δηλαδή μεγαλύτερη χαλάρωση και εύρος κίνησης, αύξηση της ισορροπίας, της δύναμης και της ευκαμψίας, του μυικού τόνου και του συγχρονισμού, της ελαστικότητας της άρθρωσης, τη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος και πολλά άλλα. Επίσης, τάνγκο χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί ψυχική ηρεμία, να αυξηθεί η αυτογνωσία και η ενημερότητα του εαυτού και να υπάρχει ανακούφιση από το στρες που εκφράζεται μέσω του σώματος. Επιπλέον, η κοινωνική επαφή ενισχύεται ειδικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, όπου μέσω της ένταξης σε ένα τμήμα χορού, μειώνεται η αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο ψυχικών νοσημάτων του Μπουένος Άιρες υπάρχει πρόγραμμα, όπου οι ασθενείς χορεύουν τάνγκο με τους γιατρούς και τις νοσοκόμες.

Στην αρχή, οι περισσότεροι ασθενείς που μετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα ντρέπονταν και μετά βίας έκαναν βήματα στην πίστα. Μετά από 4 μήνες χόρευαν με άνεση. Επίσης, στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Washington βρήκαν ότι τα μαθήματα τάνγκο βελτιώνουν την ισορροπία των ασθενών με Πάρκινσον, ενώ στην Mεγάλη Bρετανία το τάνγκο βελτίωσε τη μνήμη των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Αυτό συμβαίνει γιατί η πολυπλοκότητα του χορού απαιτεί πολλές νοητικές λειτουργίες σε εγρήγορση, όπως η προσοχή, η μνήμη, ο σχεδιασμός και συνδυασμός κινήσεων και άλλες.

Για αυτό let’s tango στο DANCE ART STUDIO

 

Σύλλογος χορού τέχνης και πολιτισμού

Θρακών 28 με Βασσάνη, πλησίον Volos Palace, 1ος όροφος

error: Content is protected !!