ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελληνική Οικονομία και Ενεργειακά κοιτάσματα

ΖΙΓΓΙΡΙΔΗΣ νεα
banner
milonas 728x90 1

Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT, Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

 

O παγκόσμιος «ενεργειακός πόλεμος» κλιμακώνεται μεταξύ Αμερικής ΕΕ Κίνας και Ρωσίας. Η Ευρωπαική Ενωση εισάγει επί του παρόντος το 53% της ενέργειας που καταναλώνει. Η ενεργειακή εξάρτηση, αφορά το αργό πετρέλαιο (σχεδόν 90%), το φυσικό αέριο (66%) και, σε μικρότερο βαθμό τα στερεά καύσιμα (42%), καθώς και τα πυρηνικά καύσιμα (40%). Οι εξωτερικές ενεργειακές δαπάνες της ΕΕ υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ ημερησίως και καλύπτουν περισσότερο από το ένα πέμπτο των συνολικών εισαγωγών της. Η ΕΕ εισάγει αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αξίας άνω των 300 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο από τη Ρωσία. Η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ πρέπει, επίσης, να εξεταστεί υπό το πρίσμα της παγκοσμίως κλιμακούμενης ζήτησης ενέργειας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% έως το 2030. 

Η Ρωσία σε συνεργασία με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, υπέγραψαν για την κατασκευή και λειτουργία του Tourk Stream που θα διασχίσει τα Βαλκάνια προς την κεντρική Ευρώπη, καθώς οι εκτιμήσεις της Gazprom είναι ότι η Ευρώπη, και ειδικά το κεντρικό και νότιο τμήμα της, θα χρειαστεί επιπλέον 50 δισ. κυβικά φυσικού αερίου μέχρι το 2025 και αυτή η ζήτηση θα αυξηθεί σε 75 μέχρι το 2030. ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι το 2017 πραγματοποίησε ρεκόρ παραδόσεων προς την Ευρώπη και την Τουρκία συνολικά 193,9 δισ. κυβικών μέτρων, 8% περισσότερο από το 2016.

Οι ΗΠΑ, θεωρώντας την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία σοβαρό πλήγμα στα συμφέροντά τους, σχεδιάζουν εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου, κυρίως σχιστολιθικού, με γιγαντιαία ειδικά τάνκερ. Μάλιστα, στα ναυτιλιακά ρεπορτάζ αναφέρεται πως αυτή τη στιγμή ναυπηγούνται συνολικά 127 πλοία για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), από τα οποία τα 57 είναι ελληνικών συμφερόντων. 

Κίνα και Ρωσία εγκαινίασαν το 2019 τη λειτουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κίνα που ονομάστηκε «Δύναμη της Σιβηρίας»

Μέσα σε αυτό  τον οργασμό ενεργειακών διεργασιών η Ελλάδα έρχεται να παίξει το δικό της ενεργειακό ρόλο ο οποίος δεν θα την αναβαθμίσει μόνο οικονομικά αλλά θα της προσδώσει ένα ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου. Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του EastMed αποτελεί ένα μεγάλο βήμα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει όχι μόνο ενεργειακός κόμβος, αλλά και σημαντικός παραγωγός χώρα υδρογονανθράκων. Ο EastMed προβλέπεται να έχει αρχική δυναμικότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της Κρήτης και  της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα υπόλοιπα 8 δισεκ. (πέρα από τα 2 που προβλέπει το προσύμφωνο ΔΕΠΑ – Energean) μπορούν να προέλθουν από άλλα πεδία , όπως τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ, η εκμετάλλευση των οποίων έχει ξεκινήσει, και τα κοιτάσματα του Γλαύκου στη Κύπρο, για τα οποία έχουν ξεκινήσει διαδικασίες έρευνας και αξιοποίησης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης οι στόχοι εκτιμάται να έχουν ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 90 τρισ. κυβ. πόδια (2-2,55 τρισ. Μ3) και ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 2 δισ. βαρελιών.

Με αυτά τα αποθέματα φυσικού αερίου η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει στην ΕΕ 50 δισ. Μ3 το έτος φυσικού αερίου για 40-50 χρόνια, που ισοδυναμεί με εξαγωγές 882.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα για 40-50 χρόνια.

Και αν από τα αποθέματα των 2 δισ. βαρελιών, προσθέσουμε και την ημερήσια παραγωγή των 200.000 βαρελιών αργού πετρελαίου φθάνουμε σε συνολικές εξαγωγές της τάξης των 1.000.000 βαρελιών ημερησίως για 30 χρόνια, ενώ θα συνεχίσουμε και την παραγωγή άλλων 882.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για άλλα 10-20 χρόνια ας σκεφτούμε λοιπό ότι αν ο East Med  που θεωρείται ένα έργο σημαντικό για την Ελλάδα μεταφέρει 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο για 25 χρόνια τότε πόσο σημαντικό θα ήταν να στέλναμε από Κρήτη 35 δις κυβικών μέτρων για 40 χρόνια.

Όπως  εκτίμησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων η αξία των 90 τρισ. κυβ. ποδιών φυσικού αερίου  ανέρχεται (με μια τιμή των 8 δολ. ανά 1000 κυβ. πόδια) στα 720 δισ. δολ. συν 120 δισ. δολ. από το πετρέλαιο 840 δισ. Το 20% πάει στο ελληνικό δημόσιο και το 5% στις περιφέρειες, ήτοι 168 δισ. δολ. και 42 δισ. δολ. αντιστοίχως. Επίσης, γι’ αυτές τις εξαγώγιμες ποσότητες, θα χρειαστεί να δουλέψουν 135.000 άτομα για τουλάχιστον 30 χρόνια με αποδοχές όχι λιγότερες των 4.000 ευρώ μηνιαίως.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά . Το δημόσιο χρέος μειώνεται δραστικά και κυρίως η Ελλάδα αναβαθμίζεται στο γεωπολιτικό επίπεδο, μειώνει την ανεργία, και τέλος δίνει θάρρος στις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Ανοίγει έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου. Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου. Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

Όλα αυτά θα είναι εφικτά εφόσον η Ελληνική Κυβέρνηση ενεργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά δημιουργώντας τις κατάλληλες εθνικές και διεθνείς συνθήκες έτσι ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τον ανεκμετάλλευτο  θησαυρό που κατέχει.

 

error: Content is protected !!