Πένυ Τσαούτου στο TheNewspaper.gr: «Η ΕΨΑ επενδύει στην ελληνικότητα»

83881644 1035060270195828 4362307538478170112 n 1

 Ως απόφοιτος του τμήματος Accounting and Finance του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος (Deree) και κάτοχος αντίστοιχου μεταπτυχιακού από το πανεπιστήμιο της Αγγλίας Lancaster University θα περίμενε κανείς να ακολουθήσει καριέρα στο εξωτερικό. Αντίθετα, η Πένυ Τσαούτου, όπως φαίνεται αποφάσισε να ακολουθήσει την καρδιά της στον όμορφο –όπως λέει ίδια- Βόλο και την οικογενειακή επιχείρηση ΕΨΑ Α.Ε στην Αγριά Βόλου όπου, από το 2004 εκτελεί χρέη Διευθύνουσας  Συμβούλου καθώς και υπεύθυνης Εξαγωγών. 

KEN 728X100

Η ίδια, αποδεικνύει καθημερινά ότι η δυναμική γυναίκα έχει θέση σε όλα τα πεδία. Έτσι, τα τελευταία 2 χρόνια την έχει κερδίσει και το SUP (stand up paddling) και είναι μέλος της εθνικής ομάδας. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Οκτώβριο 2019 στην Κίνα κατέκτησε 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Masters 40+.

Μιλά στο TheNewspaper.gr για τα επόμενα σχέδιά της, υποστηρίζοντας με πάθος τις ελληνικές επιχειρήσεις που κατάφεραν να σταθούν όρθιες την άγρια δεκαετία των μνημονίων. 

Στηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά στην μείωση της φορολογίας, που πρέπει ωστόσο να έχει μία σταθερότητα, όπως η ίδια επισημαίνει ώστε να ανασχεθεί  το «Company drain».

Λίγο πριν η ΕΨΑ κλείσει τα 100 της χρόνια, εξάγεται σε πάνω από 30 χώρες, επενδύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή της στο εξωτερικό., ενισχύοντας με πρακτικό -και όχι μόνο- τρόπο την πρωτοβουλία «Ελλα-δικά μας»…

Συνέντευξη: Ειρήνη Θεοδωροπούλου

 Η ΕΨΑ ξεκίνησε με μικρά, δειλά βήματα τη λειτουργία μας το 1922 ως παγοποιείο και αυτή την ώρα, η φήμη μας έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που καμαρώνουμε όλοι γι’ αυτό. Πως αισθάνεστε ότι ακόμη και μέσα από δύσκολες οικονομικές εποχές, μας η προηγούμενη δεκαετία η ΕΨΑ, όχι μόνο κατάφερε να σταθεί στα πόδια μας, αλλά να κάνει και τα επόμενα βήματα;

Η ΕΨΑ κοντεύει να φτάσει τον ένα αιώνα λειτουργίας και αυτό οφείλεται στην αδιαπραγμάτευτη εμμονή μας στην ποιότητα των προϊόντων μας. Σήμερα η ΕΨΑ εξάγεται σε πάνω από 30 χώρες και τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει πολλά καινοτόμα προϊόντα. Μέσα στην κρίση τα πράγματα ήταν δύσκολα για μας μας ελληνικές εταιρείες. Ευτυχώς η ΕΨΑ όταν ξεκίνησε η κρίση η εταιρεία είχε ήδη εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και είχε ολοκληρώσει σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό. Πατάγαμε καλά στα πόδια μας και αυτό μας επέτρεψε να είμαστε και σήμερα δυνατοί και έτοιμοι για τα επόμενα βήματα.

Ποια τα επόμενα επενδυτικά μας σχέδια;

Μέσα στο 2019 ολοκληρώθηκε η επένδυση περίπου 2,5 εκ. € σε εκσυγχρονισμό εξοπλισμού εμφιάλωσης που έφερε σημαντική βελτίωση στην παραγωγικότητά μας. Για τη χρονιά που διανύουμε θα επενδύσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή μας στο εξωτερικό, καθώς και σε νέα καινοτόμα προϊόντα για την ελληνική αγορά.

Εκτός από τον χώρο που ήδη έχετε κατακτήσει σκέφτεστε να επεκτείνετε την επιχειρηματική μας δράση και σε άλλα πεδία;

Η πρώτη κίνηση της ΕΨΑ εκτός του κλάδου των αναψυκτικών έχει γίνει από το 2012 με το EPSA Light drops που είναι υγρό γλυκαντικό, χωρίς θερμίδες, από το φυτό στέβια. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας δεν είναι η επέκταση σε άλλα πεδία, κάνεις μας δεν ξέρει αν θα παρουσιαστεί σύντομα κάτι που θα θεωρήσουμε ευκαιρία.

 Είστε ευχαριστημένη από την μέχρι τώρα οικονομική πολιτική μας κυβέρνησης;

Σε γενικές γραμμές οι πρόσφατες αλλαγές στην οικονομική πολιτική είναι στις τη σωστή κατεύθυνση. Από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ότι ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά πρέπει να κατέβει στο 13%, όπως είναι και τα άλλα τρόφιμα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αγορά και, τελικά, να ωφεληθεί και το ίδιο το κράτος από αυξημένο τζίρο στην κατηγορία. Η μείωση της φορολογίας θα βοηθήσει στην ανάσχεση του «Company drain», αφού λίγες εταιρείες –μέσα μας οποίες και η ΕΨΑ- έχουν παραμείνει 100% ελληνικές.  

Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να στηριχθεί –και τελικά να ορθοποδήσει- ο ιδιωτικός τομέας;

Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Η υπερφορολόγηση σίγουρα δεν βοηθάει. Οι πολύ συχνές αλλαγές στη νομοθεσία και στην οικονομική πολιτική μας δεν βοηθούν. Για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται σταθερότητα. Πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να επενδύσουν πρώτα οι ελληνικές εταιρείες στην Ελλάδα, παρά να περιμένουμε ξένους επενδυτές. Η ελληνική εταιρεία επενδύοντας στην Ελλάδα κάνει στη βάση των παγκόσμιων δραστηριοτήτων, τη χώρα μας γνωστή. Εδραιώνεται εδώ, στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και τις ελληνικές πρώτες ύλες, επενδύει στην ελληνικότητα. Με αυτό το σκεπτικό η ΕΨΑ υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας «Ελλα-δικά μας», που την αποτελούν σήμερα πάνω από 60 εταιρείες που πληρούν το τρίπτυχο Έδρα, Παραγωγή, Ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

Πώς φαντάζεστε το Βόλο, αλλά και την ίδια την επόμενη δεκαετία;

Ο Βόλος είναι μια μοναδική πόλη. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας είναι απίστευτος. Σίγουρα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πολύ περισσότερο τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, να ανεβάσουμε κι άλλο τον τουρισμό, να δυναμώσουμε το λιμάνι μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αποκτά ολοένα και περισσότερο κύρος. Όσο για εμένα την ίδια, ελπίζω και μετά από 10 χρόνια να βλέπω την ΕΨΑ ακόμη μεγαλύτερη και να χαίρομαι έναν ακόμη πιο όμορφο Βόλο που θα μου επιτρέπει μια Κυριακή πρωί να είμαι στα Χάνια για σκι και το μεσημέρι της ίδια μέρας στο ΝΟΒΑ για SUP!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

error: Content is protected !!