ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν

1581439664 40 image
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020, 18:11

KEN 1

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παραδίδει το Σουδάν τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Ομάρ Αλ Μπεσίρ σύμφωνα με το BBC.

O πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη σύγκρουση που ξέσπασε στην περιοχή του Νταρφούρ το 2003.

Ήταν ο μακροβιότερος ηγέτης του Σουδάν, κυβερνώντας επί μία τριακονταετία, ως την ανατροπή του τον Απρίλιο του 2019, όποτε και καταδικάστηκε για διαφθορά.

Ήρθε στην εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1989 και είναι γνωστός για την ιδιαίτερα αυταρχική του διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ περίπου 300.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,5 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν κατά τις συγκρούσεις αυτές.

Συνάντηση Νετανιάχου με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν

Στις 3 Φεβρουαρίου, στην Ουγκάντα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον επικεφαλής του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου του Σουδάν στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν.

Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής συζητήθηκε η «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σουδάν. 

«Συνάντησα στο Εντέμπε τον πρόεδρο του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου του Σουδάν και συμφωνήσαμε να αρχίσουμε μια συνεργασία που θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», έγραψε στο Twitter ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στην Ουγκάντα, την πέμπτη του επίσκεψη στην Αφρική «τα τελευταία τρία χρόνια».

Οι αραβικές χώρες έχουν θέσει ιστορικά ως προϋπόθεση για μια εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Αλλά ο Νετανιάχου και μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν μια αντίστροφη προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η εξομάλυνση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες μπορεί να ευνοήσει την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

Μεταξύ των αραβικών χωρών, το Ισραήλ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις μόνο με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Τώρα προσεγγίζει και άλλες αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Νετανιάχου δεν σταματά να δηλώνει ότι οι νέες πραγματικότητες στην περιοχή, αρχής γενομένης κατά την άποψή του από την εξάπλωση της επιρροής του Ιράν, δημιουργεί μια σύγκλιση συμφερόντων με τις αραβικές χώρες.

Μια εξομάλυνση με το Σουδάν θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς οι σουδανικές αρχές κατηγορούσαν από παλιά το Ισραήλ πως υποστηρίζει τις εξεγέρσεις στο νότιο Σουδάν και στο Νταρφούρ.

Το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητο κράτος το 2011 ενώ η σύγκρουση στο Νταρφούρ, στη δυτική πλευρά του Σουδάν, συνεχίζεται.

Ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπεσίρ, που ανατράπηκε τον περασμένο Απρίλιο, κατηγορούσε κυρίως το Ισραήλ ότι στηρίζει τους μαχητές στο Νταρφούρ του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SLA) υπό τον Αμπντελουαχίντ Νουρ.

Μετά την ανατροπή του προέδρου Μπεσίρ, το Σουδάν κυβερνάται από μια μεταβατική αρχή υπό τον στρατηγό αλ-Μπουρχάν.

«Το Σουδάν οδηγείται σε νέα θετική κατεύθυνση… ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν θέλει να βοηθήσει τη χώρα του να εκσυγχρονιστεί θέτοντας τέλος στην απομόνωσή της», αναφέρει ο Νετανιάχου σύμφωνα με ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!