ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελέγχουν το «Γιαβούζ» και τις επιχειρήσεις στη Συρία

2822927
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, 13:27

KEN

Σφύζει από κατασκοπευτικά αεροπλάνα το νότιο τμήμα του FIR Λευκωσίας, με κύρια παρουσία αυτή των ΗΠΑ, τα οποία να σημειωθεί ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου σχεδόν καθημερινά, πέραν των επιχειρήσεων σε σχέση με τη Συρία, κάνουν κύκλους και πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz».

Ιδιαίτερα από τον περασμένο μήνα, τακτικές είναι πλέον οι πτήσεις αμερικανικών πολεμικών αεροπλάνων με βάση το αεροδρόμιο Λάρνακας προς τη βάση «Χαμάτ» στον Λίβανο.

Πρόκειται κυρίως για τέσσερα διαφορετικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Dornier C-146A» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Πιο αραιά, αμερικανικά αεροσκάφη «Lockheed 130H» της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Αμερικανική Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούν απογειώσεις–προσγειώσεις σε πτήσεις μεταξύ αεροδρομίου Πάφου και αεροδρομίου «Marka» της Ιορδανίας.

Επίσης, κατά αραιά διαστήματα, ιδιαίτερα τις προηγούμενες εβδομάδες, από το αεροδρόμιο Πάφου καταγράφηκαν απογειώσεις και προσγειώσεις αμερικανικών ελικοπτέρων «Uh-60 Blackhawk». Σε σχέση με τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων, αμερικανικά κατασκοπευτικά, που έρχονται είτε από τη Σούδα είτε από τη βάση Σιγκονέλα της Ιταλίας καθημερινά στην περιοχή εδώ και μήνες, από τις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά και κύκλους πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται παράνομα το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz», στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται κυρίως για το αμερικανικό κατασκοπευτικό «P8A Poseidon», ενώ κατά διαστήματα φτάνουν στην περιοχή –και περνούν και από την περιοχή που βρίσκεται το «Yavuz»– και κατασκοπευτικά τύπου «RC-135W». Σχεδόν καθημερινά, στην ίδια περιοχή πετά σε μεγάλο ύψος –40.000 ποδών– και το κατασκοπευτικό «G550» του Ισραήλ, ενώ από τις αρχές Φεβρουαρίου στην περιοχή πετά κατά διαστήματα και το γαλλικό κατασκοπευτικό «Northop Grumman E2C Hawkeye» κυρίως στις περιοχές που πλέει το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle». Συνδεδεμένη με την παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου είναι και η παρουσία στην περιοχή δεύτερου γαλλικού αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου, τύπου «VFW Transall C-160 NG», που να σημειωθεί ότι προσγειώνεται για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Τα τουρκικά κατασκοπευτικά την ίδια περίοδο έχουν αραιώσει αισθητά την παρουσία τους – από τις αρχές του μήνα εντοπίστηκαν σε δύο περιπτώσεις βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου αντίστοιχα. Στη δεύτερη περίπτωση, που καταγράφηκε στις 3 Φεβρουαρίου, ένα 737 AEW&C της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πέταξε σε απόσταση 40 περίπου ναυτικών μιλίων από το γαλλικό αεροπλανοφόρο και αποχώρησε.

Πηγή: philenews.com


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, 13:27

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!