Κυβερνήτης επαρχίας υπόσχεται να απελάσει Κινέζους εργάτες λόγω κορωνοϊού

2824531
MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 01:35

KEN

Ο κυβερνήτης μιας επαρχίας του Καζακστάν που συνορεύει με την Κίνα δεσμεύτηκε την Πέμπτη πως θα επιδιώξει την απέλαση δεκάδων Κινέζων εργατών για να κατευνάσει τους φόβους του τοπικού πληθυσμού για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dalanews.kz.

Η κεντροασιατική χώρα έκλεισε τα σύνορά της με την Κίνα έπειτα από το ξέσπασμα του Covid-19, αλλά οι καζακικές αρχές δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα μέτρα εναντίον Κινέζων υπηκόων που είχαν φτάσει νωρίτερα στο Καζακστάν.

Ο Ντανιάλ Αχμέτοφ, κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Καζακστάν, υποσχέθηκε τις απελάσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με κατοίκους της περιοχής Ζαϊσάν, που βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Ένα εξαγριωμένο πλήθος συγκεντρώθηκε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, θορυβημένο από την θέα περισσότερων κρεβατιών που παραδόθηκαν σε ένα νοσοκομείο εν μέσω φημών ότι οι Αρχές σχεδιάζουν να δεχθούν ασθενείς του κορωνοϊού από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο Αχμέτοφ προσπάθησε να ηρεμήσει τους κατοίκους λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια και πως οι προετοιμασίες ήταν μέρος ένας πανεθνικού σχεδίου για την διασφάλιση ότι οι εγκαταστάσεις είναι παντού διαθέσιμες για να απομονωθούν ύποπτα κρούσματα.

Ωστόσο το πλήθος απαίτησε από τις Αρχές να απελάσουν 42 Κινέζους εργαζόμενους που απασχολούνται στην κατασκευή ενός διεθνούς αυτοκινητόδρομου στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι αυτοί έφτασαν στο Καζακστάν μήνες νωρίτερα.

«Δώστε μου τρεις μέρες, αυτό είναι ένα ζήτημα διεθνών σχέσεων», ακούστηκε να λέει ο αγχωμένος Αχμέτοφ στο πλήθος εκατοντάδων κατοίκων, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το Dalanews. «Όλοι οι 42 (Κινέζοι) υπήκοοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους», είπε ο κυβερνήτης σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Ένα καζακικό δικαστήριο θα πρέπει να εγκρίνει τις απελάσεις.

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές και εμπορικούς εταίρους του πλούσιου σε αποθέματα πετρελαίου Καζακστάν. Εντούτοις, η «εκστρατεία αποριζοσπαστικοποίησης» που διεξήγαγε το Πεκίνο στην επαρχία Σιντσιάνγκ, με πολλούς εθνοτικούς Καζάκους να στέλνονται σε στρατόπεδα και οι φόβοι για τον ιό, τροφοδότησαν το αντικινεζικά αισθήματα στο Καζακστάν.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 01:37

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!