ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίθεση του ΠΑΜΕ Μαγνησίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ [εικόνες]

87371818 175008267263526 4489121369925091328 n

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις με το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, εκ μέρους της γραμματείας Βόλου του ΠΑΜΕ, ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» τόνισε τα εξής:

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Όσο κορυφώνεται η επίθεση στα δικαιώματά μας, τόσο η εργοδοσία, οι βιομήχανοι και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, προχωρούν σε «επιστράτευση» όλων των όπλων που μπορούν να διαθέσουν απέναντι στους εργαζόμενους.

Στο πλευρό τους έχουν αποδεδειγμένα τις κυβερνήσεις, τόσο τη σημερινή όσο και τις προηγούμενες, που με τους νόμους που περνούν διαλύουν μια προς μια κατακτήσεις που το εργατικό κίνημα κέρδισε με τους αγώνες και το αίμα του όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις, ο καθορισμός και το ύψος του κατώτερου μισθού, η υγεία – πρόνοια, τα κοινωνικά επιδόματα, η κοινωνική ασφάλιση.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στο πλευρό τους, ταυτόχρονα, έχουν σταθεί και στέκονται δημοσιογράφοι και συγκεκριμένοι συνδικαλιστές των εκάστοτε κυβερνητικών παρατάξεων, κύρια της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. Με τη στάση τους, τα γραφόμενά τους, διαμορφώνουν το έδαφος, για να περνούν τα αντιλαϊκά μέτρα καλλιεργώντας την απογοήτευση, την απαξίωση των αγώνων, τον εργατοπατερισμό, τη λογική να σφίγγουν οι εργαζόμενοι το ζωνάρι και να βάζουν στην άκρη βασικές τους ανάγκες για χάρη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Τις μέρες που διανύουμε, όλοι μαζί και σε κοινή πορεία, ρίχνουν ξανά τα βέλη τους στους εργαζόμενους. Είναι η περίοδος που η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τη βρώμικη δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αποτελειώσει το ασφαλιστικό, την υγεία – πρόνοια, ενώ φέρνει και τα πιο μαύρα μέτρα με την απαγόρευση των απεργιών και των διαδηλώσεων. Είναι η περίοδος που στη ΓΣΕΕ προσπαθούν να πάρουν θέσεις κλειδιά οι ίδιοι οι εργοδότες, μετατρέποντας το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εργατών σε απευθείας όργανο των ίδιων των εργοδοτών. 

Στο επίκεντρο της πολεμικής τους έχουν το ΠΑΜΕ και τα εκατοντάδες σωματεία και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται σε αυτό, ακριβώς επειδή τους έχει χαλάσει τους παραπάνω σχεδιασμούς τους. Θέλουν να βγάλουν από τη μέση το ΠΑΜΕ με τις συκοφαντίες και τη βρώμικη προπαγάνδα τους γιατί αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ αυτή τη στιγμή: Οι εργάτες σε όλη την Ελλάδα δεν θα γνώριζαν για τους δεκάδες αντιπροσώπους από ανύπαρκτα σωματεία που δεν εκπροσωπούν κανέναν εργαζόμενο, που δεν έχουν κάνει καν εκλογές, που δεν είναι καν εργαζόμενοι αλλά εργοδότες και ιδιοκτήτες εταιριών και που όλοι τους θέλουν να βρίσκονται στα συνδικαλιστικά όργανα, στα σωματεία και στη ΓΣΕΕ. Δεν θα υπήρχε καμία οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι θα ακούγανε ως εκπροσώπους τους εκείνους που λένε ότι η ασφαλιστική επέλαση είναι για το καλό τους ή ότι είναι ένα «πικρό φαρμάκι» που όμως πρέπει να το καταπιούν.

Κάποια επιχειρήματα που αναπαράγονται και πραγματικά «βγάζουν μάτι».

  • Ο αστείος ισχυρισμός της πλειοψηφίας του ΕΚΒ ότι η απεργία της περασμένης Τρίτης ήταν «κομματική». Ούτε οι ίδιοι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δεν πείθονται από αυτά! Ας απαντήσουν οι κύριοι Παπαδημόπουλος και Βασιλείου: Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας που ψήφισαν υπέρ αυτής της απεργίας – της «κομματικής» όπως την ονόμασαν από το ΕΚΒ – και στα άλλα εργατικά κέντρα της χώρας τι είναι; Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων που έχουν την πλειοψηφία και αποφάσισαν απεργία την Τρίτη που μας πέρασε τι έπαθαν; Ούτε τους εαυτούς τους δεν πείθουν εκείνοι που ξανά καταδίκασαν τη Μαγνησία στην απεργοσπασία!
  • Τα κροκοδείλια δάκρυα από μερίδα των ΜΜΕ για τον «εμφύλιο» στο συνδικαλιστικό κίνημα για τον οποίο ευθύνεται το ΠΑΜΕ που διώχνει τους εργαζόμενους από τους αγώνες. Όταν οι εργοδότες θέλουν να χωθούν στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, τι σόι «εμφύλιος» είναι; Τι σόι εργαζόμενος είναι ένας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σε Ανώνυμη Εταιρεία, ένας πρόεδρος βιομηχανικού επιμελητηρίου, ένας πρόεδρος ελληνοβρετανικού επιχειρηματικού επιμελητηρίου κ.ο.κ.; Ποιος διώχνει τους εργαζόμενους από το δρόμο του αγώνα; Οι συνδικαλιστές των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ που έχουν φάει τις σόλες τους για να ενημερώνουν τους εργαζόμενους και μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα ή η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βόλου που για άλλη μια φορά απαγόρευσε στους εργάτες να απεργήσουν, δηλαδή να αγωνιστούν; Αστείες προφάσεις!
  • Οι ίδιοι δημοσιογράφοι που αντιγράφουν αυτούσιες ανακοινώσεις γραμμένες στα γραφεία των παραπάνω εργοδοτών, που «νοιάζονται» για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι οι ίδιοι που:
    • Βαφτίζουν «μαξιμαλιστικά» αιτήματα το να παλεύουν οι εργαζόμενοι για κοινωνική ασφάλιση.
    • Την περίοδο της κρίσης ξόδεψαν τόνους μελάνι για να πείσουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συμφωνήσουν στη σφαγή των μισθών τους για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και τώρα που η οικονομία πέρασε στην ανάπτυξη λένε ότι δεν πρέπει να ξαναζητήσουν όσα τους κλέψανε γιατί πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη!
    • Σε κάθε σημαντικό ζήτημα, φτιάχνουν ασπίδα προστασίας γύρω από τους βιομήχανους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της τωρινής περιόδου είναι η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ που έχουν βαλθεί να πείσουν τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως όλα είναι δημιούργημα φαντασιόπληκτων! Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα η πλειοψηφία του ΕΚΒ έχει βγάλει ανακοινώσεις «βασιλικότερες του βασιλέως», καταγγέλλοντας τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια των χιλιάδων κατοίκων της πόλης. Πώς να μην αποτελούν δίχτυ προστασίας αυτής της πλειοψηφίας!

Είναι προκλητικό να ισχυρίζονται ότι το ΠΑΜΕ δε θέλει να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ, αυτοί που πρωτοστατούν στην απαξίωση των Συνδικάτων. Ξεπέρασαν τους εργατοπατέρες των μετεμφυλιακών χρόνων Μακρή – Θεοδώρου στη νοθεία, στην εργοδοτική παρέμβαση, στη δράση ΜΑΤ και αστυνομίας μέσα στα εργατικά συνέδρια.

Εμείς καλούμε όλα τα Συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους να έρθουν να δουν με τα μάτια τους “τι Συνέδριο” θέλει η σημερινή ηγεσία της ΓΣΕΕ. Το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιπροσώπων, που εκφράζουν 104.000 ψηφίσαντες σε Σωματεία, είχε ζωντανή συζήτηση και ομιλίες, είχε απόφαση για μεγάλη απεργία στις 18/2 ενάντια στον ν. Κατρούγκαλου – Βρούτση που παραδίδει την Κοινωνική Ασφάλιση στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και τις τράπεζες. Είχε πολιτικές αποφάσεις, ψηφίσματα. Δεν είχε ΜΑΤ, μπράβους, άντρες της κρατικής ασφάλειας. Σε αυτό το συνέδριο απουσίαζε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, η οποία είναι γνωστό πως έχει αλλεργία σε τέτοιες διαδικασίες. Όλα αυτά αποδεικνύουν στην πράξη ποιοι θέλουν πραγματικές και ζωντανές συλλογικές διαδικασίες. Όπως απουσίαζε από τους μεγάλους αγώνες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ, την απεργία στον ΟΤΕ, όταν κράτησε άθλια απεργοσπαστική στάση το Σεπτέμβρη του 2019 στο πολυνομοσχέδιο της ΝΔ που κατάργησε την εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και επιβάλλει την παράδοση των μητρώων των σωματείων στην εργοδοσία, στο νόμο για την κατάργηση των απεργιών της Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ κτλ. 

Σήμερα, οι κύριοι αυτοί κρυφά από τους εργαζομένους έρχονται με θράσος και ανακοινώνουν μια διαδικασία-πρόκληση. “Συνέδριο” λίγων ωρών, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τα καταστατικά των Σωματείων. Θέλουν να στήσουν μόνο μια κάλπη με τα ΜΑΤ και τις ευλογίες του πρωθυπουργού, της κ. Γεννηματά, του υπουργού Εργασίας και του ΣΕΒ, χωρίς συζήτηση, χωρίς τοποθετήσεις από τους αντιπροσώπους των εργατών. Θέλουν να παρουσιάσουν μια εικόνα που οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα χειροκροτούν τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση του οποίου αυτές τις μέρες θωρακίζει το νόμο – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου και ανακοινώνει μέτρα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων! Η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχουν κανένα λόγο στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Το λόγο στα Συνδικάτα τον έχουν οι εργαζόμενοι.

Εμείς δεν κάνουμε πίσω! Όλα αυτά που έζησαν οι εργαζόμενοι τη δεκαετία που κατασφάχτηκαν εργατικά – λαϊκά δικαιώματα δε μπορούν να σβηστούν. Η συγκεκριμένη ηγεσία είναι απόλυτα απαξιωμένη. Αυτό δεν αλλάζει, το καταλαβαίνουν όλοι! Της γυρνούν την πλάτη δίκαια μέχρι και εκλεγμένοι συνδικαλιστές των παρατάξεων τους, γιατί έπαιξαν τον πιο βρώμικο ρόλο ενάντια στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ακόμα και σήμερα μπαίνουν εμπόδιο στον αγώνα, στην κινητοποίηση και την ενημέρωση των εργασιακών χώρων ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νόμο. Επιδιώκουν να κρατηθούν στις καρέκλες με εκτεταμένη νοθεία και τη φυσική παρουσία των εργοδοτών σε Εργατικά Κέντρα-σφραγίδες. Είναι χαρακτηριστικό πως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που είναι πρώτες στην ανεργία, εμφανίζονται ψηφίσαντες σε Σωματεία που ξεπερνούν τον αριθμό των μισθωτών με βάση τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”.

Ποιος ήξερε λ.χ. ότι τα κεντρικά στελέχη των επιχειρηματικών ομίλων σε μεγάλα supermarket εμφανίζονται ως συνδικαλιστές και με την απειλή απόλυσης διαμορφώνουν πλαστές πλειοψηφίες; Ποιος ήξερε ότι ιδιοκτήτης μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας ψηφίζει σε “εργατικό Σωματείο”, ότι “συνδικαλιστές” βρίσκονται ταυτόχρονα υποψήφιοι σε επιμελητήρια με ψηφοδέλτια που τιτλοφορούνται “ενωμένοι επιχειρηματίες”; Γι’ αυτό αντιδρούμε και αγωνιζόμαστε!

Είναι αδίστακτοι! Για να χώσουν τους εργοδότες στο συνδικαλιστικό κίνημα κάνανε συνέδριο στην Καλαμάτα. Δεν τους βγήκε, αποκαλύφθηκε το παιχνίδι τους και πήγανε σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο! Πήγαν να κάνουν τις εκλογές κρυφά τη νύχτα, απαγορεύοντας τα ΜΜΕ να συμμετέχουν και πιαστήκαν πάλι στα πράσα! Είχαν το θράσος μάλιστα θα διαδώσουν ότι στελέχη του ΠΑΜΕ τους επιτέθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια (!) όταν τους εργοδότες και διευθυντές που ήταν στο Συνέδριο τους βάφτισαν «υπεύθυνους τυριών και αλλαντικών»! Τώρα πάνε να κάνουν συνέδριο 6 ωρών, παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, των ΜΑΤ, της αστυνομίας σε ξενοδοχείο στο Καβούρι!

Κανένας έντιμος συνδικαλιστής, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτήν την κατάσταση. Το ΠΑΜΕ επιδιώκει με όλες του τις δυνάμεις και με όλους τους τρόπους να γίνει Συνέδριο σύμφωνα με το καταστατικό της ΓΣΕΕ που λέει ότι απαιτείται: 1. Νομιμοποίηση αντιπροσώπων από το ίδιο το Συνέδριο, 2. Εκλογή προεδρείου του Συνεδρίου, 3. Διοικητικός Απολογισμός, 4. Οικονομικός Απολογισμός – Οικονομικός Προϋπολογισμός, 5. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, 6. Τοποθετήσεις παρατάξεων και αντιπροσώπων, 7. Εκλογή εφορευτικής Επιτροπής, 8. Εκλογική Διαδικασία Ανάδειξης Οργάνων.  Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, να αποκαλύπτουμε τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους ακριβώς επειδή έχουμε βαθιά πίστη ότι η ελπίδα βρίσκεται στην ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, των πραγματικά αποκλεισμένων από αυτές τις διαδικασίες. 

error: Content is protected !!