ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Δεν στοιχειοθετείται ρύπανση στον Βόλο

EOVG i6WAAIWPEh
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Μία δήλωση που προκαλεί εντύπωση έκανε σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Δημήτρη Μαρέδη στον Astra.

KEN 1

Η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε οτι με τα διαθέσιμα στοιχεία του δικτύου που είναι συνδεδεμένο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν στοιχειοθετείται αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που δέχθηκε οτι τόσο η ίδια, όσο και ο κ. Αγοραστός προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας τόνισε: “Δεν προσπάθησα να υποβαθμίσω κανένα ζήτημα. Το κρατώ και επικοινωνιακά ψηλά στην ατζέντα. Είναι ένα αρκετά σοβαρό θέμα και πρέπει να διερευνηθεί. Αν υπάρξει ζήτημα τεκμηριωμένα, να αντιμετωπιστεί. Κάθε τι που λέγεται πρέπει να αποδεικνύεται.”

«Δεν προκύπτει ρύπανση»

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο δείχνει το 1/3 των ημερών του έτους να δείχνουν υπερβάσεις των PM2,5, η κ Κολυνδρίνη σχολίασε:

“Είναι αποτέλεσμα μίας επιστημονικής έρευνας. Θα χρησιμοποιηθεί αυτή η έρευνα για να πάει παραπέρα. Εγώ μιλάω με το Πανεπιστήμιο για να έχω εικόνα. Μάλιστα, θα υπογράψουμε και μνημόνιο συνεργασίας με το Π.Θ. Θεσμικά είμαι υποχρεωμένη να λαμβάνω υπόψιν το σύστημα των συνδεδεμένων με το Υπουργείο σταθμών αέριας ρύπανσης. Αυτό δείχνει στιγμιαίες υπερβάσεις. Δεν υπάρχει ημερήσιο όριο των PM2,5. Δεν αξιολογείται αν δεν είναι ετήσιο. Δεν είχαμε υπερβάσεις στα PM2,5 και τα νούμερα δεν έχουν καμία αξία, αλλά η ουσία. Υπερβάσεις στιγμιαίες καταγράφουν όλοι οι σταθμοί. Βάσει νόμου αξιολογείται πάνω από 150μgr/m3 στα PM10 και τότε βγάζεις οδηγίες. Εμείς δεν έχουμε συχνές υπερβάσεις πάνω από πενήντα. Εγώ δε μπορώ να αξιολογήσω τα αποτελέσματα της έρευνας του κ. Σαχαρίδη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για να νομιμοποιηθεί οτι υπάρχει αέρια ρύπανση, πρέπει να αξιολογηθούν τα δεδομένα των σταθμών που είναι συνδεδεμένα με το Υπουργείο. Δε μπορεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου ο Περιφερειάρχης κι εγώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω εγώ από το Υπουργείο, δεν προκύπτει υπέρβαση του ετήσιου ορίου που να κάνει την πόλη μολυνσμέμη” ξεκαθάρισε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας.

Σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε στη δημοσιότητα τις μετρήσεις του δεύτερου σταθμού μέτρησης αέριας ρύπανσης.

Οι υπερβάσεις στα PM10, που κατέγραψε η κινητή μονάδα καταγραφής αέριας ρύπανσης, που βρίσκεται πλέον τοποθετημένη στο χώρο της πρώην ΔΕΣΕ είναι ελάχιστες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος όρος των ΡΜ 10 από τις 5 έως και τις 24 Φεβρουαρίου ήταν μόλις 28.3 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, όταν το όριο είναι 50. Ωστόσο ο νέος αυτός σταθμός μέτρησης δεν καταγράφει τα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5.

Δείτε τα αποτελέσματα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!