Θα υπογράψουμε συμφωνία με το Αφγανιστάν μόνο εάν τηρηθεί η συμφωνία για τη μείωση της βίας

2827219
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, 01:39

728X100 3

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπογράψουν μια συμφωνία για τη μείωση των στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν μόνο εάν η συμφωνία με τους Ταλιμπάν για τη “μείωση της βίας” επιτύχει, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

“Αν και μόνο αν η συμφωνία είναι επιτυχής, θα υπογράψουμε τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στις ή γύρω στις 29 Φεβρουαρίου, η οποία περιλαμβάνει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι οι ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις για την πολιτική διευθέτηση στη χώρα είναι μια ευκαιρία που μπορεί να μην επιτύχει.

Εκτίμησε ότι “τηρείται” η μερική εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο μεταξύ των ΗΠΑ, των αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν δηλώνοντας πεπεισμένος για την υπογραφή μιας συμφωνίας με τους αντάρτες. Η εκεχειρία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο, εάν εξακολουθεί να τηρείται, για την υπογραφή το Σάββατο στη Ντόχα μιας πρωτοφανούς συμφωνίας μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

“Ο περιορισμός της βίας τηρείται, ελλιπώς μεν αλλά λειτουργεί”, δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου.

Ο Πομπέο τόνισε ότι το Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ που εμπλέκονται εκεί στρατιωτικά από το 2001 και θέλουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, βρίσκονται ενώπιον μιας “τεράστιας πολιτικής ευκαιρίας”.

Ο Αμερικανός υπουργός δεν θέλησε να πάρει θέση στην αντιπαράθεση που έχει προκληθεί από τις αφγανικές προεδρικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε επίσημα ο απερχόμενος πρόεδρος Ασράφ Γάνι, τη νίκη του οποίου όμως αμφισβητεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει συγχαρεί ακόμη τον επανεκλεγέντα πρόεδρο.

“Υπάρχει αφγανικό Σύνταγμα, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό τηρείται” με τη διεξαγωγή “ελεύθερων και δίκαιων” εκλογών, περιορίστηκε να δηλώσει.

Χωρίς να πει για ποια πλευρά μιλούσε, ο Πομπέο αντίθετα προειδοποίησε όλους αυτούς που “θέλουν τον εκτροχιασμό” της ειρηνευτικής διαδικασίας καθώς έχουν “κάθε συμφέρον να προστατέψουν το στάτους κβο”: “δεν θα τους αφήσουμε”.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, 01:39

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!