Συνέντευξη Κατερίνας Παπανάτσιου στο TheNewspaper.gr: «Η ΝΔ κινείται σε λογική αντίστροφης αναδιανομής»

papanatsiou 0712
milonas 728x120

 Από το Νοέμβριο του 2016 έως και την τελευταία ημέρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομικών. Σήμερα, σε συνέντευξή της στο TheNewspaper.gr μιλά αναλυτικά και με επιχειρήματα για το τι συνέβη το 2015, όπου ο λαός αποφάσισε την «δεύτερη φορά Αριστερά», ενώ εξηγεί και για ποιο λόγο ο ίδιος ο λαός θα οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες την κυβέρνηση της ΝΔ. 

 Η ίδια εξηγεί την συγκατοίκησή της με το καραμανλικό μπλοκ στο κόμμα και δεσμεύεται ότι θα είναι πάντα κοντά στον κόσμο της εργασίας, είτε εντός, είτε εκτός Κοινοβουλίου…

Συνέντευξη: Ειρήνη Θεοδωροπούλου

Η ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο τάε κβο ντο το περασμένο Σάββατο προϊδέασε για το σκληρό ροκ που θα ακολουθήσει η αντιπολίτευση. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα ολοκληρώσει τετραετία, παρά και τις τελευταίες διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για το αντίθετο;

Δεν πρέπει να μας απασχολεί τόσο αυτό, όσο το να είμαστε έτοιμοι και έτοιμες εμείς να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα της κοινωνίας, ασκώντας καθημερινά δομική αντιπολίτευση,  ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο και σύνθεση με τους πολίτες που πλησίασαν ή πλησιάζουν τον πολιτικό μας χώρο για να προχωρήσουμε μαζί. Εξάλλου από τους πολίτες θα κριθεί και το ερώτημα  που μου θέσατε.

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε το τρίτο μνημόνιο, παρά το ότι όταν ερχόταν στην εξουσία θα τα έσκιζε όπως είπε. Τώρα ζητά από τον λαό το «δεύτερη φορά Αριστερά». Οι πολίτες γιατί να τον πιστέψουν;

Καταρχήν δύο εκλογικές νίκες είχαμε το 2015, άρα έχει υπάρξει το ‘δύο φορές Αριστερά’!  Έχουν ειπωθεί όλα για εκείνη την περίοδο του Γενάρη. Η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε ήδη στρώσει το δρόμο, γι΄ αυτό που ήλπιζε ότι θα ήταν ‘Αριστερή παρένθεση’. Τα ταμεία ήταν άδεια, είχε υπάρξει το mail Χαρδούβελη που  προδιέγραφε τα προαπαιτούμενα για την ερχόμενη αξιολόγηση (πχ τα πλεονάσματα στο 4,5%) από τους Θεσμούς, ενώ ταυτόχρονα η αξιολόγηση του τότε προγράμματος δεν είχε ‘κλείσει’, το χρέος δεν είχε ρυθμιστεί, άρα καμία επιτυχία, κανένα  success story. Αναλάβαμε λοιπόν από το μηδέν και αποτρέψαμε το σχέδιο που στόχευε σε ασφυξία χρηματοδοτική, δημοσιονομική και πιστοληπτική, της τότε Κυβέρνησης. Ο δρόμος λοιπόν, είχε στρωθεί για την εξάμηνη επέκταση του τότε προγράμματος (2ο Μνημόνιο) που μας παραδόθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου! 

Διαπραγματευτήκαμε δηλαδή, χωρίς όπλα στη φαρέτρα μας. Δεν δεχτήκαμε τις ακραίες θέσεις των Δανειστών και όταν η πρόταση τους δεν συμβάδιζε με αυτά που είχαμε εμείς σαν πρόγραμμα, οδηγήσαμε την πρόταση αυτή στον Ελληνικό Λαό μέσω του Δημοψηφίσματος. Και όλα αυτά μέσω δημοσιονομικής ασφυξίας προερχόμενης από το ταμειακό έλλειμμα που μας παραδόθηκε  τον Γενάρη του 2015. 

Στη συνέχεια και αφού καταλήξαμε σε συμφωνία με τους θεσμούς, προσφύγαμε ξανά στη βούληση των πολιτών. Ήμασταν η πρώτη Κυβέρνηση που είπε ξεκάθαρα ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς κατέληξε σ’ ένα συμβιβασμό, θέτοντας στους πολίτες αυτή ακριβώς τη διαπίστωση μέσω των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε με απόλυτη διαφάνεια ανάμεσα σε αυτά που είπαμε ότι θέλουμε να πετύχουμε και σ’ αυτά που τελικά πετύχαμε. Η δεύτερη εντολή των πολιτών ήταν να τελειώνουμε με τα μνημόνια, και αυτό το στόχο θέσαμε εμείς, να τελειώσουμε με τα μνημόνια, αλλά με την κοινωνία όρθια. Προφανώς οι πολίτες μπορούν να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρούσα περίοδο, με τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι κρίσιμο να πείσουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν τις προοδευτικές δυνάμεις και όχι τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση!

 Ο έλεγχος των αρμών της εξουσίας που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας «τρόμαξε» λίγο τα υπόλοιπα κόμματα που μίλησαν για αναβίωση απολυταρχικών καθεστώτων….Παρεξηγήθηκε πιστεύετε η έκφρασή του;

Αυτή η αναφορά έγινε στο πλαίσιο του απολογισμού του Κόμματος για την περίοδο όχι μόνο της διακυβέρνησης, αλλά και πριν από αυτή, το 2012. Είναι η πρώτη φορά που ένα Κόμμα που κυβέρνησε κάνει δημόσια τον απολογισμό του. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν,  ανέφερε συγκεκριμένα θέματα που λίγο πολύ, είναι γνωστά. Θέματα με τα οποία ήρθαμε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες  την περίοδο της διακυβέρνησης. Και προφανώς εδώ, εννοούμε είτε πρακτικά αναχώματα, είτε θεσμούς και φορείς που χρησιμοποίησαν την θέση τους για να ανακόψουν κυβερνητικές επιλογές. Δεν εννοούσε αυτό που εντέχνως διάφοροι μηχανισμοί διαρρέουν. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως; Η Νέα Δημοκρατία μέσα σε ένα δίμηνο αλλάζει την διοίκηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τι είχε κάνει, αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ; Τίποτε. Περίμενε να λήξει η θητεία της προηγούμενης Επιτροπής. Πόσο; Τέσσερα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 και η Επιτροπή Ανταγωνισμού άλλαξε τον Ιανουάριο του 2019, όταν και έληξε η θητεία της προηγούμενης. Μέχρι τότε παρέμενε πρόεδρός της αυτός που είχε τοποθετηθεί από τη Νέα Δημοκρατία! Στη χώρα λοιπόν – και αυτό το ξέρουν όλοι οι πολίτες – κτιζόταν και θωρακιζόταν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εναλλάξ, για πενήντα χρόνια, μια σκληρή εκτελεστική εξουσία. Με αυτή βρέθηκε αντιμέτωπος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α τα χρόνια διακυβέρνησης. Αντίστοιχα μπορούμε ν’ αναφέρουμε κι άλλα παραδείγματα για το επιτελικό κράτος, για τις τροπολογίες που άλλαζαν κατόπιν εορτής και τοποθέτησης, τα τυπικά προσόντα διοικητών και πολλά άλλα. Μάλλον λοιπόν κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. 

 Την άλλη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται Λάρισα για την παρουσίαση του «Δεξιού Μετώπου». Ως…αριστερή ιδιοσυγκρασία δεν σας ενοχλεί η συγκατοίκηση με τον κ. Κόκκαλη, την κα Κουντουρά, με την κα Χρυσοβελώνη, ακόμη και με το καραμανλικό μπλοκ;

Θα ήθελα να επισημάνω πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμες εποχές όταν το πλαίσιο ήταν συγκεκριμένο και κοινό. Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση άλλαξε το τοπίο στην πολιτική σκηνή της χώρας και δημιούργησε συγκλίσεις. Υπάρχουν πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και υπάρχουν και στελέχη που ήρθαν κοντά μας, αποδεχόμενοι/ες το πλαίσιο, το κοινά συμφωνημένο πλαίσιο του χώρου μας. Με αυτό τον κόσμο δώσαμε αγώνες και μάχες, όχι μόνο την περίοδο της διακυβέρνησης, αλλά και πιο πριν. Ο καθένας και η καθεμία έχει μία αφετηρία. Το κοινά συμφωνημένο μας πλαίσιο όμως αποτελεί και την πολιτική μας συμφωνία τόσο για τα προτάγματά μας, όσο και για τους στόχους μας. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε, συνθέτουμε. Έτσι κι αλλιώς η Αριστερά, σέβεται και τον διάλογο και τις διαφωνίες και προφανώς επιζητά την σύγκληση προς όφελος της κοινωνίας και του κόσμου της εργασίας που θέλουμε να εκπροσωπούμε.

 Ως υφυπουργός Οικονομικών έχετε πολύ καλή γνώση της οικονομικής κατάστασης που αφήσατε πίσω σας. Αυτή την ώρα, σε ποιον τομέα υστερεί περισσότερο η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;

Η νέα Κυβέρνηση παρέλαβε μία παρακαταθήκη σε πολύ καλύτερο πλαίσιο από αυτό που παρέδωσε το 2015, τόσο στο οικονομικό/δημοσιονομικό, όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Παραδώσαμε επίσης, το χρέος ρυθμισμένο και την χώρα εκτός μνημονίων με ένα cash buffer 35 δις Ευρώ, ενώ παράλληλα, η χώρα ‘βγήκε’ στις αγορές, εκδίδοντας για πρώτη φορά, μετά το 2009 πενταετές ομόλογο, στις αρχές του 2019. 

Την ‘’παρακαταθήκη’’ αυτή όμως, η νέα Κυβέρνηση, τη σκορπίζει σε δώρα στους λίγους κι εκλεκτούς. Μία ‘’παρακαταθήκη’’ που εμείς είχαμε την ατυχία να μην βρούμε στα ταμεία όταν αναλάβαμε το 2015.  Εννοώ ότι με τον καθαρό διάδρομο που είχαμε διαμορφώσει, είχαν όλες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ελαφρύνσεις προς τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, αντ’ αυτού επέλεξαν έναν άλλο δρόμο και σπατάλησαν αυτές τις δυνατότητες!

Θεωρώ λοιπό, ότι τα δείγματα γραφής της ΝΔ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που καλλιέργησε. Το σχέδιο τους για την επόμενη μέρα βασίζεται κυρίως στην αποφορολόγηση του μεγάλου πλούτου, στην ενίσχυση και πριμοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματιών με παράλληλη επαναφορά των όρων της εσωτερικής υποτίμησης σε ότι αφορά την εργασία. 

Το πλάνο τους συμβαδίζει απόλυτα με τη νεοφιλελεύθερη λογική, που ορίζει ότι οι φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο, με παράλληλη ένταση στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και μείωση του εργατικού κόστους, θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Έτσι θα μεγαλώσει η πίτα, θα επανεπενδυθεί το συσσωρευμένο κεφάλαιο και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που ίσως να ωφελήσουν και τα κατώτερα στρώματα. 

Αλλά ακόμα κι αυτός ο στόχος, της επανεπένδυσης, δεν πρόκειται να επιτευχθεί, καθώς αρκετές από τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις γίνονται με στόχο την άμεση εισροή μετρητών και κεφαλαίων στους ισχυρούς με κανένα εχέγγυο ή κίνητρο για επανεπένδυση.

 Αυτό το συμπέρασμα επιτείνεται και από τα νομοσχέδια για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, καθώς και τις διατάξεις που περιορίζουν  ή και καταργούν νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εργαζομένων. 

Γενικά μπορώ να πω ότι η ΝΔ κινείται σε μία λογική αντίστροφης αναδιανομής, χωρίς κανένα πλαίσιο αναφοράς προς τον κόσμο της εργασίας, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Εμείς το έχουμε πει αρκετές φορές, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, εάν αυτή δεν είναι πρωτίστως κοινωνικά δίκαιη!

 Ερχόμενη τώρα, από την θέση της αντιπολίτευσης σε επαφή με τους πολίτες στη Μαγνησία, ποιο είναι το νούμερο ένα ζήτημα που τους απασχολεί και θέτουν;

Βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι η ανεύρεση εργασίας και η επισφάλεια σ΄ αυτή, καθώς βέβαια και η πτώση της κίνησης στην αγορά. Η Μαγνησία έχει πληγεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Όσον αφορά τα εργασιακά, η εικόνα που αποτυπώνεται και στη Μαγνησία, είναι ιδιαιτέρως αρνητική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τον Ιανουάριο είχαμε σημαντική αύξηση των απολύσεων στη περιοχή. Οι αποχωρήσεις ανήλθαν σε 3.283, ενώ οι αναγγελίες πρόσληψης σε 2.681, με τη μερική και εκ περιτροπής εργασία να πρωτοστατούν. Παράλληλα, η αγορά του Βόλου σημείωσε πτώση τζίρου 30% κατά την περίοδο των εορτών, όπως βέβαια συνέβη και σε πολλές επαρχιακές πόλεις ανά την Ελλάδα, ως απόρροια της μη έγκυρης και κυρίως της μη επαρκούς καταβολής του κοινωνικού μερίσματος.  Όταν τα προηγούμενα τρία χρόνια, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α χορηγούσε ποσό 750 εκ. ευρώ ως κονδύλι για το κοινωνικό μέρισμα και αίφνης, χωρίς κανένα δημοσιονομικό περιορισμό – να το τονίσουμε αυτό – η Κυβέρνηση της ΝΔ, μειώνει το κονδύλι στα 250 εκ., αντιλαμβανόμαστε όλοι με απλά μαθηματικά, ότι οι δικαιούχοι μειώνονται δραματικά. Η Κυβέρνηση προσπάθησε και αυτό να το αποδώσει στο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκοντας το ευφάνταστο επιχείρημα της προκαταβολικής σπατάλης του δημοσιονομικού χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε άμεσα μέτρα, αμέσως μετά το τέλος των προγραμμάτων και παράλληλα παρέδωσε, όπως προανέφερα δημοσιονομικό χώρο στην επόμενη Κυβέρνηση, αυτό το χώρο όμως, η ΝΔ τον σπατάλησε. Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί ένεση τόνωσης της αγοράς, υπό την έννοια ότι οι δικαιούχοι κατευθύνουν τα χρήματα στην κατανάλωση, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις. Έτσι, η περικοπή του κατά 500 εκ. από τη σημερινή Κυβέρνηση, αποτέλεσε βαρύ πλήγμα, γεγονός άλλωστε που κατήγγειλαν οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας και κατέγραψε επίσημα το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΣΕ στην φετινή του έρευνα. 

Το ίδιο ισχύει για την περικοπή της 13ης σύνταξης. Από την εν λόγω περικοπή, μέσω του νέου ασφαλιστικού, οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν μία ολόκληρη σύνταξη, ενώ οι υπόλοιποι χάνουν το αναλογικό κομμάτι,  όπως αυτό οριζόταν στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Για δεύτερη φορά η ΝΔ και ο ίδιος Υπουργός περικόπτουν την 13η σύνταξη!  Όλα αυτά τα ζητήματα βέβαια, αφορούν τη Μαγνησία και όλη την Ελλάδα παράλληλα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα όσα αναφέρω στην παραπάνω ερώτησή σας, για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής και των επιλογών της Κυβέρνησης της ΝΔ.

 Η ενασχόλησή σας με την πολιτική είναι τελικά έρωτας ή επιβεβλημένο καθήκον; Θα θέλατε για παράδειγμα η Κατερίνα Παπανάτσιου και στην επόμενη δεκαετία να δίνει το παρών στην Βουλή;  

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική ήταν και είναι συνεχής, από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Πάντα με απασχολούσαν τα ζητήματα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι. Αυτό συνέβαινε και πολύ πριν οι συμπολίτες μου, με τιμήσουν με την ψήφο τους, θα συμβαίνει σίγουρα και μετά. Το κυριότερο όμως, είναι ότι για εμάς, στην Αριστερά, δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, είμαστε όλοι και όλες στη διάθεση των συμπολιτών μας μέσα και έξω από τη Βουλή, είμαστε όλοι και όλες στη διάθεση του συλλογικού μας φορέα να προσφέρουμε από όποια θέση μας ζητηθεί. Μα πάνω από όλα είμαστε και θα είμαστε πάντα σε θέση να διεκδικήσουμε αυτά που πιστεύουμε, γιατί το προς τα ποια κατεύθυνση θα προχωρήσει η Ιστορία μας αφορά όλους και όλες και πολύ περισσότερο μας αγγίζει όλες και όλους! Δεν είμαστε έξω από την ιστορία και το κοινωνικό σύνολο, ίσα ίσα, προερχόμαστε από τα σπάργανα του Λαού μας και του κόσμου της εργασίας!

error: Content is protected !!