ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συμβουλές ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές: Προσοχή στις προμήθειες για το σαρακοστιανό τραπέζι

sarakosti exo2020
MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Με προσοχή καλούνται να αντιμετωπίσουν την αγορά των “παραδοσιακών” σαρακοστιανών τροφίμων ενόψει Καθαράς Δευτέρας οι καταναλωτές δεδομένου ότι περιλαμβάνονται σε αυτά ιδιαίτερα ευπαθή είδη, ενώ και οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι τσουχτερές.

KEN

Το σαρακοστιανό τραπέζι είναι ιδιαίτερο και παραδοσιακά περιλαμβάνει λαγάνα, χαλβά, διάφορα “νηστίσιμα”, αλλά και θαλασσινά. Εκτός από νόστιμα όμως, πολλά σαρακοστιανά εδέσματα είναι εξαιρετικά ευπαθή, ενώ μπορεί να εκτοξεύσουν και το συνολικό κόστος του τραπεζιού για τα νοικοκυριά, οπότε οι προσεκτικές επιλογές είναι μάλλον επιβεβλημένες.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην προμήθεια και κατανάλωση των σαρακοστιανών ενόψει Καθαράς Δευτέρας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και ενισχύονται οι έλεγχοι στην αγορά τροφίμων σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές.

Μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών στην Ελλάδα την περίοδο της Σαρακοστής στρέφεται σε τρόφιμα που συνδέονται με τη νηστεία κι εκτός από φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνει αλιεύματα που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση -με αποκορύφωμα το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας-, τα οποία στην πλειονότητά τους κατά τον ΕΦΕΤ είναι ιδιαίτερα ευαλλοίωτα.

Όπως τονίζει, η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.λπ.) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται κατά την περίοδο αυτή:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

– Την οσμή, που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

– Την επιφάνεια του σώματος, που πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή.

– Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

– Τη σάρκα, να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

– Τα μάτια, να είναι γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες.

Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο.

Δίθυρα οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

– Τα κελύφη, που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

– Το περιεχόμενο, που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

– Τη σάρκα, που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Για τα νωπά πρέπει:

– Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

– Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

– Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

– Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

– Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Εξάλλου, εφόσον επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου.

Άλλα σαρακοστιανά

Επίσης, ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά με αλλεργιογόνα συστατικά.

– Σημειώνεται ότι η Βαρβάκειος αγορά θα είναι ανοιχτή μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Ανοιχτά θα είναι και ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ και φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, ενώ κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές αγορές.

Συμβουλές για τους χαρταετούς

Επίσης, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) συμβουλεύει τους πολίτες να μην πετούν χαρταετό κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για τους ίδιους αλλά και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Ωστόσο, επισημαίνει, εάν ο χαρταετός μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

– Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.

– Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Για παροχή βοήθειας ειδοποιήστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500) ή επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, ο Διαχειριστής για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών λόγω χαρταετών θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις υπηρεσίες του ανά τη χώρα.

error: Content is protected !!