Επιτροπή εξέτασης ζημιών της ελαιοπαραγωγής στη Μαγνησία ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Χ. Μπουκώρος 

boukoros44 768x432 1
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Τη σύσταση επιτροπής για την εξέταση των ζημιών που υπέστη η φετινή ελαιοπαραγωγή στην περιοχή της Μαγνησίας ζήτησε ο Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη και από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Στρατάκο. 

KENT728X100

Ο Χρήστος Μπουκώρος, σε συνέχεια της προσωπικής επικοινωνίας που είχε με τον αρμόδιο υπουργό, έστειλε επιστολή προς τον κ. Βορίδη και τον κ. Στρατάκο, το μεσημέρι της Τρίτης, 3 Μαρτίου 2020, διατυπώνοντας το αίτημα για τη σύσταση επιτροπής στη Μαγνησία, ανάλογη με την επιτροπή που συγκροτήθηκε στην Κρήτη για την εξέταση των ζημιών της φετινής ελαιοπαραγωγής. Αντικείμενο της επιτροπής είναι να τεκμηριωθεί ο ισχυρισμός καταστροφής της φετινής ελαιοπαραγωγής από αιτίες που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, καθώς και των αλλαγών που αυτή επιφέρει σε ασθένειες και μύκητες που προσβάλλουν τον ελαιοκαρπό. 

Ο βουλευτής Μαγνησίας, αφού επεσήμανε στον κ. Βορίδη ότι πολλοί ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας έστειλαν αυτές τις ημέρες αρκετά δείγματα της παραγωγής τους στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να εξεταστούν, τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής στην επιστολή του: 

“Γνωρίζοντας ότι περίπου σε ένα μήνα θα αποσταλεί ο ελληνικός φάκελος στην Ε.Ε. με σκοπό τη διεκδίκηση στήριξης των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης, είμαι βέβαιος ότι δεν θα εξαιρεθεί η Μαγνησία, η οποία υπέστη πρωτοφανή ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή της από πρωτόγνωρες αιτίες, οι οποίες σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς και τους συνεταιριστές οφείλονται καθαρά στην μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών και στη μετάλλαξη που αυτές επέφεραν σε γνωστούς εχθρούς  και ασθένειες της ελιάς”. 

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη συγκρότηση της επιτροπής να περιληφθούν οι ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αυγουλάς και η κ. Χρονοπούλου, τρεις καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ένα αιρετό στέλεχος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την αγροτική ανάπτυξη. 

error: Content is protected !!