ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς είναι να βλέπεις από κοντά το Βόρειο Σέλας στους -30℃;

aurora2

Γράφει η Μαριάννα Μπουντούρη, δημοσιογράφος

 

28 Ιανουαρίου 2020. 20:30 μ.μ. Τα χιονολάστιχα από το μίνι βαν γλιστρούσαν με ευκολία πάνω στον παγωμένο δρόμο ΕΟ75*.

Σκοτάδι παντού. Είχε νυχτώσει ήδη από τις 15.00. Από τα κρυσταλλωμένα από τον παγετό παράθυρα του αυτοκινήτου, με δυσκολία έβλεπες έξω, ενώ το χιόνι δεξιά και αριστερά του δρόμου έφτανε το 1,5 μέτρο.

Το θερμόμετρο έδειχνε ήδη -27 βαθμούς Κελσίου.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μισή ώρα πριν είχαμε συναντηθεί και οι 8 μας, όλοι τουρίστες (τέσσερις μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Εσθονία, ένα ζευγάρι από την Γαλλία και εμείς) στο κεντρικό γραφείο της εταιρίας δραστηριοτήτων στην Λαπωνική πόλη Ivalo**, από όπου θα ξεκινούσαμε το κυνήγι του Βόρειου Σέλαος, Aurora Borealis ή Northern Lights Safari όπως το ονομάζουν. Και γιατί κυνήγι; Γιατί τα Φώτα όπως μας είπε o Northern Lights tour operator και οδηγός μας, Marton, είναι εκεί αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα τα δεις.

Κάτι που θα διαπιστώναμε και εμείς στη συνέχεια.

 Στην Σκανδιναβία γενικότερα και συγκεκριμένα στην Φινλανδία έχουν αναγάγει σε επιστήμη το Aurora Forecast. Αρχικά χρησιμοποιούν τον δείκτη KP, που περιγράφει την διαταραχή του μαγνητικού πεδίου της Γης που προκαλείται από τον ηλιακό άνεμο, ο οποίος κυμαίνεται από το 0 εως το 9. Έτσι μπορούν να ελέγχουν την ισχύ του γεωμαγνητικού φαινομένου, από την χαμηλή δραστηριότητα ως την έντονη γεωμαγνητική καταιγίδα. Επίσημες ιστοσελίδες, όπως αυτή του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, δεκάδες εφαρμογές σε κινητά σε ειδοποιούν για την δραστηριότητα των Nothern Lights. Ειδοποιήσεις real time δηλαδή. Με μια ειδοποίηση στο κινητό σου τύπου: «Βγες έξω! Για την επόμενη μισή ώρα, 70% πιθανότητα να είναι ορατό το Βόρειο Σέλας στην περιοχή σου». Και εσύ προφανώς τρέχεις!

Βέβαια πρέπει να έχεις πάντα κάποιες σημαντικές παραμέτρους στο μυαλό σου. Αρχικά η περίοδος που το Βόρειο Σέλας είναι ορατό, δηλαδή από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, στη Βόρεια Λαπωνία (περιοχή Kilpisjärvi-Utsjoki) 4 στις 5 μέρες μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας. Με δεδομένο πάντα ότι ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα και ότι είσαι μακριά από την φωτορύπανση της πόλης. Ένα σαφάρι προς τα βόρεια λοιπόν, μακριά από τα φώτα της πόλης και από τον συννεφιασμένο ουρανό. Έτσι ξεκινήσαμε και εμείς το δικό μας Northern Lights Safari με μια από τις πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Λαπωνία πάνω σε χειμερινές δραστηριότητες. Γιατί το Βόρειο Σέλας μπορεί να είναι ένα «free of charge nature’s beautiful light-show», αλλά προφανώς δεν είναι και τόσο δωρεάν. Το κάθε σαφάρι που μπορεί να φτάσει συνολικά τις 4-5 ώρες –ανάλογα το πόσο μακριά θα φτάσετε- κυμαίνεται κάπου στα 100-150 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει τη μεταφορά, κάποιες φωτογραφίες από τον οδηγό και τον ειδικό εξοπλισμό δηλαδή ολόσωμες στολές μπουφάν, μπότες χιονιού με χοντρές σόλες, μπαλακλάβα κ.α.

Ντυμένοι σαν τα κρεμμύδια λοιπόν, που πιστέψτε με δεν αρκούν στους -30 βαθμούς, ξεκινήσαμε το κυνήγι του Βόρειου Σέλατος.

Ο Marton, καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν πρόθυμος να μας απαντήσει σε όλες μας τις ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή στην Λαπωνία, τους αυτόχθονες Λάπωνες Sámi (οι Sámi είναι οι μόνοι ιθαγενείς στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης), το εξωφρενικό κρύο, τις χειμερινές δραστηριότητες (οδήγηση με snowmobile και ψάρεμα σε παγωμένες λίμνες, βόλτα με χάσκι ή με ταράνδους, επισκέψεις σε τοπικές φάρμες, πεζοπορίες), τις πολικές νύχτες –Kaamos όπως τις λένε οι Φινλανδοί- Βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Νύχτες που κρατάνε δύο μήνες. Ναι, επί σχεδόν δύο μήνες, οι κάτοικοι στη Λαπωνία δεν βλέπουν το φως του ήλιου. Μας μίλησε ακόμη για το τι πίστευαν οι Βίκινγκς ότι ήταν το Βόρειο Σέλας. Σύμφωνα με τη μυθολογία λοιπόν, τα Northern Lights που φωτίζουν τον ουρανό ήταν οι αντανακλάσεις της πανοπλίας των Βαλκυριών καθώς οδηγούσαν τους νεκρούς πολεμιστές στον Θεό Οντίν.

Ο Marton σταματούσε κατά διαστήματα στην άκρη του δρόμου προκειμένου να φωτογραφήσει τον ουρανό, τσεκάροντας με αυτόν τον τρόπο την νεφοκάλυψη και αν είναι ορατά τα Northern Lights, ενώ παράλληλα συμβουλευόταν και την online εφαρμογή του aurora forecast.

Μετά από δύο ώρες οδήγησης περίπου και αφού το σαφάρι μας είχε φτάσει κάπου κοντά στο Ollila της Λαπωνίας, δηλαδή μισή ώρα πριν την πόλη Utsjoki (το βόρειο άκρο της Φινλανδίας) και περίπου 350 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου το Βόρειο Σέλας ήταν εκεί!

Η λέξη μαγεία είναι μικρή για να περιγράψει το συναίσθημα που σε κατακλύζει. Κυρίως δέος που στάθηκες τυχερός να δεις μια τέτοια ομορφιά της φύσης. Τα Northern Lights “χόρευαν” στον ουρανό  πάνω μας, γύρω το απόλυτο σκοτάδι της άγριας φύσης, μια γαλήνια ησυχία και ένα αδιανόητο κρύο που δεν μπορείς να παραβλέψεις. Στους -30 βαθμούς Κελσίου, με Realfeel αρκετά χαμηλότερα το ρήμα “παγώνω” αποκτά άλλη διάσταση, την πραγματική.

Μετά τις απολύτως απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες*** –γιατί στην εποχή των social media αν δεν φωτογραφηθείς κάπου είναι σαν να μην πήγες ποτέ– πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.  Πιο γεμάτοι, συγκλονισμένοι και άναυδοι.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

*Η εθνική οδός Ε75 που διασχίζει τον κορμό της Ελλάδας ή Ευρωπαϊκή Οδός (ΕΟ75) είναι μια οδική αρτηρία του Διεθνούς Δικτύου Εθνικών Οδών της Ευρώπης. Η Ε75 ξεκινά από το Βάρντο της Νορβηγίας στη Θάλασσα του Μπάρεντς, συνεχίζει νότια διασχίζοντας τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Βόρεια Μακεδονία και καταλήγει στη Σητεία της Κρήτης, στη Μεσόγειο θάλασσα.

** Στην φινλανδική πόλη Ivalo, 234 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου βρίσκεται το βορειότερο αεροδρόμιο στην Ε.Ε..

***Να πούμε και μια μεγάλη αλήθεια. Με γυμνό μάτι το φαινόμενο του Βόρειου Σέλατος, όταν το KP είναι σχετικά χαμηλό, δεν είναι τόσο έντονο όσο αποτυπώνεται στις long-exposure φωτογραφίες.

error: Content is protected !!