Βαγγέλης Χατζηκυριάκος στο TheNewspaper.gr: «Σε τροχιά ανάπτυξης ξανά ο Αλμυρός»

58377063 2307484416188211 787559790766194688 n
stergiou
fotou
728x110 3

 Έχοντας διανύσει μία διαδρομή πάνω από 20 χρόνια στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος μιλώντας στο TheNewspaper.gr θεωρεί ότι ο «Καποδίστριας» ήταν το καλύτερο μοντέλο λειτουργίας στους Δήμους, καθώς έδωσε πληθώρα αρμοδιοτήτων στους Δήμους, κάτι που δεν συναντάμε με τον «Καλλικράτη» ή τον «Κλεισθένη».

728X100

 Με βασική προτεραιότητά του τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών ο κ. Χατζηκυριάκος εκτιμά ότι για την μεγάλη επένδυση στις Νιες ότι είναι από τα ζητήματα για την έκβαση των οποίων πρέπει να περιμένεις την ίδια τη ζωή να δώσει την απάντηση.
Προσωπικό του στοίχημα στην πολύχρονη πορεία του στα κοινά να πείσει τον κάθε πολίτη πως οφείλει να έχει λόγο…

Συνέντευξη: Ειρήνη Θεοδωροπούλου


Στις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου καταγράφηκε η ένταση με την αντιπολίτευση, αλλά η έκρηξη του πρώην Δημάρχου για αναφορές της Οικονομικής Υπηρεσίας περί «ανοίγματος» στα ταμεία, που δεν άφηναν περιθώριο για υλοποίηση έργων. Τελικά, το αποθεματικό αυτή την ώρα στα ταμεία ποιο είναι και ποια κατάσταση παραλάβατε από τους προηγούμενους;

Το μεγαλύτερο ποσοστό από τα χρήματα που παραλάβαμε στο Ταμείο στις 31/8 όταν αναλάβαμε, ήταν δεσμευμένο για συγκεκριμένα έργα. Τα υπόλοιπα χρήματα, δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις (ανεξόφλητα τιμολόγια) καθώς και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή για προμήθειες παγίων. Επιπλέον, μεγάλο ποσό των Τακτικών Εσόδων, ήταν δεσμευμένο στο Τεχνικό πρόγραμμα. Αναφορικά τώρα με τις εκρήξεις του πρώην Δημάρχου, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σ’ εμάς, μ’ αυτές πορεύτηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του, κρίθηκαν όμως από τους πολίτες στις εκλογές. Εμείς ποτέ δεν πρόκειται να σηκώσουμε τους τόνους, πιστεύουμε πως η λειτουργία του Δήμου έχει συνέχεια και πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε με την ανάλογη σοβαρότητα.

Πρόσφατα υποδεχθήκατε στον Δήμο τον Τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό Νίκο Παππά. Η…εγκαρδιότητα που επιδείξατε σηματοδοτεί κάτι σε πολιτικό επίπεδο ή παραμένετε στο ΚΙΝΑΛ;

Με την ίδια εγκαρδιότητα ακριβώς υποδεχόμαστε όχι μόνο τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και κάθε δημότη ο οποίος περνά την πόρτα του δημαρχείου και επισκέπτεται τον Δήμαρχο. Ο Δήμος είναι ανοιχτός, συμμετοχικός, είναι το σπίτι του κάθε δημότη. Σχετικά τώρα με τον πυρήνα της ερώτησής σας, θέλω να σας πω ότι η πολιτική μου τοποθέτηση είναι γνωστή σε όλους στη διάρκεια όλων των χρόνων που ασχολούμαι με τα κοινά του Δήμου Αλμυρού, και είναι πολλά αυτά, ξεπερνούν κατά πολύ την εικοσαετία. Μα νομίζω πως αυτή δεν αφορά κανέναν, με τη στενή της έννοια. Είμαι ένας ενεργός πολίτης, ξεκάθαρα αυτοδιοικητικός, με βαθιά πίστη στις αξίες της δημοκρατίας, του διαλόγου, της συνεννόησης και της συνέργειας όλων των δυνάμεων και των πολιτών που αναφέρονται στον Δήμο μας, και οι οποίοι μου έχουν επιφυλάξει την τιμή να μου εμπιστευτούν θέσεις ευθύνης όλα αυτά τα χρόνια, είτε στη διοίκηση του Δήμου, είτε στην αντιπολίτευση.

Δήμαρχος και με Καποδίστρια και με Καλλικράτη. Τότε ή τώρα ήταν καλύτερα;

..και τώρα με Κλεισθένη! Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό. Ο “Καποδίστριας” ήταν μια πρωτοπόρα, πολύ οργανωμένη και στοχευμένη διοικητική μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση και, το κυριότερο, είχε χρόνο μπροστά της ώστε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Πρόσφερε στους Δήμους υλικοτεχνική υποδομή, πόρους, αξιόλογο και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, μηχανικούς, πολεοδόμους, περιβαλλοντολόγους, κλπ. Αντίθετα ο “Καλλικράτης”, κατά τη γνώμη μου ήταν μια μεταρρύθμιση “αχρείαστη” θα τολμούσα να πω, αν και εμπροσθοβαρής, καθώς έδωσε πληθώρα αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς όμως να τους έχει εξασφαλίσει ούτε χρήματα, ούτε τις κατάλληλες υποδομές, ούτε το απαραίτητο λειτουργικό προσωπικό προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά σ’ αυτές τις αρμοδιότητες. Λοιπόν, νομίζω πως ο “Καποδίστριας” ήταν πράγματι αντάξιος της ιστορίας που κουβαλά το όνομά του, ενώ αντίθετα ο “Καλλικράτης” δεν μας πρόσφερε κάτι αντίστοιχο της Ακρόπολης με την οποία δοξάστηκε.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Ένα από τα έργα που καρκινοβατεί στη Μαγνησία είναι και η επένδυση στις Νηες, όπου πολλοί  είχαν επενδύσει σ’ αυτή, και κυρίως, οι εκατοντάδες άνεργοι της περιοχής. Τελικά, υπάρχει προοπτική εξέλιξης αυτού του έργου ή κάπου εδώ πρέπει να το ξεχάσουμε;

Από θέσεις αρχής είμαστε υπέρ κάθε επένδυσης που προσφέρει θέσεις εργασίας, τονώνει την εγχώρια απασχόληση και συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, εφόσον πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους και σέβεται τον τόπο και τους ανθρώπους.  Τώρα, σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση – που πράγματι η υλοποίησή της θα πρόσφερε μιαν ανάσα στην απασχόληση της περιοχής – πρέπει να πούμε πως αναμένουμε να τελεσιδικήσει το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, σε κάθε περίπτωση όμως, πιστεύω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι πως σ’ αυτήν επένδυσαν κυρίως μόνο οι εκατοντάδες άνεργοι της περιοχής, όπως πολύ σωστά αναφέρατε. Η εξέλιξη λοιπόν αυτής της υπόθεσης, έχει να κάνει κυρίως με το μέγεθος του ενδιαφέροντος των επενδυτών, πράγμα που νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε. Είναι από τα ζητήματα για την έκβαση των οποίων πρέπει να περιμένεις την ίδια τη ζωή να δώσει την απάντηση.

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, αναφορικά στον σχεδιασμό των έργων της, ποια είναι;

Η νέα θητεία μας, μας βρίσκει πιο ώριμους και πιο έτοιμους από κάθε άλλη φορά να προσφέρουμε στον τόπο και τους ανθρώπους του. Καταρχήν, με την απλή αναλογική και το νέο σύστημα διοίκησης των συλλογικών οργάνων, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στη λήψη των αποφάσεων και στη λειτουργία του Δήμου. Εμείς φυσικά, συνεχίζουμε να έχουμε σαν προτάγματα και άμεσες προτεραιότητες του σχεδιασμού μας, όλες εκείνες τις προγραμματικές δεσμεύσεις που ενέκριναν στις εκλογές οι δημότες και μας εμπιστεύτηκαν τη Διοίκηση. Αυτές είναι: η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Η οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής μας με την τοπική ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Η βελτίωση των υποδομών. Η αύξηση και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Η φροντίδα για τον κοινωνικά αδύναμο. Η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που εκκρεμούν αλλά και ο σχεδιασμός νέων. Η διοίκηση με διαφάνεια, με συλλογικότητα, με τακτική λογοδοσία, με χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών.
Είναι πιθανό να σας φαίνονται υπερβολικά φιλόδοξα όλα τα παραπάνω, εμείς όμως γνωρίζουμε καλά πως είμαστε σε θέση να τα δρομολογήσουμε και να τα υλοποιήσουμε, καθώς διαθέτουμε σχέδιο, όραμα, και τις ικανότητες που απαιτούνται προκειμένου ο Δήμος Αλμυρού να μπει εκ νέου σε μια τροχιά ανάπτυξης και να πατήσει με στέρεο βηματισμό στον 21ο αιώνα.

Θα ξαναθέσετε υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές ή κάπου εδώ τελειώνει το ταξίδι σας στην Αυτοδιοίκηση;

Μόλις λίγους μήνες μετά την τελευταία εκλογή, πιστεύω πως είναι πολύ νωρίς για να απαντηθεί το ερώτημά σας. Αυτό που με απασχολεί τη στιγμή αυτή, είναι αποκλειστικά η παραγωγή έργου επ ωφελεία των δημοτών. Είναι πολύ νωπή η λαϊκή ετυμηγορία ώστε να μπαίνουμε σε σκέψεις για την επόμενη φορά που αυτή θα εκφραστεί. Ωστόσο, πιστεύω πως το ταξίδι, όπως αναφέρατε, του καθενός ανθρώπου, ενεργού πολίτη, στην ενασχόληση με τα κοινά του τόπου του, είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ. Υπό την έννοια, πως δεν απαιτείται να είναι κανείς Δήμαρχος ώστε να προσφέρει στην υπόθεση της προώθησης των ζητημάτων που θα καλυτερέψουν τη ζωή τη δική του και των συμπολιτών του. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να κάνει, όσο αισθάνεται ικανός, από οποιαδήποτε θέση. Και, κυριότατα, από τη θέση του συνειδητοποιημένου, ενεργού δημότη – πολίτη. Αυτό είναι άλλωστε και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Να πείσουμε τον κάθε πολίτη πως οφείλει να έχει λόγο, γνώμη και πρόταση για κάθε ζήτημα που αφορά τη ζωή και την καθημερινότητά του, είτε σε τοπικό, είτε σε ευρύτερο επίπεδο.

error: Content is protected !!