Κ. Μαραβέγιας: Δυναμική αντίδραση της κυβέρνησης σε δύο «μέτωπα»: του κορονοϊού και του Έβρου  

unnamed 9
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

«Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται οργανωμένα και δυναμικά στις κρίσεις ασφάλειας και δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα», υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας». 

KEN 1

Αναφερόμενος στη μετάδοση του κορονοϊού από χώρα σε χώρα και τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών κοντά στα ελληνικά σύνορα, ο κ. Μαραβέγιας έκανε λόγο για έναν συνδυασμό κρίσεων και εξωτερικών πιέσεων, τις οποίες η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να κάνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της. 

Το σημαντικότερο επίτευγμα στη χώρα μας αυτές τις μέρες, όπως είπε, ήταν αναμφισβήτητα οι μηδενικές απώλειες ανθρώπινων ζώων από τον κορονοϊό. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υπογραμμίσει την απόλυτη ψυχραιμία της ελληνικής κοινωνίας, λέγοντας ότι «οι συμπολίτες μας με αυτοπειθαρχία και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης συντάσσονται με τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και βοηθούν στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων και στην εφαρμογή τους». 

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Έβρου, ο κ. Μαραβέγιας εξήρε μεταξύ άλλων τη συμβολή των Ελλήνων αστυνομικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα σύνορα υπάρχουν επειδή κάποιοι βρίσκονται εκεί για να τα φυλάνε. «Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και εμείς απλά αποφασίζουμε να κάνουμε το αυτονόητο, αλλά δυστυχώς όχι για όλους», σημείωσε με νόημα ο βουλευτής Μαγνησίας, επικρίνοντας πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε περήφανη “γιατί επί υπουργίας της μπήκαν στην Ελλάδα περίπου ένα εκατομμύριο αλλοδαποί για να εγκατασταθούν στην Ευρώπη”. Ο κ. Μαραβέγιας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκηρύξουν τέτοιες δηλώσεις ή τουλάχιστον δεν θα τις ανακυκλώνουν σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο. Επίσης τους κάλεσε να αποκηρύξουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού που διαδηλώνουν στο Λονδίνο κατά της Ελλάδας, ζητώντας ανοιχτά σύνορα.

 «Εργαλείο» για την αντιμετώπιση μείζονων καταστάσεων δημόσιας υγείας

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο κ. Μαραβέγιας εκτίμησε ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μείζονων καταστάσεων δημόσιας υγείας, με βασικά εργαλεία την έγκαιρη διαχείριση και τον στρατηγικό σχεδιασμό, για τα οποία θα είναι υπεύθυνο ένα και μόνο συλλογικό όργανο: η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για ένα μεικτό διοικητικό και επιστημονικό όργανο, που θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες εξειδικεύσεις για να χειριστεί σύνθετες καταστάσεις. 

Δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στον τομέα της πρόληψης, τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγονται συστηματικές δράσεις πρόληψης μέσω της οργάνωσης σειράς κρατικών προγραμμάτων για διάφορους τομείς που συνιστούν μεγάλες καινοτομίες στον χώρο της δημόσιας υγείας, προγράμματα που για τη χώρα μας αποτελούν ουσιαστικές παρεμβάσεις προστασίας του μέλλοντος και της υγείας της κοινωνίας στο σύνολό της. 

«Η πλέον εμβληματική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, κάτι που έλειψε από την Ελλάδα για δεκαετίες, είναι το εθνικό πρόγραμμα συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου, το οποίο θα διεξάγεται στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης”», επισήμανε ο κ. Μαραβέγιας και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι συγκεκριμένες δράσεις θα παρέχονται δωρεάν σε όλους τους ωφελούμενους.

Επιστρέφοντας στο θέμα του κορονοϊού, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας επικαλέστηκε την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ πανδημίας. Είναι επομένως ένα φαινόμενο, όπως είπε, που μπορεί να ελεγχθεί και μάλιστα με πολύ μικρή θνητότητα, πολύ μικρότερη από το 2% που εμφανίζεται σήμερα, καθώς σε αυτό το ποσοστό δεν υπολογίζονται οι αδήλωτες περιπτώσεις. 

Άρα πρόκειται για μια ίωση, η οποία ενδέχεται να εμφανίσει επιπλοκές σε ανθρώπους κυρίως μεγάλης ηλικίας ή σε ήδη ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη ή καρκίνο. «Όσο αυτοπροστατευόμαστε και σεβόμαστε τον διπλανό μας, όλα θα πάνε καλά, αρκεί οι πολίτες να ακούμε αποκλειστικά την υπεύθυνη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας και να μην παρασυρόμαστε από ανυπόστατες φήμες ή ανεύθυνες διαδόσεις που πολλοί θα ήθελαν να εισακούγονται», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

error: Content is protected !!