ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο κορονοϊός απειλεί την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών

2835533

Οι ελληνικές εξαγωγές εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως εκτιμούν οι εξαγωγείς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τις συνέπειες του κορονοϊού και ότι παραμένει σε ετοιμότητα για να προσφέρει την βοήθειά του στους Έλληνες εξαγωγείς.

H πρόεδρος κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη και το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν πως η Πολιτεία αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και στέκεται αρωγός στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στους εργαζομένους σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Ικανοποίηση υπάρχει και για τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους κλάδους που πλήττονται και κυρίως στο μέτωπο της ρευστότητας. Η παροχή ρευστότητας, παράλληλα με την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι ζωτικής σημασίας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η κήρυξη από τον ΠΟΥ του κορονοϊού σε πανδημία και κατ’ επέκταση τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές.

Ήδη, οι εξαγωγές μας θίγονται από το κλείσιμο των συνόρων στην Ιταλία, του νούμερο ένα πελάτη μας. Να σημειωθεί πως πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές στην ιταλική αγορά ανήλθαν σε 3,63 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας πάνω από το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών.

Οι εξαγωγές μας επίσης θίγονται και όσον αφορά την μεταφορά των εμπορευμάτων από το κλείσιμο των συνόρων της Βουλγαρίας, η οποία αποτελεί κορυφαίο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών αλλά και βασική δίοδος για την διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από την διάρκεια του φαινομένου του ιού και την απόδοση των έκτακτων μέτρων. Ελπίζουμε σε εξομάλυνση της κατάστασης το συντομότερο δυνατόν, προτού ανατραπεί πλήρως ο σχεδιασμός και εξανεμισθεί η δυναμική που είχε αποκτήσει ο κλάδος μας.

Οι ελληνικές εξαγωγές εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και ήδη ο ΟΟΣΑ προβλέπει κάμψη της ζήτησης και επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων παρακολουθεί στενά τις συνέπειες του κορονοϊού και παραμένει σε ετοιμότητα για να προσφέρει την βοήθειά του στους Έλληνες εξαγωγείς».

KEN 4

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!